Nu Är Virtual Reality Vanligt På Äldreboenden


Virtual reality (VR) har nu blivit ett vanligt komplement till övriga kvalitétshöjande åtgärder på äldreboenden och inom omsorgen. David Gustafson, äldreomsorgsexpert och delägare på OMSORGSAKADEMIN, har samarbetat i fler år med innovativa VR företag för att erbjuda den bästa VR-upplevelsen inom äldreomsorgen.

Dags för er att flytta åt sidan Millennials. Virtual reality (VR) har arbetat sig in på senior- och omsorgsboenden över hela USA och Europa. Genom att använda teknologi skapad av innovativa VR företag, kan seniorer resa över hela världen. Från att vandra på gatorna i Rom, till att besöka det hus de lämnade bakom sig, ger teknologin nu äldre vuxna möjligheten att besöka delar av världen som de aldrig tidigare har sett, eller platser som de trodde att de aldrig skulle få se igen.

OMSORGSAKADEMIN riktar in sig på äldre- och omsorgsboenden

“Vi använder VR som ett verktyg att ytterligare förbättra livskvalitet för seniorer" säger David Gustafson, äldreomsorgsexpert och delägare på OMSORGSAKADEMIN, ett företag som skapar möjligheter för seniorer att frodas i livet genom sina unika utbildningar och tjänster för privata och offentliga aktörer inom äldreboende- och omsorgsbranschen "Allteftersom vi åldras blir sinnesstimulering allt viktigare. VR skapar en känsla av fascinering och glädje över världen - och tillvaron - igen.”

Vårt VR program var framtaget specifikt för att erbjuda kognitiv terapi vid tidig diagnos av demens, och för en helt ny kategori av konsumenter: seniorer.

Nicole Sanders, sjuksköterska och konsult på OMSORGSAKADEMIN: “Våra kunder och klienter använder VR för att förbättra sin eller sina boendes ålderdom - för att hålla sig ung och hälsosam till sinnet, samtidigt som de förhindrar isolering och depression över att de inte längre kan göra allt de tidigare har gjort."

Feedback från deras arbete har verkligen varit uppmuntrande. “Efter att ha sett en 88-årig kvinna skratta och gråta glädjetårar efter att hon suttit med hennes headset en stund,” säger Sanders, “så visste vi att vi var på rätt väg.”

Paralleller till liknande forskning

Trots att det förekommer en hel del forskning om VR, har lite av den varit inriktad på seniorer. Upptäckter från relaterad forskning om VR kan dock vara till hjälp för att utvärdera betydelsen av VR för seniorer. Som exempel, olika forskare har konstaterat att när individer med Alzheimer’s och demens lyssnar på musik från deras ungdom, aktiveras deras minne.

En studie på Stanford universitet avslöjade att stimulans via VR direkt påverkade hur individer agerade i verkliga världen, även efter att hörlurarna togs bort. Och neuroforskare från UCLA upptäckte att en annan del av hjärnan var engagerad när den reagerade på VR än vad den var i verkliga världen, vilket ledde till fler frågor om hur VR kan påverka minnet.

"Alla pratar om VR som en millennial sak" säger Jakob Kahn, VD på ett Colorado-baserat seniorboende. "Men seniorer är den snabbast växande befolkningsgruppen, och det har tidigare inte funnits många företag som har tittat närmare på hur det här skulle kunna nyttjas till fördel för dem."

Kahns egna medarbetares svårigheter att kommunicera med en del av sina boende, ledde till att han kontaktade David Gustafson på OMSORGSAKADEMIN. Tillsammans undersökte de vad Kahns seniorer ville ha från sin VR upplevelse. Och till deras överraskning, så var det inte de storslagna upplevelserna som de hade trott. Det som de äldre istället saknade var de enkla, vardagliga aktiviteterna som de inte längre kunde göra: gå på konsert eller museum, vandra i skogen, arbeta i trädgården, sitta på ett fik och titta på folk, besöka sina vänner och resa.

Demensdiagnosticerade har nytta av VR

OMSORGSAKADEMINs VR-program är “skapat för att engagera de seniorer som har olika psykosociala behov som inte är mötta i dagsläget,” säger Nicole Sanders. "Det finns över 100 kliniska forskningsresultat som redan är publicerade, som visar på de positiva kliniska resultat av att använda VR för att hantera kronisk smärta, ångest och depression," fortsätter hon. "Och ifråga om individer med demens, så är samtliga av dessa tre komponenter väldigt vanliga."

Under olika gruppsessioner, har feedbacken var positiv. Seniorer som i vanliga fall har svårigheter med sin verbala kommunikation kastade slängkyssar, nynnade lyckligt eller somnade med sina hörlurar på. En boende behöll hörlurarna på i hela 40 minuter, och så gång på gång "Bara en liten stund till..."

“Vårt VR-program har hjälpt många av våra klienters boenden att känna sig 'levande' igen,” säger Sanders. “En del av de svåraste demensdrabbade individer...har haft nytta av vårt program.” Personer som är olyckliga i sitt liv har upptäckt att en VR session "ger dem möjligheten att glömma sin kroniska smärta, ångest och det faktum att de är ensamma" säger hon. VR "är en ny kvalitetskomponent inom äldreomsorgen som inspirerar de boende till att leva ytterligare en dag där de frodas och är lyckliga."

Möjligheter till fördjupad kontakt med sina närstående "Men den kanske viktigaste funktionen som VR erbjuder, är att det underlättar och fördjupar kontakten mellan seniorer och deras familjer", avslutar Sanders.

Hur mycket kostar VR? Att implementera ett kvalitativt VR-program på ert boende är faktiskt billigare än vad du kanske tror. Äldre- och omsorgsboenden kan enkelt ta fördel av OMSORGSAKADEMINS prenumerationstjänster. Kontakta oss för en förutsättningslös dialog om hur vi kan hjälpa er att ytterligare förbättra era boendes tillvaro - vi ser framemot att prata med dig.

Ålderdomen medför unika utmaningar och dagens seniorer har en helt ny värld av seniorboende och omsorg att utforska. För dig som är verksam inom äldreomsorgen och boende är det viktigt att hålla dig á jour med ny information och kunskaper, så att du hjälpa dina brukare och boende på det allra bästa sätt. Oavsett din roll eller ditt uppdrag inom äldreomsorgen, kan vi på OMSORGSAKADEMIN hjälpa dig. Under de 20+ åren som vi har varit verksamma, har vi framgångsrikt hjälpt tusentals ledare, medarbetare och seniorer med att på bästa sätt säkerställa seniorers oberoende livsstil, och fått dem att blomstra under resterande delen av sin ålderdom. Kontakta oss idag för en förutsättningslös dialog om hur vi kan hjälpa även dig!

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2021 by Omsorgsakademin  All rights reserved.