Höga krav och låg kontroll = viktökning

Enligt en studie från Sahlgrenska akademin ger höga krav och låg kontroll i arbetet en ökad risk för att kvinnor går upp i vikt.

Låg kontroll över det egna arbetet innebär en risk för kraftig viktuppgång visar en långtidsstudie där forskare vid Sahlgrenska akademin följt uppemot ­4 000 personer i Västerbotten under 20 års tid. Även höga krav i arbetet visade sig ha ett samband med viktökning – men bara hos kvinnor.

Viktuppgången hos kvinnor med höga krav i arbetet var omkring 20 procent högre än för ­kvinnor med låga krav i arbetet. Sambandet var tydligt oavsett ­utbildningsnivå, kost och livsstil.

Forskarna har inte undersökt möjliga orsaker och varför män med höga krav i arbetet inte drabbas. Enligt en av forskarna bakom studien, Sofia Klingberg, "kan man tänka sig att det handlar om en kombination av krav på jobbet och att kvinnor oftare tar större ansvar för hemmet, vilket kan göra det svårt att hinna träna och leva hälsosamt”.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2020 by Omsorgsakademin  All rights reserved.