Search

Trädgårdsarbete med seniorer

Trädgårdsarbete anses som en av de bästa utomhusaktiviteterna som vi kan genomföra, i alla åldrar. Det stimulerar alla våra sinnen, återuppväcker vår kontakt med naturen och vår omgivning, och ger oss belöning i vackra blommor och näringsrika frukter och grönsaker. Det är återuppbyggande, även om du har demens.

Trädgårdsarbete är ett utmärkt sätt för åldrande kroppar att få motion och hålla sig flexibla, enligt en Kansas State University studie. Det är av skälen till varför trädgårdsarbete är så populärt för många individer, ända in i de gyllene åren.

Enligt den amerikanska National Gardening Survey, deltar nästan tre-fjärdedelar (74%) av alla amerikanska hushåll i trädgårdsarbete under 2016. Trots det är det givetvis ingen fråga om att knäböjningar, lyft och alla andra kroppsrörelser - för att inte ens nämna hantering av solen, hettan och insekter - blir alltmer svårare i och med att vi åldras.

Lyckligtvis finns det flera sätt att hantera detta. Som exempel kan en person bibehålla sin kära trädgård genom att installera ett automatiskt vattningssystem, placera sina blommor och miniträd i lättillgängliga krukor eller förhöjda planteringsbäddar. Det handlar om att lyfta fram de förmågor som din senior har samtidigt som hänsyn tas till eventuella begränsningar. Så hur skapar du en seniorvänlig trädgård?

Det handlar om att vara kreativ och flexibel i ditt tänkande - ibland kan det gå riktigt långt för att hjälpa åldrande trädgårdsmästare vara aktiva och involverade i sin omgivning. Du kan:

  • Gör en trädgårdsanalys av den befintliga trädgården, med målet att den ska bli lättare att hantera och sköta om. Där det är möjligt, ta bort gräsmatta som behöver klippas och placera istället någon annan form av täckning där som t.ex. en stengång, planteringsbäddar o.s.v.

  • Placera bekväma bänkar och trädgårdsmöbler för uteplatser någonstans i närheten av planteringsbäddarna och under skugga, för en lättillgänglig vila och där man kan sitta för att njuta av den vackra trädgården.

  • Skapa upphöjda trädgårdsbäddar för att förbättra vattenflödet och göra planteringen lättare. Se till att dessa planteringsbäddar är i midjehöjd eller tillgängliga för trädgårdsarbete för individer i rullstol eller sittandes på en rullator om det så behövs. Dessa bäddar gör det enklare att under längre perioder arbeta i trädgården samtidigt som minskar slitaget på kroppen, vilket är särskilt fördelaktigt för senior med led- och skelettproblem.

  • Skapa vertikala trädgårdar genom att plantera blommor och andra växter som växer uppåt, som t.ex. tomatplantor, bambu o.s.v. med väggar eller staket som stöd. Det här är särskilt fördelaktigt om det finns begränsningar i yta, och det gör förstår trädgårdsarbetet enklare.

  • Beroende på var du bor, kan det vara nödvändigt att ha ett staket för att hålla ute vilda djur eller skadedjur. Detta är förstås också fördelaktigt för individer med kognitiv (minnes)problematik som riskerar att vandra iväg, i vilket fall du också kan behöva installera grindlås på eventuella grindar.

  • Undvik att hänga växter eftersom de har tendensen att torka ut snabbare, behöver vattning oftare och kan vara svårare att nå.

 

3 views0 comments

Recent Posts

See All