Search

Var inte så hård mot dig själv

Alla har en: en inre kritiker. Dina tankar. Den där lilla rösten i ditt huvud som alltid har åsikter, talar om för dig hur du ska agera, vad du ska och inte ska göra, kritiserar ditt utseende och påpekar dina brister och misstag.


Den inre rösten har en otrolig makt över oss. Tyvärr är rösten också extremt självkritisk och nedlåtande. Vilka tankar far runt i ditt huvud?


"Jag ser hemsk ut. Jag är så tjock." "Jag gör aldrig någonting rätt." "Jag kommer aldrig att bli lycklig. Jag kommer alltid att sitta fast i den här situationen."


Tänk efter: Hur många gånger har du kritiserat dig själv eller på något vis

tänkt negativt om ditt liv under de senaste 24 timmarna?


Av någon okänd anledning är kvinnor speciellt benägna att vara självkritiska. Den här inre rösten är källan till stress, negativt självförtroende, olycklighet och oro i våra liv. Det finns en hel psykologisk inriktning som är dedikerad till att hjälpa människor att överkomma sina negativa tankar. Den kallas kognitiv terapi och riktar sig till att hjälpa individer att lära sig känna igen de negativa tankarnas mönster, för att ersätta dem med positiva tankar.Var kommer då dessa negativa tankar ifrån?


Oftast är dessa negativa tankar kollektiva, elaka röster från vårt förflutna - föräldrar, syskon, partners, mobbare i skolan eller på arbetsplatsen - som vi har internaliserat.


Det är inte ens säkert att du är medveten om det du tänker eller säger eftersom dina tankar och upplevelser kommer helt naturligt. För att ändra på det måste du bli medveten om vad rösten säger. Det hjälper att skriva ner dina negativa tankar och dina omformulerade svar. Om du tar dig tid att notera kommentarerna som du gör om dig själv, kommer du mycket troligtvis att upptäcka att majoriteten av dem är negativa.


Skapa en "tanke-journal". Ta ett par minuter tre gånger varje dag för att skriva ner vad du har tänkt på. Allt...dina tankar om vad din partner gjorde eller inte gjorde på morgonen...vad din mor sa till dig...hur du verkligen kände för ditt bans beteende. Censurera inte - skriv ner de exakta orden. För journal under två veckor. Det här kommer att hjälpa dig att se den sanna naturen av ditt tankemönster och gör det lättare för dig att förstå hur du ska förändra det.


När du har identifierat ditt tankemönster är det dags att börja förändra det. När du kommer på dig själv med att kritisera, påminn dig själv att sluta med det där och byt sedan ut den tanken med en positivt, uppskattande tanke om dig själv eller din situation. Den här övningen kan vara både underhållande och upplyftande!Att förändra dina tankar


Följande 6 typer av negativa tankemönster är mycket vanliga bland vårdgivare.


1. Allt-eller-inget tänket

Med det här tankemönstret så är allting svart och vitt. Om din prestation inte är perfekt enligt din standard, ser du dig själv som ett misslyckande. Du tar en negativ situation eller karaktärsdrag och multiplicerar det. Du ser en enskild, obehaglig händelse som ett kontinuerligt mönster av nedgångar.


Allt-eller-inget tänket inkluderar ofta ord som: "alltid", "varje" eller "aldrig". Övergeneralisera inte! Isolerade misstag eller motgångar är ingen indikation på att du "alltid" misslyckas.


Negativ tanke: Du håller på att göra dig iordning för ett läkarbesök. Du är sen eftersom din vårdtagare råkade kissa på sig och du behövde byta hennes kläder. När du sätter dig i bilen och försöker starta den, är batteriet dött. Din inre röst är snabb med att kritisera: "Är det inte en sak så är det en annan. Jag är alltid sen."


Positiv respons: "Jag är inte alltid sen - jag är i tid många gånger. Ibland gör dessutom yttre omständigheter, som är utom min kontroll, att jag blir sen men det är inte en reflektion av mig som människa."


2. Förbiser det positiva

Istället för att se till dina positiva prestationer, förstorar du dina upplevad misslyckanden. Du förbiser helt enkelt de positiva sakerna om dig själv och din situation för att istället fokusera på det dåliga.


Negativ tanke: "Vem som helst skulle kunna göra det som jag gör. Jag är ingen bra vårdgivare."


Positiv respons: "Vårdgivning är inte enkelt. Det är ett tufft uppdrag som kräver styrka, omtanke och tålamod. Jag är inte perfekt - ingen är - men jag gör mitt bästa."


3. Spådomskunskaper

Med den här formen av tänkande, förutser du negativa händelser i framtiden. Du tänker alltid att det värsta ska hända. Du vägrar att pröva saker efter du är rädd för att saker och ting ska bli fel, och att utgången blir negativ.


Negativ tanke: "Jag tänker inte ens ta pappa till vuxendagiset eftersom jag vet att han kommer att avsky det. Han är så omöjlig och motvillig till nya erfarenheter."


