Search
  • Admin

Stigma med demens - 4 sätt att hantera det

På samma sätt som cancer var vår största fara på 60- och 70-talet, har "D" ordet nu kommit att bli det tillstånd som vi inte vågar prata alltför mycket om. Om någon du älskar har demens, kan det här kännas som ett slag i ansiktet.


Många närståendevårdare upptäcker att de står ganska ensamma i kampen mot demensen och möter inte sällan vanliga missuppfattningar om tillståndet - ibland t.o.m. sådana som, trots att de ofta är baserade på okunskap, kan kännas ganska sårande.


Om du är förhållandevis ny till att vårda en eller flera individer med demens så kanske du inte ens märker att en del av de saker som människor säger inte bara är felaktiga utan de kan också vara till skada för den omsorg och vård som ges.


Så här kan du ge dig själv makten att bli en kunnig vårdgivare och arbeta mot det stigma som ibland är associerat med demens:


1. Lyssna och lär

Kunskap är makt så om du är ny till vårdgivning, börja med att ta reda på allt som du kan om demens. Ju bättre informerad du är desto mer kapabel är du till att kunna separera fakta from fiktion - och att dessutom lyfta fram fakta till personer som säger någonting som inte är korrekt.


Demens är INTE en del av det normala åldrandet, det är inte ett mentalt tillstånd, det orsakar inte alltid ett aggressivt beteende och

det betyder absolut inte att personen som du bryr dig om

omedelbart måste ge upp sin självständighet.


2. Prata om det

Du kan komma att märka att andra människor (inklusive familj och vänner) har svårt att prata om Alzheimers eller demens, särskilt om de tror att du kanske kan komma att bli upprörd eller att de kan råka säga någonting "fel". Börja med att prata med dina närmaste vänner om det. Berätta för dem att det inte spelar någon roll om de inte vet särskilt mycket om demens, du vill bara "prata av dig" och ventilera dina känslor om det som pågår...och om du faktiskt blir upprörd, är det inte deras fel.


Om du inte tror att din befintliga vänskapskrets kommer att "förstå", försök med en stödgrupp där du kan hitta likasinnade personer som går igenom liknande utmaningar. Prata med din lokala (kommunens) demenssjuksköterska som kan leda dig rätt.


3. Var ärlig

En demensdiagnos kan vara så upprörande för familj och vänner att de försöker låtsas om att det inte händer. Det här kan vara enklare att göra om du inte ser eller träffar personen med demens väldigt ofta men det är definitivt svårare om du har en närmare relation. Förnekelse kan också leda till familjekonflikter och bråk om "hur illa" demensen är, vilket inte är särskilt konstruktivt.


Självklart är det så att demensresan kan vara riktigt svårt. Om du upplever problem som känns skrämmande eller upprörande så var inte rädd för att säga det och be om hjälp. Att dela erfarenheter, oavsett om det är med vänner, andra vårdgivare eller professionella, hjälper inte bara dig utan det hjälper också andra att förstå tillståndet bättre. De kommer i sin tur kunna dela med sig av sina nyvunna kunskaper till andra.


4. Göm dig inte

Oavsett hur avancerad en individs demens är, om den person som du bryr dig om njuter av att gå ut, fortsätt att ta med dem. Desto mer som personer med demens ses leva livet desto mer vanligt och familjärt kommer det att bli med tillståndet - och desto lättare blir det att förstå.


Du är inte ensam på den här resan så göm varken dig eller din närstående.


25 views0 comments

Recent Posts

See All