Företaget Carema säljer sin hemtjänst

March 30, 2019

 

900 seniorer berörs när Carema säljer sin hemtjänstverksamhet i flera kommuner till företaget Humana Omsorg. Detta orsakar huvudbry i kommunerna, och i bl.a. Linköping vet kommunen inte hur de ska hantera ärendet.

 

Elisabeth Viman på Linköping kommuns omsorgskontor sade till SVT Östnytt att "– Vi har aldrig varit med om något sånt här. Faktum är att vi inte helt ut vet hur vi ska hantera situationen, men det hinner nog lösa sig".  

 

Humana måste godkännas innan de kan börja bedriva hemtjänst i bl.a. Linköping och affären måste dessutom godkännas av konkurrensverket. Carema menar dock att de äldre inte kommer att märka någon skillnad då samma personal och samma chefer ska jobba kvar även efter försäljningen. Lagen om valfrihet, LOV, gäller i flertalet av de kommuner som berörs, vilket innebär att om de som är beviljade hemtjänst och har valt Carema önskar byta utförare när Humana tar över, har de möjlighet att göra så.

 

Carema ägs, liksom av Humana Group, av riskkapitalbolag som har som affärsidé att köpa företag, äga dem ett litet antal år och sedan sälja med förtjänst. Totalt omfattas Caremans hemtjänstverksamhet i femton kommuner av försäljningen, däribland Nyköping och Linköping. Tidigare har Carema lagt ner sin hemtjänstverskamhet i bland annat Eslöv, Lund och Vellinge i Skåne, samt i Järfälla, Hässelby – Vällingby – Bromma och Täby i Stockholm. Flera andra utförare har också slutat bedriva hemtjänst i flera kommuner på grund av för låga ersättningar.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalda inlägg

Tips För Att Göra Sjukhusvistelser Lättare För Individer Med Demens

September 3, 2020

1/10
Please reload

Senaste inlägg
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2020 by Omsorgsakademin  All rights reserved.