Search

Sundowning påverkar livskvaliteten

En person med Alzheimers eller demens kan ibland bli mer irriterad eller ångestfylld vid slutet av eftermiddagen till kvällen. De kan bli aggressiva, förvirrade, paranoida, gå omkring planlöst och kan t.o.m. vandra iväg av misstag. Vissa har också sömnstörningar eller rastlösa nätter.

Det här beteendet kallas för Sundowning just för att symptomen vanligtvis börjar vid solnedgången - sen eftermiddag eller tidig kväll. Symptomen på Sundowning påverkar din vårdtagares livskvalitet på ett negativt sätt, samtidigt som det förstås också kan vara en utmaning för dig att hantera.Så vad är det som orsakar Sundowning och hur kan du hantera det för att minska på stressen som symptomen skapar för din vårdtagare?

Vissa studier visar på att Sundowning påverkar hela 20% av individer med Alzheimers. Forskarna vet inte riktigt vad det är som gör att Sundowning sker men man tror att det är orsakat av de förändringar som sker i hjärnan på grund av demens. Och att dessa förändringar gör att kroppens biologiska klocka, som kontrollerar när vi är vakna och när vi sover, kommer ur balans.


7 sätt att hantera och minska symptomen på Sundowning


1. Följ Deras Resa


Ibland kan en person med demens uppleva en annorlunda tidsperiod i sitt liv, som t.ex. en tid då de var föräldrar till småbarn, var yrkesverksamma, väntade på sina föräldrar som barn eller någonting annat från deras förflutna. Om det här händer, gör ditt bästa för att följa med i deras verklighet. Att försöka tvinga dem tillbaka till vår verklighet kommer inte att fungera och kommer bara att orsaka ilska eller irritation.

Det kan hjälpa att engagera fin vårdtagare i en aktivitet som är liknande till det som sker i dennes tankar. Som exempel, om de väntar på att någon ska komma hem, gör någonting som de skulle ha gjort i den verkliga situationen. De kanske skulle ha gjort ett mellanmål, förberett middag, eller städa upp i huset.


Tänk på deras rutiner och aktiviteter när de var yngre och brainstorma aktiviteter som skulle passa de situationer som känns familjära för dem. Och senare, om du skulle behöva använda en terapeutisk fib för att vägleda dem ut ur den aktiviteten och guida deras uppmärksamhet till någonting annat kan du göra det.


Som exempel, om din vårdtagare väntar på att hans mamma ska komma för att hämta honom efter skolan, kan du hjälpa honom att gör sig reda genom att plocka ihop hans skolväska, använda toaletten och hämta sin jacka. Om det inte är tillräckligt som distraktion att göra detta sakta och för att leda till en annan aktivitet, kan du säga att hans mamma ringde och sa att hon skulle bli lite sen så hon bad att han (din vårdtagare) passade på och åt ett mellanmål medan han väntade. Under och efter mellanmålet, har du fler tillfällen till att guida till andra njutningsbara aktiviteter.

2. Lyssna försiktigt för att förstå de känslor som ligger bakom deras ord


När en person har Sundowning symptom, kan de göra märkliga förfrågningar såsom att fråga om sin moder eller att få gå hem. Även om deras ord inte är logiska, lyssna efter och svara på känslan som ligger bakom orden. I vissa fall, kan de försöka uttrycka rädsla eller ensamhet. I andra fall kan de uttrycka frustration, obehag, ilska eller andra känslor.

3. Ge empati, support och tröst


Om din äldre vuxna går igenom några tuffa känslor kan det helt enkelt vara så att hen inte är redo att förändra hur de känner sig. Det kan vara vänligare och mer effektivt att stötta dem medan de tar tid att processa sina känslor. Och du kan göra det genom att visa att du står på och vid deras sida. Vissa kan tycka om att du sitter med dem en stund, håller deras hand eller ger kramar. Andra kanske helt enkelt tycker om att ha dig i närheten som sällskap eller vill att du ska vara en stödjande lyssnare.


Neutrala, men stöttande, svar kan inkludera:

Jag förstår.

Det är en hel del att hantera.

Oj, det måste vara svårt.

Det är klart att du saknar din ,amma.

4. Engagera dem i lugnande aktiviteter


Att engagera en person med demens i lugnande, tryggande aktiviteter är ett positivt sätt att leda deras energi. En aktivitet som de njuter av och som får dem att må bra hjälper dem att fokusera på någonting annat än rädsla, ångest, frustration eller uttråkning.

Skapa ett ställe i en lugn miljö där de kan fokusera på denna aktivitet. Vissa individer tycker om göra sådant som innebär repetitioner såsom att sortera papper, vika tvätt (små handdukar), sortera en kortlek, o.s.v. Andra kan tycka om att lyssna på lugnande musik, måla, mysa med en docka eller ett mysdjur. Försök med olika aktiviteter för att se vilken de tycker bäst om och vilken som gör dem lugnast.

5. Skapa en rutin för att varva ner innan det är sängdags


Det kan vara tufft för en individ med demens att gå från dagens normala livsaktiviteter till att direkt gå och lägga sig för att sova. (Många av oss andra kämpar med det också.)

För att underlätta den här övergången och göra det lättare att varva ner, skapa en avkopplingsstund mellan dagsaktivitet och sängläggning. Det här är en stund då du gör miljön lite extra lugn och trygg för att hjälpa din vårdtagare koppla av och sakta ner. Du kan t.ex. stänga av TV:n eller slå om kanalen till ett lugnare program som spelas på låg nivå. Om du spelar musik, se till att det är en lugnare variant, och på lägre nivå. Överväg att använda aromaterapi för att lätt parfymera luften med en avkopplande naturlig doft som lavender.

En del individer tycker om att höra en bok läsas, titta på fotografier som påminner dem om lyckliga tider eller helt enkelt sitta tyst och pyssla med en egen aktivitet. Om det finns aktiviteter som du vet att din vårdtagare tycker om och som får honom/henne att bli lugnare, är detta ett riktigt bra tillfälle at nyttja dem

Ifråga om belysning kan det vara lite svårare, vilket gör att det är viktigt för dig att experimentera för att hitta det som passar bäst. Vanligtvis kan det vara fördelaktigt att dimma belysningen lite grann för att hjälpa med övergången från aktivitet till sömn. Men med Sundowning, kan skuggor eller mörka hörn faktiskt istället skapa ångest eller hallucinationer. Det gör att det är viktigt för dig att hitta en nivå på belysningen som gör det lite mörkare, men inte så pass mörkt att skuggorna börjar "spela tricks" med din vårdtagares ögon.

_____________________________________________________________________________________________________


Denise Jensen, sjuksköterska & organisationskonsult, har en lång erfarenhet som boendechef inom äldreomsorgen, specialisering demens. Denise är Licensierad Hemvårds- och Omsorgschef, Certifierad Demensutbildare och Certifierad Demensvårdschef, och är kontinuerligt kontrakterad som konsult och uppstartschef för flera internationella företag inom äldreboende- och omsorgen.

#omsorgsakademin #CADB #kvalitetiomsorgen #omsorg #demensomsorg #CDS #demens

21 views0 comments

Recent Posts

See All