Search

Upprepande beteende och demens

Alzheimers och andra relaterade neurologiskt nedsättande tillstånd har en unik grupp av symptom som det är bra för vårdgivare att känna till och kunna hantera. Ett av dessa symptom är upprepande beteenden, eller när en vårdtagare repeterar sig själv genom att berätta samma berättelse eller fråga samma fråga om och om igen eftersom de inte kommer ihåg att de har sagt eller frågat det tidigare. Detta symptom kan vara förvirrande för flera vårdgivare som dig själv och det kan också vara svårt att bemöta det utan frustration eller irritation som kan förvärra situationen för din vårdtagare. I denna artikel ska vi gå igenom några steg som kan vara till stöd för dig i ditt bemötande i situationer som dessa.

Följ dessa steg:

(1) Svara: Det här är det viktigaste steget. Oavsett hur frustrerande det kan vara, din vårdtagare kan inte hjälpa att hen repeterar sig själv ibland. Istället för att bli arg eller frustrerad, svara dem och vidkänn deras påstående och/eller fråga. Vissa gånger kan det vara så att din vårdtagare repeterar sig själv om de känner sig rädda, t.ex. för att hen tror att någon har stulit hans/hennes plånbok. Försäkra dem om att du ska hantera situationen eftersom den här responsen fungerar mycket bättre än att bli arg eller verka irriterad.

(2) Distrahera: När din vårdtagare är fixerad på en idé eller en händelse och efter att du har svarat på det som hen sagt, är ditt nästa steg att distrahera. Ett annat sätt att tänka på detta är att ändra samtalsämnet genom att ställa en annan fråga, som t.ex. "Vill du ha lite fika/något att äta?" eller "Vill du följa med mig till köket och hämta ett glas vatten?". Anpassa frågan till din vårdtagares intresse, m.m. och fundera på vad som kan vara en lämplig fråga för just honom eller henne för att distrahera (ta hjälp av deras levnadsberättelse).

(3) Omdirigera: Slutligen, den sista tekniken är omdirigering, eller att hjälpa din vårdtagare fokusera sin energi på en annan aktivitet helt och hållet. Det här den aktivitet som du föreslog när du försökte distrahera och ändra samtalsämne med din vårdtagare: Som exempel, om du frågade din vårdtagare om hen ville ha en fika, försök att få med honom/henne i aktiviteten genom att ta ut matvarorna från kylskåpet eller bre en smörgås. Förhoppningsvis är den här aktiviteten tillräckligt engagerande så att den tar din vårdtagare från att fokusera på den upprepande saken till någonting annat att göra. Den här 3-stegsmetoden är en bra strategi att använda sig av vid bemötande av upprepande beteenden. Varje situation är förstås unik och behöver på det sättet också ett anpassat svar. Du känner din vårdgivare bäst så vi hoppas att du kan ta den här metoden och anpassa den till din vardag.

Om det finns en sak till som vila rekommendera så är det detta: Ta dig tid till att lära känna din(a) vårdtagares symptom. Allra oftast kommer de bästa bemötandena vid problem eller kris från vårdgivare som är förberedda. Det här innebär med andra ord att du som vårdgivare inhämtar - och kontinuerligt uppdaterar - information om din(a) vårdgivare.

 

Jessica Jonson är administratör och OMSORGSAKADEMINS stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter. #demensomsorg #demens #omsorgsakademin #äldreomsorg #vård #svenskomsorg

85 views0 comments