Det här ska du äta för att undvika demens


Hjärnforskare har utvecklat en "diet för hjärnan" som kan förebygga den sortens minnesförlust, fokus och bedömningar som definierar demens, inklusive Alzheimer´s.

Det här är vad den handlar om.

Du behöver inte ha en medicinsk utbildning för att veta att din diet och din hälsa går hand i hand och nu har forskare gjort ytterligare en upptäckt som visar på sambandet. En nyutkommen forskning föreslår att Alzheimer´s är orsakat av en bakterieinfektion på hjärnan. Det är förstås goda nyheter eftersom det skulle betyda att det är möjligt att förhindra, behandla och t.o.m. bota med diet, tillskott och antibiotika.

Så hur skulle då en diet som förhindrar symptomen på sjukdomen se ut?

En diet som behandlar Alzheimer´s skulle normalisera vitamin D-nivåerna; optimera intaget av omega-3; minska omega-6 fettet, fruktos, proteiner och kolhydrater; och begränsa småätandet så att matintaget istället skedde med en 5-timmars intervall eftersom den här sortens av tillfällig fasta uppmuntrar kroppen att återanvända sina celler, vilket är en nyckelfaktor i kroppens immunförsvar för att bekämpa bakterieinfektioner.

Hjärnforskare har utvecklat en "diet för hjärnan" som kombinerar två hjärtvänliga matvanor - den s.k. Medelhavsdieten och en låg-salt måltidsplan. De kallar denna diet för MIND dieten (kort för Mediterranean-DASH Intervention for Neurogenerative Delay).

När forskare på Rush universitets medicinska center testade dieten upptäckte de att MIND dieten kunde minska risken för att utveckla Alzheimer´s med så mycket som 53 procent. Det upptäcktes dessutom att individer som endast delvis tillämpade dieten, minskade sin risk att få demens med så mycket som en tredjedel.

Ta en titt på måltidsplanen, som nu är rekommenderad av amerikanska Alzheimer´s föreningen:

  • Fisk: ät det en gång i veckan

  • Kyckling eller anna fågel: ät det två gånger i veckan

  • Bönor: tre eller fler delar per vecka

  • Nötter: fem eller fler delar i veckan

  • Gröna blad-grönsaker: minst sex delar per vecka

  • Andra grönsaker: minst en del per dag

  • Bär: två eller fler delar i veckan

  • Vin: ett glas per dag

  • Olivolja: använd som din huvudsakliga matlagningsolja

Den mat som du bör minska är rött kött, friterad mat och sötsaker.

Dieten lyfter fram proteiner som är : Du ska rikta in dig på minfettsnåla: du bör rikta in dig på att få 14 delar varje vecka av fisk, fågel, nötter och bönor. Dietens skapare säger att om du kan klara av det, kan du minska din risk för Alzheimer´s med hälften. Det är ju inte illa! I vilket fall, att tänka på vad du äter är förstås bra för din övergripande hälsa.

Jessica Jonson är administratör och SÖDERSTEDTS Omsorgsakademins stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research-ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter.

#undvikademens #alzheimers #demens

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2020 by Omsorgsakademin  All rights reserved.