Reminiscering - en effektiv och njutningsfull metod

Reminisceringsterapi - reminiscering - är ett effektivt och trevligt sätt att knyta an med en individ som har demens och att använda som stöd för att hantera en del av de mer stressande symptomen som kommer med diagnosen. Det här är bra att känna till

Kortfattat: Medan din vårdtagare kanske inte är förmögen att komma ihåg vad hen hade till lunch, är det mycket sannolikt att hen minns sin bröllopsdag, namnet på en favoritlärare i skolan eller en semester som skedde i individens barndom. Reminiscering använder den här förmågan att återkalla händelser som hände för länge sedan, även när korttidsminnet försvinner. Reminiscering kan hjälpa till för att höja den demensdiagnosticerade humör och samtidigt stimulera till en djupare dialog. Anekdotiska bevis har visat att stimulering av långtidsminnet också kan förbättra korttidsminnet, samtidigt som det ökar självkänslan samt engagemanget hos en individ med demens. Hur fungerar reminisceringsterapi Allteftersom vi åldras har vi en ökad tendens till att mycket lättare komma ihåg sådant som hände oss mellan åldrarna 10 och 30 år, med händelser från sena tonåren och tidig 20-årsåldern starkast i minnet. Psykologer kallar detta för "reminisceringstoppen". För individer med demens är "reminisceringstoppen" vanligtvis starkt intakt (tills deras tillstånd har fortskridit till ett senare skede), och kan ofta återkallas förhållandevis lätt med användningen av enkla metoder och hjälpmedel. Vårdgivaren, den anhöriga eller en professionell reminisceringsterapeut börjar med att visa individen som de arbetar med vissa multisensoriska nyckelföremål, som är designade att "väcka" minnena. Som exempel, en bild på Kungens kröning, en kaffekokare från 1950-talet, eller en gammaldags telefon. Vårdgivaren spelar kanske också en populär sång eller melodi från de årtionden när vårdtagaren ifråga var ung, eller visar en snutt från en film från samma tidsperiod. Föremålen används sedan för att stimulera samtalet och påminna personen med demens om deras identitet. Om individen ifråga bor på ett äldre- eller demensboende, kan det också vara ett bra sätt för medarbetarna att lära känna personen bättre, och samtidigt få en förståelse för den rikedom och komplexitet som funnits i deras liv innan de fick demens.

Vad är det som gör att reminiscering fungerar

Reminiscering gör att en person med demens kan njuta av ett trevligt samtal och de fördelar som det för med sig - känslan av samhörighet, närhet/trygghet, glädje, o.s.v. Reminiscering anses generellt vara mindre fördelaktigt för personer med frontotemporal demens eller de som befinner sig i senare skede av demens. Att återkalla positiva minnen kan få alla att känna sig lyckliga, och om du har demens och kanske dessutom kämpar med depression, kan goda minnen bli ett kraftfullt sätt att höja humöret. Reminiscering kan vända en "dålig" dag till en "bra" dag, eller t.o.m. en bra vecka. Många vårdgivare säger att deras vårdtagare verkar gladare och mer kapabla till att komma ihåg händelser som har skett de senaste dagarna eller veckorna, efter att de har haft en reminisceringsaktivitet.

Kan vem som helst göra det?

Ja. Reminisceringsterapi sker oftast på äldre- och demensboenden, endera i grupp eller i enskilda aktiviteter med en individ. Om du är anhörig kan du givetvis också göra det hemma med din närstående. En utbildning i ämnet kan förstås hjälpa som stöd för att göra aktiviteten mer effektiv men det är absolut inte nödvändigt eller avgörande. Gör det själv 1. Skapa en minnesbox (dekorera det gärna med tapet från deras hem, eller tyg från en favoritklänning, skjorta eller gardiner). 2. Fyll minnesboxen med föremål som har betydelse. Som exempel kan du använda ett barns haklapp, ett fotografi, verktygslåda m.m. Endast fantasin sätter gränser. Din vårdtagare kan rota runt i minnesboxen allteftersom de vill men se också till så att du tillbringar tid med honom/henne och pratar om de olika föremålen och deras mening.

3. Om du har svårt att hitta föremål, fundera på vilka år som de har sin "reminisceringstopp" och gör lite efterforskning, t.ex. om 40-talet var "nyckelår" för din vårdtagare, vilka händelser kan hen möjligtvis komma ihåg? Vilka kläder kan hen ha haft? Hur skulle deras kök ha sett ut? Skapa en scrapbook med bilder och fotografier från den tiden och besök andrahands butiker för inspiration.

Om de inte kommer ihåg

I senare skeden av demensresan kan reminiscering bli svårare att genomföra. Att försöka få individer med mer allvarlig grad av minnesförlust att återkalla fakta från sina liv kan få dem att känna sig obehagliga till mods och t.o.m. upprörda. Du kan dock fortfarande använda reminiscering genom att stimulera sinnena. Här är exempel på hur du enkelt kan göra det:

1. Lukt: Spraya deras favoritdoft i rummet eller på deras kläder (eller genom att göra någonting doftstimulerande som att t.ex. baka kanelbullar i gemensamhetslokalen).

2. Beröring (känsla): Försök att ge dem ett mysdjur att smeka och kela med eller tillbringa tid tillsammans med att göra olika lerfigurer - det kan återkoppla till fantastiska minnen från barndomen.

3. Smak: Försök att erbjuda en favoriträtt eller dryck som de brukade tycka om att inta, t.ex. olika husmans- och traditionella rätter från barndomen, olika brödsorter eller bakelser och klassiska drycker (t.ex. Must och Svagdricka) kan alla ge riktig njutning.

4. Ljud (hörsel): Skapa en låtlista med deras favoritmusik eller köp en med blandade låtar från deras favoritårtionde.

5. Syn: Att titta i en reminisceringsbok - bildbok eller fotoalbum - tillsammans kan ibland få igång minnen av en semester vid havet, tidigare husdjur eller bostadsort och samtidigt ge en härlig gemensam stund.

Bra att veta

Reminisceringsterapi har funnits under ett antal år och används allt flitigare internationellt eftersom de positiva effekterna av metoden är erkänt stora. Vissa seniorboenden - både allmänna och särskilda sådana - har tagit ytterligare ett steg och skapat hela 1930-, 40-, 50-talsrum eller en gammeldags godis- eller livsmedelsbutik inom sina boenden - med fantastiska resultat.

Denise Jensen, sjuksköterska, LALM, CDPU, CDC & konsult OMSORGSAKADEMIN, har en lång erfarenhet som boendechef inom äldreomsorgen, specialisering demens. Hon är mycket engagerad i det internationella arbetet med att förbereda kommuner och andra organisationer för de behov och krav som kommer i takt med den ökade mängd individer diagnostiserade med Alzheimer´s och andra demenssjukdomar. Denise är också en mycket efterfrågad konsult och uppstartschef för flera internationella företag inom äldreboende- och demensomsorgen.

#demensomsorg #reminiscering #äldreomsorg #kvalitetiomsorgen #värdigålderdom

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.