Speglar och Demens: 10 Tips För Att Eliminera Din Vårdtagares Rädsla


Speglar och reflektioner kan skrämma seniorer med demens ordentligt. Visste du att speglar kan vara riktigt störande för en individ med demens? För en del personer så kan deras reflektion i en spegel orsaka både ångest, ilska och t.o.m. hysterisk rädsla.

Om din vårdtagare börjar agera irrationellt, se dig runt omkring i rummet efter speglar eller reflektiva ytor. Skillnader i belysningen kan också av misstag skapa en spegeleffekt. Som exempel, under kvällen och natten kan ett fönster som inte är fördraget se ut som en spegel eftersom insidan av huset är belyst men det är mörkt utomhus.

Så varför är speglar och demens en dålig kombination?

Många experter tror att anledningen till att individer med demens är rädda för speglar, är för att de inte förstår att bilden som de ser är en reflektion av dem själva. De känner helt enkelt inte igenom personen som de ser och tror att en främling plötsligt står i närheten.

Att bli överraskad av den här "inkräktaren" kan göra dem så förvirrade och upprörda att de reagerar helt irrationellt. Det är inte ovanligt att du möter motstånd med dina försök att lugna eller förklara att de är trygga.

Rädsla för speglar kan också vara en anledning till att en del äldre med demens vägrar att duscha eller alltid är i affekt i badrummet. De kan mycket möjligt vara rädda för att "den där främlingen" alltid är närvarande under de här intima aktiviteterna.

Att hantera denna rädsla

Det finns förstås flera olika vägar att ta för att minska din vårdtagares rädsla. Här följer 10 enkla tips på vad du kan göra.

  1. Ta bort alla onödiga speglar, som t.ex. de i din vårdtagares sovrum och olika dekorativa speglar runt i hemmet.

  2. Dra för gardinerna för fönstren i de rum som din vårdtagare befinner sig eller kommer att befinna sig i, och gör det innan solen går ned.

  3. Vänd fristående helkroppsspeglar med spegelglaset mot väggen och vänd inte runt dem annat än när du behöver använda dem. Du kan också ha spegeln i en klädkammare eller bakom en öppen dörr för att göra den ännu mindre synlig.

  4. Drapera en handduk eller ett stort tygstycke över väggmonterade speglar.

  5. Fäst självhäftande persienner över en spegel för att täcka den på samma sätt som ett fönster.

  6. Göm en spegel med en plansch - lugnande naturmotiv är utmärkta att använda.

  7. Förvandla en spegel till ett vackert färgat glas konstverk genom att använda dekorativ plastfilm specifikt gjort för fönster (insynsskydd).

  8. Ta bort eller täck över spegeltäckta medicinskåp. Glöm inte att ta bort eventuell medicin eller skarpa föremål innan skåpdörren tas bort.

  9. Täck stora speglar (som spegelglas på garderober) med självhäftande kontakt papper i lugnande färger eller motiv. Försök gärna med enkla designer som vit träpanel, ljust björkträ eller enfärgad ljusblå.

  10. Sätt en gardinstång över spegeln, precis som om det vore ett fönster. Öppna gardinerna närhelst du behöver använda spegeln. Tunna gardiner fungerar ofta tillräckligt bra för att täcka spegelreflektioner samtidigt som de ger ett dekorativt intryck.

Idag finns alla möjligheter att skapa en äldreomsorg som är fantastiskt bra. Högkvalitativ omsorg är inte bara mycket kostnadseffektivt - det skapar också fantastiska miljöer där både vårdtagare, medarbetare och ledare utvecklas och riktigt frodas i tillvaron. Hur vet vi det? Det är vad vi på OMSORGSAKADEMIN har arbetat med de senaste 20+ åren! I samarbete med de internationellt absolut främsta äldreomsorgsföretagen och organisationerna arbetar vi med de frågor, metoder och verktyg som för äldreomsorgen framåt. Det som skapar livskvalitet för de individer som lade grunden vårt välstånd. Oavsett din roll eller ditt uppdrag inom äldreomsorgen så är det viktigt att du håller dig á jour med ny information och kunskaper, så att du hjälpa dina seniorer på det allra bästa sätt. Våra utbildningar och tjänster hjälper dig med det!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.