Forskare kanske äntligen vet vad som orsakar Alzheimers


Om ditt tandkött blödde i morse när du borstade dina tänder så kan det vara klokt att prata med din tandläkare. Vi kan till slut ha hittat den länge efterforskade orsaken till Alzheimers: bakterien porphyromonas gingivalis - bakterien som orsakar inflammerat tandkött.

Det är inte bra, med tanke på att tandköttsinflammation drabbar ungefär en tredjedel av alla människor. Den positiva nyheten är dock att ett läkemedel som blockerar de huvud-sakliga gifterna från p. gingivalis släpps för stora kliniska tester i år, och forskning som presenterades nyligen visar att det eventuellt kan stoppa och kanske t.o.m. vända Alzheimers. Det är möjligt att det också kommer ett vaccin. SE OCKSÅ: Historiskt beslut om 1 000 000 000 kr till kampen mot Alzheimers

Alzheimers är ett av de största mysterierna inom den medicinska världen. Allteftersom befolkningen har åldrats så har demens snabbt eskalerat och blivit den femte vanligaste dödsorsaken, världen över. Alzheimers står för ca 70% av dessa fall och, trots det vet vi inte vad som orsakar det.

Däremot har bakterier som orsakar inflammerat tandkött och andra sjukdomar hittats vid obduktion av hjärnan hos individer med Alzheimers. Fram till nu har det dock inte varit tydligt om det var dessa bakterier som orsakade sjukdomen eller om bakterierna kom in genom den hjärnskada som tillståndet orsakade. Flera forskningsteam har undersökt p. gingivalis och i en ny studie, gjord av läkemedels-företaget Cortexyme i USA som forskade på effekterna på möss, hittades en starkare koppling mellan tandköttsinflammation och kognitiv försämring. Teamet fann dock också att injektioner av företagets utvecklade läkemedel, hämmade den neurologiska nedbrytningen hos mössen.

Cortexyme meddelade i oktober 2018 att den bästa av deras läkemedelsvarianter för just detta hade passerat det initiala säkerhetstesterna med människor och verkade förbättra tillståndet hos personer med Alzheimers. Under 2019 års senare del kommer företaget att lansera en större studie av läkemedlet, och bl. a. undersöka de kognitiva förbättringarna före och efter användning av läkemedlet. De planerar också att studera det mot tandköttsinflammation.

Journalreferens: Science Advances

Jessica Jonson är administratör och OMSORGSAKADEMINS stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter.

#demensomsorg #demens #omsorgsakademin #aldreomsorg #omsorg #svenskomsorg

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.