Närstående - ge dig själv en chans!


Hur kan du vara så dum?

Varför tänkte du inte igenom det ordentligt? Hur kunde du inte se att det här skulle hända? Skulle du prata på det sättet med en god vän? Eller en främling? Skulle du låta en vän säga så till dig? Givetvis inte! Det är oförskämt, elakt och helt onödigt. Men ändå så händer det ofta att närstående säger och/eller tänker dessa negativa saker om sig själva - särskilt när det kommer till deras ansvar som vårdgivare.

Negativt självprat skadligt I den här artikeln ska jag förklara för dig varför ditt negativa självprat är skadligt för din hälsa, varför det faktiskt kan vara till god hjälp för dig själv att visa självkärlek och ge dig några enkla verktyg som du kan använda dig av för att införa lite omtanke om dig själv till ditt dagliga liv. Tro mig - du är värd det!

Att vara hårt mot dig själv är skadligt för din hälsa

När du har ansvaret för att vårda en annan människa, tar uppdraget i sig en hel del kraft och energi från dig. Att vara tuff mot dig själv gör bara att stressen ökar.

Visste du att det är just den känslomässiga delen av omsorgen som är den främsta anledningen till de höga siffrorna för utbrändhet hos vårdgivare? Ja, visst kan det vara svårt att hantera den fysiska tyngden och alla "att göra"-listor som aldrig verkar ta slut. Men tankarna och känslorna som du hanterar kan vara precis lika skadligt för din hälsa.

Vad är självempati?

Psykologen Dr. Kristin Neff är en av världens ledande forskare om självempati. Hon beskriver självempati enklast som att "ge dig själv samma vänlighet och empati som du skulle ge en god vän".

På vilket sätt hjälper självempati vårdgivare?

Vårdgivning är ett tuff jobb. Ingen kan förutse eller hantera varje situation perfekt. Att vara empatisk och snäll mot dig själv hjälper dig att hantera de negativa känslorna som kommer när livet är stressigt.

Dr. Neff’s forskning visar att individer som är självempatiska och omtänksamma är mindre benägna att bli deprimerade, uppleva ångest eller stress. De är överlag lyckligare, har bättre uthållighet och är mer optimistiska om framtiden.

Mindre stress och ångest. Ökad uthållighet och optimismen. Vårdgivare har nytta av alla de sakerna!

Så hur kan du som kan vårdgivare bli mer självempatisk?

Det är egentligen enkelt. Nästa gång som du börjar kritisera dig själv för någonting som gått fel, eller inte som du hade planerat, stanna till och tänk "Om min vän berättade för mig om den här situationen, vad skulle jag säga till honom/henne?"

Mest troligt skulle du svara med vänlighet, sympatisera med deras frustration, påminna dem om alla de saker som de faktiskt gör riktigt bra och kanske föreslå förbättringar eller förändringar för att förbättra situationen framöver. Du skulle inte öka deras skuldkänslor eller säga elaka saker.

Försök att vara lika vänlig och omtänksam mot dig själv, som om du vore din egen goda vän.

Denise Jensen, sjuksköterska, har en lång erfarenhet som boendechef inom äldreomsorgen, specialisering demens. Hon är mycket engagerad i det internationella arbetet med att förbereda kommuner och andra organisationer för de behov och krav som kommer i takt med den ökade mängd individer diagnostiserade med Alzheimer´s och andra demenssjukdomar.

#omsorgsakademin #seniorboende #kvalitetiomsorgen #omsorg #demensomsorg

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.