Positiv respons: "Jag kan inte förutse framtiden. Han kanske inte tycker om det men det vet jag inte förrän vi provar på. Personalen har säkerligen kommit ikontakt med motvilliga seniorer tidigare. Jag ska fråga dem om deras råd och hjälp med om att få pappa van vid omgivningen."


4. "Borde" Statements

Alla har deras egen lista på regler om och förväntningar på hur vi - och andra - borde bete oss. Människor som bryter mot dessa regler gör oss arga och vi känner oss skyldiga när vi själva inte följer dessa regler. Att säga till dig själv att du "borde" eller "inte borde" göra någonting kan verka som en bra motivator, men i själva verket har det den motsatta effekten.


När det som du tycker att du "borde" göra är i konflikt med det som du vill göra , slutar det med att du känner dig skyldig, deprimerad eller frustrerad. När du konstant säger till dig själv att du "borde" göra någonting, för att sedan inte göra det, blir resultatet frustration, skuldkänslor och ogillande av dig själv.


Negativ tanke: "Jag borde motionera just nu. Om jag inte motionerar kommer jag bara att bli ännu mer överviktig." Att känna att du borde göra någonting får det att kännas som ett nödvändigt ont, ett tvång. Du börjar också att tänka på vad som händer om du inte motionerar - med andra ord, du hotar dig själv med straff (bilden av dig själv som ännu mer överviktig). Omedvetet så överflödar du dina tankar med negativitet.


Positiv respons: "Jag arbetar på att gå ner i vikt för att förbättra min hälsa men jag kan acceptera min kropp vid min befintliga vikt. Jag ska göra en lista på aktiviteter som jag tycker om att göra och som kommer att hjälpa mig att komma i form."


5. Att sätta etiketter på saker och personer

Du identifierar dig själv eller andra personer med ett karaktärsdrag eller agerande. Du kallar dig själv för olika namn och oftast inget av dem är smickrande. "Du är så klantig." "Usch så dum jag är." "Du håller på att bli gammal och tjock."


De flesta av oss skulle inte ens drömma om att säga sådana saker till en annan varelse. Men vi har inga problem att kontinuerligt tilltala oss själva på det respektlösa - och till och med nedlåtande - sättet.


Negativ tanke: När du pysslar med annat för att inte sätta igång med den stora tvätthögen och du tänker, "Usch vad lat jag är egentligen."


Positiv respons: "Jag är inte lat. Ibland gör jag inte så mycket som jag skulle kunna göra men det innebär inte att jag är slö. Jag arbetar oftast väldigt hårt och gör det bästa jag kan. Även jag behöver en paus emellanåt."


6. Göra saker och händelser personligt

Du tar ansvar för negativa omständigheter som är utom din kontroll. Allting är ditt fel. Du tar till och med på dig ansvar när det inte ens finns någon grund för att göra det. Helt frivilligt så kommer du till slutsatsen att det som hände var ditt fel eller är en reflektion ("bekräftelse") på att du är otillräcklig.


Negativ tanke: "Mamma måste flytta till ett specialboende för att jag är en misslyckad dotter och vårdgivare."


Positiv respons: "Du har tagit väldigt bra hand om mamma under de senaste åren så att hon har kunnat stanna hemma. Hennes tillstånd har blivit sämre så sakteliga och nu är det dags för henne att bo där hon får den specialisthjälp som hon behöver. Det är hennes tillstånd och inte mina misslyckanden som gör att hon behöver flytta till ett boende. Jag är en bra dotter som ser till mammas bästa trots att det känns som ett personligt nederlag för mig."


Att veta om hur skadande det är med din negativa självdialog är en sak.

Att sluta med det är en annan.


Det första steget är att du blir medveten om den där pessimistiska rösten i ditt huvud. Vad säger den? När det är någonting negativ, lyssna inte. Svara emot. För att leva ett lyckligare, mer positivt liv, omformulera dina tankar genom att använda exemplen ovan. Du är värd det!

 

Många vårdgivare - anhöriga som professionella - brottas med ständiga känslor av otillräcklighet och misslyckande. Man vill ju så mycket för de individer som man har ansvar att vårda! Stressen som denna kontinuerligt negativa känsla framkallar, är dock en fara för såväl vårdgivaren som vårdtagaren. Både anhöriga och personal inom äldreomsorgen har ett stort känslomässigt, personligt engagemang för sitt omsorgsuppdrag.


För många innebär en dag tillsammans med vårdtagare(n) att man får uppleva väldigt varierande känslor och tankar, både hos sig själv, sina kollegor och sin(a) vårdtagare. Det är därför oerhört viktigt att anhöriga och medarbetare får lära sig att hantera de yttre och inre kraven som kommer med omsorgsuppdraget, samtidigt som man också får möjligheterna att arbeta på ett förändrat tankesätt.

59 views0 comments

Recent Posts

See All