Nytt studiematerial ska minska ensamhet hos äldre


De tre svenska pensionärsorganisationerna SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna och PRO har tillsammans tagit fram ett studiematerial som syftar till att minska ofrivillig ensamhet.

Materialet, "Tillsammans mot ensamhet" tillkom som ett verktyg för att motverka det växande samhällsproblem som ensamhet hos äldre är - ett problem som skapar mycket ångest, oro och ohälsa.

Under hösten 2018 beviljade regeringen två miljoner kronor till pensionärsorganisationernas projekt med förslag om bland annat en s.k. äldretelefon - med kravet att det skulle presenteras innan årets slut. Organisationerna lyckades dock inte genomföra en äldretelefon men tog däremot fram ett arbetsmaterial som kan användas för att olika ambassadörer ska kunna sprida kunskap.

Organisationerna genomförde utbildningskonferenser under slutet av förra året, där dessa ambassadörer kunde ta del av kunskaps- och inspirationsföreläsningar men också workshops med goda exempel. Sammanlagt utbildade man 150 ambassadörer vars främsta uppgift är att sprida kunskap om projektet i sina egna organisationer.

I mars i år presenterades studiematerialet där man får möta personer som upplevt ofrivillig ensamhet, men också exempel om hur man kan bryta ofrivillig ensamhet samt goda exempel som man kan använda som inspiration i sin kursverksamhet. I materialet föreligger också ett upplägg för att genomföra en studiecirkel och hur man går vidare.

LÄS MER HÄR

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.