Har du märkt några av dessa varningssignaler?


Har du märkt några av dessa varningssignaler hos dig själv eller din närstående? Dessa tecken kan vara en signal på allvarligare tillstånd som är bäst diagnosticerade i ett så tidigt skede som möjligt. Med andra ord, om du själv eller din närstående uppvisar flera av nedanstående varningstecken så kan det vara läge att diskutera saken med din eller din närståendes läkare. Skriv ner alla de funderingar som du har och ta med dig detta till din läkare.

Notera: Den här listan är endast för information och absolut inte istället för en konsultation med en kvalificerad professionell.

1. Minnesförlust som påverkar det dagliga livet negativt. Ett av de mest vanliga signalerna på Alzheimers, särskilt i de tidiga stadierna, är att glömma nyligen inlärd information. Andra kan inkludera att glömma viktiga datum eller händelser; att fråga efter samma information om och om igen; ha ett behov av nödvändigt minnesstöd i form av t.ex. stödlappar, elektroniska kalendrar eller familjemedlemmar för sådant som de brukade kunna hantera själva.

Vad är vanligt? Att ibland glömma namn eller möten, men att komma ihåg dem senare.

2. Svårigheter med att planera eller lösa problem En del individer kan uppleva förändringar i deras förmåga att skapa och följa en plan eller arbete med siffror. De kan ha svårigheter att följa ett familjärt recept eller hålla ordning på månadsräkningarna. De kan också ha svårigheter med att koncentrera sig och tar mycket längre tid på sig att göra saker än vad de gjorde tidigare.

Vad är vanligt? Att ibland göra fel när du går igenom månadens inkomster och utgifter i din ekonomi och läsa fel när du följer ett recept.

3. Svårighet med att avsluta familjära sysslor hemma, på arbetet eller på fritiden Individer med Alzheimers och demens kan ofta ha svårt att färdigställa vardagliga göromål. Ibland kan människor ja svårt att köra till en familjär plats, att hantera sin vardagsekonomi eller komma ihåg reglerna till en favoritsport.

Vad är vanligt? Att behöva hjälp med att ställa in mikron eller programmera en inspelning på TV emellanåt.

4. Förvirring av plats och tid Individer med Alzheimers och demens kan förlora tids- dags- och säsongsorientering. De kan ha svårigheter att förstå någonting om det inte sker omedelbart. Ibland så kan de glömma var de är eller hur de kom dit.

Vad är vanligt? Att ibland bli förvirrad över vilken veckodag det är men komma på det senare.

5. Svårigheter att förstå visuella bilder och rumsliga relationer För en del individer, är visuella problem ett tecken på Alzheimers och demens. De kan ha svårigheter med att läsa, bedöma avstånd och fastställa färger och kontraster. Ifråga om bedömning, kan de gå förbi en spegel och tro att någon annan är i rummet. Det är möjligt att de inte känner igen sin egen spegelbild. having vision problems is a sign of Alzheimer's. Vad är vanligt? Synförändringar relaterade till starr.

6. Nya problem med ord vid tal eller skrift People Personer med Alzheimers och demens kan ha svårigheter att följa eller vara delaktig i en dialog. De kan avbryta mitt i samtalet och inte ha någon idé om hur de fortsätter samtalet eller så upprepar de sig själva. De kan ha svårigheter med sitt vokabulär, ha problem med att hitta rätt ord eller kalla saker för någonting annat (t.ex. kalla ett armbandsur för "handklocka", en stol för "sittsak", en dusch för "vattensprutare" eller "tvättare", o.s.v.) Vad är vanligt? Att ibland ha svårigheter med att hitta rätt ord.

7. Tappa bort föremål och förlora förmågan att återfölja sina steg En individ med Alzheimers och demens kan placera föremål på mycket ovanliga ställen (t.ex. plånboken i finskorna i garderoben, plånboken/mobiltelefonen i kylskåpet, handväskan i skafferiet, o.s.v.). De kan förlora föremål och sedan inte ha förmågan att gå tillbaka och följa sina steg för att hitta dem igen. Ibland kan de anklaga andra personer för att stjäla. Detta sker också oftare allteftersom tiden går - och tillståndet försämras. Vad är vanligt? Att tappa bort föremål emellanåt, som t.ex. sina glasögon, bilnycklarna eller tv-kontrollen.

8. Minskande eller dåligt omdöme Personer med Alzheimers och demens kan uppleva förändringar i deras besluts- och bedömningsförmåga. Som exempel, de kan använda dåligt omdöme när de hantera pengar genom att t.ex. ge stora donationer/köpa saker eller tjänster från telefonförsäljare eller genom reklamförsäljning. De kan också ha försämrad bedömningsförmåga ifråga om deras personliga hygien och utseende. Vad är vanligt? Att fatta ett dåligt beslut eller ha bristande bedömningsförmåga emellanåt.

9. Tillbakadragande från arbete eller sociala aktiviteter A person En individ med Alzheimers och demens kan börja dra sig tillbaka från tidigare hobbies, sociala aktiviteter, arbetsprojekt eller sportaktiviteter. De kan ha svårigheter med att hålla sig uppdaterad om ett favoritlag eller komma ihåg hur man avslutar en tidigare favorithobby. De kan också undvika att vara sociala på grund av de förändringar som de upplever - det är tyvärr t.ex. vanligt att man undviker sociala (familje)sammanhang för att man är medveten om sina kognitiva förändringar och vet att man inte klarar av att "hålla skenet uppe" under en hel funktion/sammankomst. Vad är vanligt? Att ibland känna sig "asocial"/trött på arbets-, familje- och social funktioner och krav. 10. Förändringar i humör och personlighet The Humöret och personligheten hos en individ med Alzheimers och demens kan förändras. De kan bli förvirrade, misstänksamma, deprimerade, rädda eller ångestfyllda. De kan bli lätt upprörda hemma, på arbetet, tillsammans med vänner eller på ställen där de inte längre känner sig bekväma (se även punkt 9). Vad är vanligt? Att utveckla väldigt specifika sätt och rutiner att göra saker på och ibland bli irriterad när en rutin är förändrad. Om du har några frågor om några av dessa varningssignaler så rekommenderar vi att du kontaktar din husläkare. En tidig diagnos ger de bästa möjligheterna för behandling, stöd och framtida planering.

Jessica Jonson är administratör och OMSORGSAKADEMINS stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter.

#demensomsorg #demens #omsorgsakademin #aldreomsorg #omsorg #svenskomsorg

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.