Drogfria sätt att minska ångest och förbättra sömn för personer med demens


Alzheimer´s och demens kan ofta få seniorer att känna sig upprörda, ångestfyllda eller ha sömnstörningar. Ett täcke eller knäkudde med tyngd är ett mycket enkelt, drogfritt sätt att minska ångest, lugna nerver, ge trygghet och förbättra sömnen. Vad är det som gör att tyngdtäcken fungerar? Täcken med tyngd kan låta lustigt men de har blivit vetenskapligt bevisade att ha effekt på att minska ångest. Tyngden på täcket ger någonting som kallas djupgående tryck-terapi. När kroppen känner det lätta trycket från täckets tyngd, produceras serotin. Serotin förbättrar humöret och uppmuntrar lugn.

En studie från år 2008 visade att tyngdtäcken var en säker och effektiv terapimetod för att minska ångest. Resultaten från studien var sedan bekräftade i en studie 2012 som fann att tyngdtäcken var framgångsrika i att minska stress och tydliga tecken på ångest.

Ett tyngdtäcke för djupgående tryckterapi kan användas när som helst - dag som natt. Om din senior vaknar flera gånger under natten, fundera på om ett tyngdtäcke som täcker deras kropp. Täcket kan att hjälpa dem att koppla av och förbättra deras sömnkvalitet. Om din senior har ångest eller är upprörd under dagen, använd en knäkudde med tyngd för samma lugnande och tröstande effekt, men i en mer lätthanterlig, kompakt storlek.

Eftersom en del seniorer har allvarliga medicinska tillstånd, rekommenderar vi att du först pratar med din seniors läkare för att säkerställa att användningen av tyngdtäcke är säkert för just honom/henne. För personer med andnings-, cirkulations- eller temperaturreglerande problem kan det vara olämpligt med ett tyngdtäcke eller knäkudde. Det kan också vara olämpligt om din senior precis har genomgått någon form av operation.

Hur tungt bör täcket vara? Tyngden på täcket beror på din seniors vikt och fysiska tillstånd. Den typiska täcktyngden för vuxna är ca 5-8 kg. Standardrekommendationen är att täcket bör vara omkring 10% av din seniorer kroppsvikt, plus 0,5 - 1 kg. Om de är sköra behöver du troligtvis minska den mängden. Eftersom knäkuddar täcker ett mindre områden, är deras vikt oftast mellan 1 - 2,5 kg. Tänk på att tyngdtäcken är storleksanpassade till användare och inte till sängen. Du kan få exakta storleksmått hos din återförsäljare. Om du är händig och kreativ, kan du också göra ditt eget tyngdtäcke. Här följer några förslag på återförsäljare Vi rekommenderar endast återförsäljare som vi och våra klienter har haft egna goda erfarenheter av och vi får inte betalt för våra rekommendationer.

SensaCalm

Weighting Comforts Calming Comforts

My Calm Blanket

Tips och råd för att göra ditt eget tyngdtäcke.

Jessica Jonson är administratör och SÖDERSTEDTS stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research-ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.