Search
 • Admin

Utbrändhet som vårdgivare - har du eller en vän det?

Hur givande det än kan vara, att vara vårdgivare till en åldrande eller funktionsbegränsad närstående kan vara både ett krävande och otacksamt arbete. Vi har samlat ihop ett antal råd och tips som kan hjälpa dig att minska en del av stressen.

Det är ingen hemlighet att väldigt många vuxna idag tar hand om andra vuxna individer. Faktum är att en mycket stor del av Sverige alla hushåll har en släkting, partner, vän eller granne som utför en omfattande mängd av olika stöd- och assistansåtgärder till en äldre individ eller annan vuxen med en kronisk eller funktionsbegränsande diagnos.

När du bryr dig om någon, så vill du naturligtvis det som är bäst för dem. Att hjälpa dem - oavsett om det är på distans, hemma eller genom ett äldreboende - är oftast det mest naturliga valet. Det kommer dock en tidpunkt när stress och negativa känslor påverkar omvårdnaden, oavsett din kärlek och omtanke om din närstående. Kraven på en vårdgivare kan lätt bli överväldigade, leda till kronisk trötthet och slutligen, utbrändhet.


Du är inte en sämre vårdgivare för att du är mänsklig

Många vårdgivare känner sig tyvärr skyldiga för att de ibland blir trötta på, eller uppgivna över, rollen som vårdgivare. Men att uppleva negativa känslor om sin roll som vårdgivare är ingenting som är fel, trots att det kan vara svårt att erkänna känslorna. T.o.m. för dig själv! Det innebär inte att kärleken och omtanken för din vårdtagare är mindre - bara att du är mänsklig. De flesta vårdgivare fortsätter att utföra sitt uppdrag långt utöver sin egen brytpunkt. För din egen hälsas skull, liksom för din vårdtagares bästa, är det mycket viktigt att du identifierar och åtgärdar negativa känslor som uppstår. Och att du ber om hjälp. Faktum är att om du ta hand om dig själv, kommer du ha mer energi och bättre förmåga att göra just det fantastiska jobb som du egentligen vill, för din närstående.

Det finns många organisationer som kan hjälpa dig och som anordnar olika sammankomster för just anhöriga som vårdar. Du kan också kontakta din kommun för att få stöd från deras anhörigstödjare. Känn dig skyldig över att du ibland behöver avlastning och en paus - och fortsätt söka tills du hittar en bra lösning för dig. Kom ihåg att du inte är ensam - det finns hundratusentals vårdgivare som är precis som dig.

Du är inte ensam med dina känslor


Experterna är överens om att du inte är ensam om dina känslor. Nicole Sanders, som är sjuksköterska, arbetsterapeut, PA, CDS och CDU på OMSORGSAKADEMIN, förklarar att vårdgivare ofta känner sig isolerade och så stressade att deras immunsystem kraschar, vilket i sin tur leder till ökade risker för sjukdomar, depression och sjukhusvistelse. "Det är inte alls ovanligt att vårdgivare också tillhör den ökade gruppen av individer som vårdar sina föräldrar eller andra närstående samtidigt som de har omvårdnad om sina egna barn", fortsätter Sanders.

“Vuxna i den här s.k. kläm generationen spenderar i medelsnitt 100,000 kr och 1,350 timmar per år på sina föräldrar och sina barn kombinerat", säger Sander. Om du lägger det till vårdgivares finansiella börda, förlust av egen fritid och personliga hälsoproblem, är det lätt att se var stressen kommer ifrån.Vårdgivare: Se till att ha det grundläggande i ordning


Sanders påminner vårdgivare om någonting som är kritiskt: "Väldigt många av de beslut du kommer att fatta som vårdgivare kommer att involvera personlighet och värderingar hos de individer som är inblandade.


Kom ihåg att du gör så gott du kan - även när du känner det som om att du inte gör det, du gör vad du kan. Ge dig själv tid att andas, tid att tänka och tid att komma ifrån. Det är OK. Verkligen. Det är OK!"

Här är några enkla men hjälpsamma råd som kan hjälpa dig att hantera stressen.

 • Se till att få 10 minuters fysisk aktivitet. Gör det här till en prioritet. Även den korta tiden gör en stor skillnad i din övergripande hälsa.

 • Ge din kropp tillräckligt med sömn. Den behöver det för återhämtning och uppbyggnad.

 • Du har hört det förut, drick vatten och (sitt ner och) ät en balanserad diet. Småät inte från "det som finns tillgängligt" och ät inte i farten.

 • Missa inte dina läkaruppföljningar. Din läkare hjälper dig att ha uppsikt över din stressnivå och hälsovärden.

 • Ta emot hjälp! Låt grannen hämta dina paket, hyr in en städtjänst och använd dina vänner och bekanta för att få hjälp med hushållssysslor - eller helt enkelt en stunds paus från ditt uppdrag.

 • Boka in tid för att komma ifrån. Yoga, promenader, en fika med en vän eller bara tid att sitta på en parkbänk eller en stubbe i skogen, kan vara en otrolig kick för dig.

 • Gå med i en stödgrupp. Oavsett om det är online eller genom fysiska träffar, kan det vara riktigt hjälpfullt och stresslösande att få prata med andra i samma situation som vet vad du går igenom - och samtidigt kan påminna dig om att du är en riktigt bra vårdgivare!

 • Är du vän till någon som är vårdgivare? Det här kan du göra.

 • Erbjud din hjälp. Ta din väns mamma till hårsalongen för ett frisörbesök. Ta din väns pappa till affären så att han kan handla samtidigt som du gör det. Fråga vårdgivaren om vad du kan hjälpa till med, och tala om för dem vilka dagar i veckan eller månaden som du kan stå till tjänst för en stund.

 • Var ett lyssnande öra. Vårdgivare har sällan någon som de kan prata ärligt med, för att lätta på trycket. Var den personen so finns tillhands, genom att okritiskt lyssna. Du behöver inte komma med lösningar eller förslag - du behöver bara finnas där.

 • Hjälp till med husdjur. En vårdgivare som har husdjur oroar sig och känner sig ofta skyldiga över att deras älskade djur blir åsidosatta medan de vårdar sin närstående. Låt din vän få en dag utan att oroa sig över hundens promenader eller erbjud dig att ta katten till veterinärbesöket när den ska dit.

 • Gör det till en vana att laga en portion till när du lagar mat. Ta den extra portionen till din väns närstående - kom bara ihåg att fråga om eventuella dieter.

 • Erbjud att stanna till hos vårdtagaren för en "titt" emellanåt, så att din vän kan få en paus just den kvällen.

7 views0 comments

Recent Posts

See All