Utbrändhet bland vårdgivare - idag riktar vi vår uppmärksamhet till våra hjältars hälsa


Ibland blir vi så involverade i vår omsorg om andra att vi glömmer bort att hjälpa oss själva. Utbrändhet bland vårdgivare är ett vanligt problem bland hemtjänstpersonal, terapeuter och familjemedlemmar till individer som behöver vård och omsorg.

Om du tillhör någon av dessa kategorier, kan det förståeligt nog kännas som om att utbrändhet är ett oundvikligt slut på din vårdande roll. Det krävs trots allt så pass mycket engagemang från din sida, att det bara finns lite tid och ork kvar till dig själv. Jag vet. Jag får mycket ofta höra detta både från ledare och medarbetare inom omsorgen och från anhöriga. Det finns dock hjälp att få och åtgärder att ta, för att motverka att du bränner ut dig.

Här är några tecken på utbrändhet, och enkla tips på hur du kan förebygga det.

Varningstecken: Bristande energi

Den här är ganska självklar. Lite tid leder till lite sömn. Idealt ska en person få 7-10 timmars sömn per natt. Alltför ofta så är det inte ens ett alternativ för vårdgivare.

Hur kan du hantera det: "Föd" din kropp energi med andra hälsosamma alternativ. Äpplen ger dig vitaminer och naturligt socker kan ge dig en energikick när du känner dig seg. Att dricka ordentligt med vatten håller din vätskebalans i ordning och din kropps temperatur lägre. Undvik absolut energidrycker och sockerrik snabbmat som bara leder dig till en total krasch halvvägs igenom ditt 12-timmarsskift.

Varningstecken: Humörsvängningar

Stress och frustration kan ge ditt normalt goda och optimistiska humör en rejäl smäll. Små, vardagliga göromål blir istället enorma, upprörande hinder som du måste övervinna och som förstör hela din dag. Ett elakt ord från en vårdtagare eller en kollega gör att ditt humör sjunker ännu mer.

Hur du kan hantera det: Håll koll på dina känslor. För journal eller noteringar i din mobil så att du kan ta en ordentligt titt och funderare på hur du känner dig och varför du känner på det sättet. Att ta ett kort ögonblick för dig själv - för att bara andas och reflektera - kan också hjälpa dig att komma tillbaka på rätt spår och fokusera igen. Varningstecken: Känslor av hopplöshet och bristande kontroll

Ibland går vi igenom tillfällen eller situationer där vi tappar kontrollen över vår situation. Saker och ting går kanske inte alls din väg eller verkar bli bättre oavsett hur mycket det känns som om att du försöker.

Hur du kan hantera det: Var inte rädd för att be om hjälp. Det mest fantastiska av att vara en del av vård- och omsorgen, är att du är i sällskap av andra individer som bryr sig om! Många gånger träffar du dessutom på personer som känner och upplever likvärdiga saker och känslor som du, och flera av dessa "likasinnade" är mer än villiga att stötta och hjälpa dig. Du är mänsklig, inte en Energizer-kanin med styrkan och entusiasmen av en supermänniska. Det finns oräkneliga stödgrupper, intresseorganisationer och online-grupper som delar bandet av att vara vårdgivare, endera professionellt eller privat, och som tillsammans går igenom den berg-och-dalbana som det är att vara engagerad inom vård- och omsorgen. Ensam är inte stark.

Nicole Sanders, OMSORGSAKADEMIN, har över 25 års erfarenhet från att arbeta med hälso- och arbetsmiljöfrågor i uppdrag som företagssjuksköterska, vård- och omsorgschef, verksamhetschef, områdeschef och arbetsmiljökonsult. Som Certifierad Demensutbildare och Licensierad Hemvårds- och Omsorgschef är hon ofta anlitad som utbildare och föreläsare för att inspirera och stötta ledningsgrupper inom omsorgsorganisationer att våga leda innovativ och utveckla sin verksamhet till att bli en omsorg i världsklass.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.