Region Värmland når framgång med palliativa ombud

May 2, 2019

 

Under en period för ett par år sedan hamnade Region Värmland på den osmickrande "Sämst i landet"listan ifråga om att ge döende människor den vård som de hade rätt till. Detta fick igång arbetet med en satsning på s.k. palliativa ombud.

 

För sju år sedan var det bara 44% i Region Värmland som fick samtal om att övergå till palliativ vård i livets slutskede. Detta gjorde att regionen bedömdes som en av de sämsta i landet på denna viktiga del av omvårdnad, något som fick i gång kreativiteten bland regionens styrande. 

 

Idag ser det helt annorlunda ut

 

Sedan hösten 2017 har medarbetarna kompetensutvecklas. Idag har regionen ett hundratal utbildade palliativa ombud inom primär-, sluten- och kommunal vård. Bland dessa är yrkeskategorierna breda med både sjuksköterskor som undersköterskor på särskilda boenden och korttidsboenden som utsedda ombud.

 

I det palliativa ombudets uppdraget ingår bl.a.  att se en webbaserad utbildning som tagits fram gemensamt av Region Blekinge, Palliativt utvecklingscentrum vid Lunds universitet och Region Skåne och deltaga vid en halvdag där en palliativ läkare undervisar i allmän palliativ vård.

 

Som kontinuerlig utbildning för dessa palliativa ombud anordnar regionen en heldag med foöeläsningar varje höst. Det finns dessutom lokala palliativa team i Karlstad, Kristinehamn, Säffle, Arvika och Torsby som bjuder in ombuden i sin närregion till två träffar per år. 

 

Enligt uppdragsbeskrivningen ska ombuden planera och genomföra utbildningsinsatser som passar den egna verksamheten samt stötta kollegor. 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalda inlägg

Tips För Att Göra Sjukhusvistelser Lättare För Individer Med Demens

September 3, 2020

1/10
Please reload

Senaste inlägg
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2020 by Omsorgsakademin  All rights reserved.