Skapa meningsfulla ögonblick


Har du slut på idéer för sådant som du kan göra tillsammans med din vårdtagare som har demens? Nedan är en snabb lista på idéer som kan trigga igång din egen kreativitet. Kom ihåg att matcha aktiviteterna med individens förmågor så att de kan känna att de lyckas. Det behöver vara helt rätt - inte för svårt och inte för lätt. Inte alla aktiviteter är lämpliga för varje skede av demens eller varje unika individ. Aktiviteterna som beskrivs nedan, kan förändras i svårighets- och lätthetsgrad så att de blir njutningsfulla för din vårdtagare. Var kreativ och lev i nuet - det är viktigare att ni har en positiv upplevelse än att ni "uppnår någonting".

Musik

Spela populär musik från den tid då din vårdtagare var tonåring eller ung vuxen - det misslyckas sällan. Många gånger kommer man ihåg topplistlåtar från den här tidsperioden. Leta efter mer information om den musik som spelades under den tidsperioden - du hittar ofta det på internet eller på ditt lokala bibliotek. Samlingslåda

Samla på föremål som har relation till hans/hennes tidigare yrkesliv eller hobby. Leta efter sådant som hen kan uppleva med sina sinnen. Placera föremålen i lådan och låt dem utforska det. Sit gärna med din vårdtagare och reminiscera över de olika föremålen eller minnena från föremålen.

Bakning

Hjälp din vårdtagare med att göra en sats kakor. Låt dem assistera dig med att röra om i smeten eller klicka ut kakorna på bakplåten om de kan göra det. Engagera alla sinnen - fråga dom om vaniljdoften, känn sockerkornen mellan fingrarna och smaka på det färdiga resultatet. Uppskatta deras hjälp. Om det är lämpligt kan många individer med tidigt skede av demens fortfarande baka under översyn - anpassa ditt stöd utifrån det behov av hjälp som finns. Vissa personer tycker om att t.ex. göra hundgodis för att skänka till en lokal hundräddningsorganisation - det kan skapa en dubbel känsla av mening.

Böner, meditation och psalmer

Om tron var en stor del av din vårdtagares liv, be tillsammans, sjung vanliga religiösa sånger eller läs den religiösa huvudboken. Vanliga böner och psalmer finns kvar i minnet hos människor trots att de andra minnena har försvunnit.

Kortlek

Ge din vårdtagare en kortlek och be honom/henne att separera dem i kategorier av t.ex. hjärtan, ruter o.s.v. Eller "tappa korten" på bordet och be dem om hjälp med att plocka upp dem. Eller om det är lämpligt, spela ett enkelt kortspel som t.ex. innebär matchning av olika kort.

Trädgårdsarbete

Att vårda och ta hand om individer eller föremål ger mening till vårt liv. Hjälp din vårdtagare att pyssla med trädgården utomhus. Om det inte är ett passande alternativ, hjälp honom/henne med att ta hand om inomhusväxter. Vägled, uppmuntra eller assistera dem med att plantera inomhusväxter. Om hen tyckte om att odla grönsaker, plantera gärna en tomatplanta och ställ på fönsterkarmen. Plantan kommer att ha en märkbar lukt som kan återföra en del minnen för din vårdgivare.

Klippa kupong

Ta en dagstidning eller ett reklamblad och en sax (du kan använda en barnsax för säkerhets skull om det behövs). Be din vårdtagare att hjälpa dig med att klippa rabattkuponger (för att köpa billiga varor till "behövande", en gemensam sammankomst eller liknande o.s.v.). Under processen, dela med dig av till din vårdtagare om hur hjälpsamma dem är, eller hur mycket det betyder för andra.

Djurterapi

Om din vårdtagare tycker om djur - hitta en vän, granne eller någon annan som du eller dina kollegor vet har ett vänligt och socialt djur. Besök dem - eller fråga om de har möjlighet att komma till er - och låt din vårdtagare umgås med djuret. Kärleken och uppmärksamheten från ett djur kan lugna oroliga nerver och få en stressad individ att koppla av. Hasbro, och en del andra företag, har också robotdjur som har liknande effekter på äldre vuxna som är diagnosticerade med demens.

Vika varma handdukar

Om din vårdtagare tyckte om att göra hushållsarbete tidigare i sitt liv, eller känner att de gärna vill hjälpa till - be dem om hjälp med att vika handdukar. Hjälp dem sätta sig vid ett bord och placera en liten hög av nyligt tvättade och torra tvättlappar eller små handdukar framför dem. De flesta individer behåller sina kunskaper (minnen) om hur man viker handdukar, långt in i sin demensprocess. Som med alla andra förslag - försök och se sedan efter om din vårdtagare tycker om sysslan.

Tyglåda

I en skolåda eller liknande, lägg ner ett dussintal tygbitar av olika material, silke, spets, filt, sammet, ull o.s.v. Uppmuntra dem till att känna, vika och diskutera.

Badboll

Buy Köp en stor badboll och spela med den. Du kan också rulla eller sparka på bollen från sittande ställning, eller stående, beroende på din vårdtagares styrka och förmåga.

