Recept på ett bättre minne

Skulle du vilja ha ett recept på hur du kan förbättra din minnesförmåga på ett kostnadsfritt sätt?

Bieffekter kan inkludera en ökad puls, svettningar, ökad känslighet till insulin, minskad inflammation och ökande förmåga att utveckla nya hjärnceller. Det kan också hända att du upplever förbättringar i ditt humör, minskad stress och minskad ångest.

Alla dessa hälsofördelar har visat sig vara ett direkt resultat av motion. Nyligen fann en studie som utfördes av Brigham Young University i Utah (BYU) att regelbunden motion skyddade hjärnan från de negativa effekterna av kronisk stress. Hippocampus, där vår hjärna bygger upp och håller minnen, blir starkare med regelbunden motion. Motion är ett av många sätt med vilket du kan förbättra ditt minne och på vilket sätt det gör det, verkar enklare än vad man kan tro. Motion minskar den negativa effekt som stress har på våra hjärnor.

Minskad inflammation förbättrar minnet

I en hälsosam hjärna kan dina hjärnceller skicka meddelanden med dina synaptiska neuroner. När dessa meddelanden kan röra sig snabbare och mer stärkta, blir dina minnen starkare.

Inflammation eller svullnad, ofta orsakad av stress, minskar styrkan i dessa meddelanden. När du springer eller dansar, ökar din puls och blodflödet samt syret till din hjärna. När det är mer blod som kommer till din hjärna, stimuleras tillväxten av din hippocampus, ditt område för minnet och inlärning. Dessa nya blodkärl och hjärnceller som växer i din hjärna kan hjälpa dig med en ökad minnesförmåga.

Anledningen till att ett bättre humör ger dig förbättrad minnesförmåga

En pågående depression påverkar din hjärnan förmåga att fungera på ett negativt sätt.. Att komma ut på en promenad under en solig dag kan förbättra sättet på vilket din hjärna svarar på positiva känslohormoner såsom t.ex. serotin. Utskrivna antidepressiva läkemedel syftar ofta till att förbättra nivåerna av serotin men motion är kostnadsfritt och har begränsade bieffekter! En extra fördel är att motion producerar fler endorfiner. Detta resulterar i en minskad smärtnivå och positivare känslor och minnen.

Minnesåtkomst är kopplat till våra känslor. Tänk tillbaka på hur starka dina minnen är av din bröllopsdag, ett barns födelsedag eller en favorithögtid. När vårt humör förbättras så blir våra minnen starkare.

Motion förbättra sömn och minnesförvaring

Sömn är mer än bara en nattlig vana. När du har haft en god natts sömn, kan din hjärna lättare stärka de delar av hjärnan som du använder. När du sover, gör din hjärna också det viktiga arbetet med att reparera skadade celler. Kvalitetssömn förbättrar din mentala funktion och minnesförmåga avsevärt.

Även om det kan låta motsägelsefull, desto mer energi som du gör dig av med under motion, desto bättre kommer din sömn att bli. Motion hjälper din kropp att nå djupare och mer reparerande nivåer av sömn. Du kan också få det lättare somna. Mer motion ger dig bättre sömn vilket förbättrar din minnesförmåga.

Påverkan av ångest och stress Generaliserad ångest, en övergripande känsla av rädsla och obehag, kan göra stor skada på din hjärna. Ångest hindrar din hjärna och din kropp från att kunna koppla av på ett bra sätt eftersom du istället känner en undergripande och ofta konstant känsla av oro. Den här konstanta stressen på din hjärna försvagar din förmåga att lära dig saker och att behålla ny information.

BYU studien fann att endast 3 dagar av kronisk stress leder till en minskning i hjärnans funktionsförmåga. Hjärnans meddelanden gick helt enkelt inte fram!

Motion - en kropp i rörelse - är naturens lösning på att minska stress och förbättra din hjärnas funktion. Forskning har också visat att när stress var kombinerat med motion, var hjärnan inte längre påverkad negativt. DU kan med andra ord motverka de negativa effekterna av stress på din hjärna (och resten av din kropp) genom att motionera. Regelbunden motion hjälper hjärnan att bygga nya "broar" för att underlätta informationsöverföringen - dessa "broar eller nätverk håller din hjärna stark samtidigt som minnesförmågan förbättras.

Så hur mycket motion behöver du för att förbättra ditt minne?

Det behöver faktiskt inte vara timmar av motion varje dag! Vilken motion som helst kommer att ge dig en bättre hälsa och minnesförmåga, rent generellt. För att du ska få det bästa resultatet, försök att uppnå 150 minuter per vecka. Det är i snitt endast 20 minuters motion varje dag. Om det låter alltför svårt, försök att börja med 5 minuter med medelmåttlig intensiv motion. Allting som kan få igång din puls mer. Motion är inte tänkt att vara en form av tortyr! Hitta en form av motion som du tycker om och de positiva effekterna blir ännu fler. En rask promenad i trevlig sällskap, en sportdag med ditt barnbarn eller dansrörelser när du lagar mat eller städar kan göra underverk. Tänk på att dina vardagssysslor kan vara fantastiska tillfällen till att få igång din puls - skura golvet, kratta löv eller klippa gräset är alla bra motionsaktiviteter.

Gör det roligt samtidigt som du förbättrar ditt minne. Medan du fokuserar på att vara närvarande i det befintliga ögonblicket och njuter av det du gör, är din kropp och hjärna upptagna med att förbättra din hjärnhälsa. En vinn-vinn situation!

Jessica Jonson är administratör och OMSORGSAKADEMINS stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter.

#demensomsorg #demens #omsorgsakademin #aldreomsorg #omsorg #svenskomsorg

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2020 by Omsorgsakademin  All rights reserved.