Missnöje med mat och måltidsmiljö vanligt

May 1, 2019

 

 

Färre äldre är nöjda med maten och måltidsmiljön. Det visar Socialstyrelsens senaste rapport "Öppna jämförelser". 

 

Bara 57% av de äldre i särskilt boende är nöjda med både maten och måltidsmiljön. Det visar siffror för 2018 från Socialstyrelsen. Resultatet visar på en försämring jämfört med året innan.

 

I rapporten framkommer också att det är stora skillnader mellan kommunerna. Mest nöjda var de äldre i särskilt boende i Vara kommun där 85% svarade att maten smakade bra eller ganska bra, samtidigt som de angav att måltiden oftast eller alltid var en trevlig stund på dagen. I botten hamnade Lomma kommun med endast en tredjedel nöjda.

 

I en tidigare artikel lyfte vi fram professorn Albert Westergrens nya bok om undernäring hos äldre, i vilken han diskuterar mat och måltidsmiljö. 

 

Socialstyrelsens "Öppna Jämförelser - Mat och måltidsmiljö i särskilt boende" mäter andelen äldre som svarat positivt på två frågor som handlar om måltidsmiljön och om maten som serveras: 74% av alla äldre personer i särskilt boende uppger att maten som serveras smakar mycket eller ganska bra och 68% upplever att måltiderna alltid eller oftast är en trevlig stund på dagen. Kommunernas resultat varierar mellan 33 och 85%.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalda inlägg

Tips För Att Göra Sjukhusvistelser Lättare För Individer Med Demens

September 3, 2020

1/10
Please reload

Senaste inlägg
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2020 by Omsorgsakademin  All rights reserved.