12 Relationsbyggande Aktiviteter för Individer med Demens

January 21, 2018

 

Relationer och samhörighet med andra, är kärnan i att vara mänsklig - och det förändras inte för att en person har demens. Vi blir ofta tillfrågade om exempel på lämpliga aktiviteter för individer diagnosticerade med demens. Och det är viktigt att veta att det finns många sätt och aktiviteter som du kan fortsätta använda för att fördjupa din relation med din närstående eller dina boenden med, under denna svåra tid. 


 

12 Sätt att Bygga Samhörighet 

 

Individer med demens återvänder ofta till minnen om sin barndom. Deras hjärna verkar endast kunna minnas deras yngre år, och det är ofta här som möjligheten till relationsbyggande äger rum.

Så nästa gång du interagerar med din närstående eller din boende, försök en eller flera av de följande reminiscens aktiviteterna för att fördjupa din kontakt med dem: 

 

 1. Skapa en Minneskorg

  Använd en korg eller box, som du fyller med minnessaker från deras ungdom. Doftartiklar fungerar mycket väl för det här, eftersom dofter är starkt förknippade med minnet. Försök att inkludera tvålar, parfym och aftershave, eller högtidsdofter som pepparkaka, gran och pepparmint. 

  Många av våra klienter använder sig av den s.k. Pantry-metoden. Pantry-metoden innebär att man skapar enskilda minneskorgar för samtliga sina boenden och fyller dem med artiklar som skapar lugn och ger möjlighet till reminiscens för den enskilda individen. I minneskorgen har varje individ har en egen fotobok med bilder från sitt liv, en eller flera favoritsak(er) - vilket inkluderar allt från en mjukhund som påminner om deras älskade Golden Retriever, en favoritbok, leksakshästar som representerar ett par favorithästar på ranchen, en Barbie sportbil som liknade den bilen man ägde under en viss period till saker som påminner om favoritplatser, o.s.v. Många minneskorgar innehåller också något favoritgodis eller sötsak. Endast fantasin sätter gränser! Det viktigaste är att korgen innehåller artiklar som kan nyttjas för att förbättra tillvaron för den individ som den tillhör.

  Att skapa en minneskorg är inte bara en ytterligare viktig del i att lära känna den nya individen som flyttar in till ert boende, utan det är också ett mycket uppskattat sätt för de närstående att få "hjälpa till" och "göra något" för sin älskade anhörig. Det här är någonting som våra klienter använder sig av mycket framgångsrikt.

   

 2. Titta Igenom Fotoalbum

  Fotoalbum med bilder från deras barndom och yngre tonår är oftast bäst för det här, men många individer tycker också om att titta i fotoalbum från tiden med sin egen familj även om de ibland förväxlar individerna. Äldre tidskrifter är också mycket bra alternativ, särskilt sådana som har många bilder i dem. 

   

 3. Högläsning

  Att lyssna till en favoritbok som någon läser för dem - och kanske t.o.m. få hålla i boken och känna på sidorna - är en mycket uppskattad aktivitet för många individer med demens. Uppmuntra dem att njuta av den "specifika lukten" av en gammaldags bok. Högläsning fungerar speciellt bra med poesi, eftersom ljudet av de ofta skönsjungande orden har en familjär och lugnande känsla. 

   

 4. Lyssna på en Spellista av Favoritmusik

  Ladda ner låtar eller sätt på en radiokanal som spelar musik från deras ungdomsår. Många internet stationer inkluderar allting från klassisk rock till orkestrar, så det är mycket lätt att hitta det som passar. 

   

 5. Sjung Gamla Sånger

  Om de gick till kyrkan under sin uppväxt, sjung gamla psalmer med dem. Om det är högtider såsom jul, sjung julsånger eller andra speciella högtidssånger. Gemensamma allsånger och musikklasser var mycket vanligare i skolorna innan den elektroniska tiden. Du kan komma att bli riktigt överraskad över vilka sånger din närstående eller dina boende kan och minns från sin barndom! 

   

 6. Titta på Gamla Filmer och TV-program

  Fundera på vilka filmer och TV-program som var representerade under den tid då din närstående eller dina boende växte upp. Du kan hitta många favoritfilmer och program från 40-, 50- och 60-talet på youtube.com, Netflix och andra streamingtjänster. 