Shoppinglista

Om din vårdtagare tycker om att shoppa, sätt er tillsammans med reklambladet från mataffären och gör en shoppinglista över sådant som ni "behöver". För att göra det mer realistiskt kan du t.ex. säga att "vi ska göra köttbullar imorgon till middag - kan du hjälpa mig med shoppinglistan?". Eller, om din vårdtagare tycker om kläder eller mode, kan du t.ex. be honom/henne att titta igenom en klädkatalog och att hjälpa dig med en klädsel "inför en fest som du är inbjuden till".

Skaffa ett akvarium

Ett akvarium ger visuell stimulering och kan ha en lugnande effekt på människor. De är också bra för som konversationsstartare. Dela en del "fiskehistorier".

Sortera, para ihop eller matcha

Alla tycker om att vara till hjälp. Be din vårdtagare att sortera igenom en burk med knappar, skruvar och muttrar, olika mynt, olikfärgade sockor eller nästan vad som helst. Var uppmärksam så att vad du än ber honom/henne om är någonting som är säkert - ge t.ex. inte småföremål till en person som har ovanan att stoppa saker i munnen utan i så fall är det lämpligare med större föremål som exempelvis sockor.

Titta på folk

Om din närstående inte har något emot att vara i folksamlingar, ta dem till en lokal park, sitt på en bänk och prata om de människor som ni ser. Diskutera allt från hur roligt de ser ut att ha, deras kläder, vädret eller vad som helst som du kommer på.

Färgläggning

Färgläggning är inte bara för barn. Många studier har visat att färgläggning - coloring - för vuxna är bra för hjärnan och kan vara avkopplande. Du kan enkelt hitta färgläggningssidor för vuxna på internet - titta på ställen såsom Pinterest. Använd ett set av färgade pennor om det är möjligt - så att aktiviteten känns mer vuxen.

Aktiviteter som är relaterade till individens tidigare liv.

Som exempel, en snickare kan tycka om att sandpappra en bit trä, en tidigare brevbärare eller postadministratör kanske tycker om att sortera kuvert, en sekreterare kan ha roligt med att "arkivera dokument" i ett filsystem o.s.v. Anpassa din aktivitet till din vårdtagares intresse, förmågor och säkerhet.

Reminiscera

Det är fortfarande möjligt att komma åt långtidsminnet hos individer med demens även då sjukdomen förvärras. Titta igenom ett gammalt fotoalbum - peka ut intressanta kläder, roliga ögonblick o.s.v. Prata om det som du ser. Du behöver inte fråga om det specifika ögonblicket - säg bara sådant som t.ex. "oj, hon ser verkligen ut att ha roligt".

Sinneslåda

Hitta föremål som stimulerar olika sinnen och placera dem i en låda. Sammetsbitar, små doftpåsar med lavender, klockor, piprensare, rena fjädrar i olika storlekar och färger, snäckor, en godisask med favoritsmak o.s.v. - allt som du kan se, röra vid, lukta, smaka och höra kan vara bra att ha i en lättillgänglig låda. Sinnesspel eller byggklossar är också väldigt bra att ha tillhands. Det viktigaste är att du anpassar det till din vårdtagares individuella behov och förmåga. Många särskilda boenden för demensdiagnosticerade har en låda för varje hyresgäst - det s.k. "Pantry systemet".

Målning

Vattenfärger är fantastiska verktyg. Hjälp din vårdtagare med att ställa iordning en målarstation. Beroende på din vårdtagares tillstånd kan du behöva guida eller entusiasmera i olika grad. Du kan behöva ge dem idéer, börja måla först på papperet, måla en figur som de fyller i eller stötta dem med att hålla i deras hand. Ett mycket populär målarverktyg är de s.k. Buddha Boards. De är speciella brickor som du målar på med vatten. Efter en kort tid, då brickan torkat, försvinner bilden. Många bokaffärer har dessa Buddha Boards till försäljning och du kan även hitta dem på internet (t.ex. Amazon). Kom ihåg att det handlar om processen av att göra någonting njutningsfullt, inte slutresultatet.

Hjälpa till med middagen eller andra måltider

Tycker din vårdtagare om att hjälpa till? Tänk på små saker som de kan göra - kan de t.ex. duka, diska någonting, torka av bordet eller ta fram/plocka bort matvaror? Nästan allting kan brytas ner i olika mindre steg som de kan assistera med. Även om det givetvis kan vara snabbare för dig och dina kollegor att göra det själva, är det viktigt att komma ihåg att personcentrerad omsorg - en värdig omsorg - inte handlar om att göra saker så snabbt som möjligt. Det handlar om att göra det så omsorgskvalitativt som möjligt.

Naturstudier

Sätt upp en fågelmatare eller fågelholk framför ett lättillgängligt fönster för din vårdtagare. Tillbringa tid med att titta ut genom fönstret och diskutera det som ni ser.

Jessica Jonson är administratör och OMSORGSAKADEMINS stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter. #demensomsorg #demens #omsorgsakademin #äldreomsorg #vård #svenskomsorg

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.