Mänskliga rättigheter går för arbetsmiljön - JO kritik till demensboende i Lidingö kommun


Makan till en hyresgäst på ett vård- och omsorgsboende i Lidingö kommun blev meddelad att hon inte fick besöka sin make längre - hon fick inte vistas i makens bostad eller i övriga lokaler där maken hade rätt att vistas.
Anledningen till Vård- och Omsorgsnämndens beslut vara att man ansåg att makan utgjorde ett "allvarlig arbetsmiljöproblem" och betedde sig aggressivt.
Enligt JO hade beslutet dock inget stöd i någon delegationsordning , vilket gjorde att den enhetschef och verksamhetschef som fattade beslutet inte var behöriga att göra så.
Intrång i rätten till familjeliv Det finns inte heller någon bestämmelse i lag som ger en socialnämnd rätt eller möjligheten att begränsa rätten för en anhörigtill en boende på ett vård- och omsorgsboende för äldre att besöka den boende, eller för att begränsa den boendes möjlighet att ta emot ett besök.
Nämndens beslut innebar dessutom en otillbörlig begränsning av nyttjanderätten till hyresrätten samt ett intrång i rätten till familjeliv enligt artikel 8 i Europakonventionen.

Lisa Kristoferson - jurist och organisationskonsult - blev en uppskattad medlem av OMSORGSAKADEMINs team direkt efter sin juristexamen. Med stort intresse och inriktning på den offentliga sektorn, arbetar hon främst med ledare hos våra statliga och kommunala klienter. Med sitt klarsynta och omtänksamma sätt att ta sig an känsliga problem och komplexa frågeställningar, är Lisa oerhört uppskattad hos de ledare och organisationer som hon stöttar och vägleder med sin unika kompetens. #demensomsorg #socialjuridik #socialomsorg #JO #humanjuridik

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.