   

 7. Ta en Promenad i Naturen

  Använd naturen för att integrera sensoriska upplevelser i konversationen. Lyssna på fåglarna som sjunger, rör det våta gräset, lukta på blommorna och känn solens värme på dina axlar. Fråga vilken utomhusaktivitet var deras favorit när de var yngre och försök att (tryggt och säkert) återskapa liknande situationer. Använd naturmaterial till att "besöka naturen" inomhus, om det inte är lämpligt med en naturpromenad ute.

   

 8. Titta igenom Gamla Kokböcker

  Traditionellt tillbringade kvinnor en stor del av deras tonår med att lära sig laga mat och sedan när de fick en egen familj, med att laga mat för familjen. Titta igenom gamla kokböcker och prata om varifrån olika recept kommer, hur de varierades, o.s.v. Och om du har möjlighet, använd några enkla recept för att tillaga olika rätter, eller baka bröd och andra bakverk, och dela det tillsammans under en trevlig (fika)stund. 

   

 9. Njut av Favoritgodis

  Leta efter olika sorters godis eller andra artiklar som var vanliga när din närstående eller boende var ung. Det finns många företag som specialiserar sig på nostalgigodis och andra tidsenliga artiklar, där du kan köpa sådant som mjuka gräddkolor, mjuka pepparmint pinnar eller olika drycker som inte längre säljs i livsmedelsbutiker. Även enklare saker, som t.ex. en apelsin, kan vara som "godis" eller en upplevelse, för någon som minns hur de endast fanns tillhanda under specifika högtider.  

   

 10. Besök eller Bjud In Djur Till Er

  Personer som växte upp eller var verksamma på lantgårdar tycker ofta om att besöka en 4H gård, eller få besök av terapidjur, där de har möjlighet att röra vid och prata med djuren. Ställ frågor om djuren, gamla husdjur eller hur det var att växa upp eller arbeta på en gård. Det här är dessutom en fantastiskt, bra aktivitet att göra med barnbarn(sbarn), eftersom många yngre idag tyvärr inte är lika bekanta med lantgårdar och deras viktiga verksamhet.

   

 11. Reminiscera Över Leksaker från Barndomen 

  Få saker kan återskapa barndomsminnen på samma sätt som välkända gamla leksaker. Trasdockor, porslinsdockor, glaskulor, dockhus, konstruktionsbitar och träbilar var en del av de leksaker som var populära. Det finns många hemsidor som är dedikerade till antika leksaker, där du kan få inspiration. Och om du har några gamla leksaker tillgängliga - eller kanske de anhöriga till dina boende har leksaker i sina gömmor - ta med dem för en trevlig aktivitet. 

   

 12. Återuppbygg Gamla Förmågor och Kunskaper

  Var stickning, virkning eller vävning en gammal specialitet? Sätt en handgjord löpare eller ett par stickade sockor i deras händer och låt dem känna på materialet och formen. Du kan komma att bli mycket överraskad över att dina boende, eller din närstående, fortfarande vet hur man stickar eller virkar, även i de fall där de har långtgående minnes- eller kognitiva svårigheter. Många gånger minns musklerna det som hjärnan har glömt bort. 


Det är viktigt att minnas att även om individer med demens är annorlunda från den person som de har varit, så finns ändå behovet av kontakt och samhörighet kvar. Du kan uppmuntra den kontakten och fördjupa samhörigheten er emellan genom att använda dessa aktiviteter.  

 

OMSORGSAKADEMIN samarbetar med flertalet aktörer som erbjuder aktivitetsartiklar för seniorer och individer med demens. Kontakta oss gärna för information om våra klienters erfarenheter med våra personcentrerade teknologiska aktivitetsprogram och VR-upplevelser - vi hjälper er att skapa en tillvaro där era seniorer frodas, oavsett diagnos eller förutsättningar. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalda inlägg

Tips För Att Göra Sjukhusvistelser Lättare För Individer Med Demens

September 3, 2020

1/10
Please reload

Senaste inlägg
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

OMSORGSAKADEMIN - när livskvalitet är viktigast.

Kontakta oss  i Sverige här

© 2001 - 2020 by Omsorgsakademin  All rights reserved.