Search

Undersökning: 82% av djurägare kommer inte flytta till äldreboende utan deras djur

Hyresgästen Raija Ahmed ger sin hund Lilja en puss på kinden medan Clas Ericson kramar om henne under lördagens nationella "Skäm Bort Ditt Husdjur"-dag på deras äldreboende. Boendet, som valde att fira den speciella dagen med sina hyresgäster, hade planerat in en dag där inte bara hyresgästerna utan även mellan- och lågstadieskolor samt olika djurorganisationer runt om i länet var välkomna att delta. Hyresgästerna tillbringade dagen med att umgås med hundar, katter, skolbarn och t.o.m. en minigris. Men det var inte allt. Dagens huvudsyfte var naturligtvis välmående för både kropp och själ så hyresgästerna och deras gäster utifrån spenderade timmar på att göra hundbäddar från dekorerade örngott, man samlade donationer för att hjälpa djuren inom de olika djurhund- och kattgodis för att ta med sig hem.


"Djur har en otroligt stor och meningsfull roll i våra liv oavsett vår ålder men de kan vara särskilt fördelaktiga för äldre vuxna genom att de ger en konstant vänskap, , minska ångest och uppmuntra till daglig aktivitet och engagemang," sa Elisabeth Berner, Ph.D., geriatrisk expert, vårdgivarambassadör och representant för OMSORGSAKADEMIN.


I en nylig undersökning av vuxna i åldern 65 eller mer, som gjordes av ett nationellt hemtjänstföretag, sa 70% av djurägarna att deras husdjur är en avgörande faktor i var de väljer att leva allteftersom de åldras.


De tillfrågade djurägarna sa att den ovillkorliga kärleken var den Nr. 1 främsta fördelen av deras djurägarskap. Andra fördelar som de nämnde var känslan av att vara älskad, att ha ett syfte och att ha någon att prata med. Undersökningsresultat visar också att andra vuxna kan få positiva känslor av besök hos eller av familjemedlemmar, vänner eller grannar som har husdjur, enligt Home Instead.


"Även om det inte är ett alternativ för alla att ha ett husdjur själv, med det 100% ansvaret, så finns det många olika sätt på vilka man kan interagera med djur utan att ta på sig det extra ansvaret och engagemanget. Och det här är naturligtvis någonting som svenska äldre- och särskilda boenden behöver ta till sig. Vi har sett att det inte bara går alldeles utmärkt med husdjur på äldreboenden - det ökar dessutom livsglädjen för hyresgästerna," fortsätter Berner.

 

1 view0 comments

Recent Posts

See All