Search
  • Admin

Sex och demens: att hantera förändringar i intima förhållanden

Att prata om sex och intimitet kan vara riktigt svårt - generande till och med. Men en demensdiagnos behöver inte betyda slutet på ditt kärleks- eller sexliv. Ta reda på hur ni båda kan fortsätta njuta av en intim relation, om det är det som du vill. Kan det här vara du? Sex har alltid varit en viktig del av din relation och du saknar verkligen den närhet som det gav men - du är alltför generad för att prata med någon om det, - du känner dig skyldig över att klaga om det - det finns alldeles för många viktiga frågor att tänka på nu och/eller - du oroar dig över att din partner kanske stöter bort dig.

Sex och demens är fortfarande tyvärr ansett tabu att prata om så det är kanske inte så överraskande att du känner att det är svårt att prata om med andra individer - även

professionella inom vård- och omsorgsindustrin kan uppleva att ämnet är svårt. Men trots det, det är många par som lever med demens som klarar av att komma förbi de hinder som dyker upp och njuter av ett tillfredsställande sexliv.


Anledningar till att sex är viktigt

1. Ett bra sexliv förbättrar det övergripande välmåendet oavsett ålder, hälsa eller tillstånd. 2. Beröring, tillgivelse, partnerskap och romantik är, generellt sagt, väldigt njutningsfullt för de allra flesta människor och kan vara en nyckelfaktor i ett liv väl levt. 3. Alla, inklusive personer med demens, har rätt att uttrycka sin sexualitet utan rädsla för att bli dömda av andra.


Men du kan kanske komma att möta de här vanliga problemen:

Demens kan orsaka förändringar i sexuella känslor och beteenden vilket många vårdgivare kan uppleva är oroväckande och obehagligt. Som exempel: - Din partner verkar inte intresserad av sex längre eller din partners sexuella aptit har ökat. Det här är både vanligt men inte nödvändigtvis permanent. Om du upplever att sexuella närmanden är svåra att hantera, skulle du t.ex. kunna tänka dig att sova i separata sängar? Eller finns det någon som du skulle kunna prata med det om och kanske få rådgivning? En kontakt med Demensföreningen kan vara en lösning och ge vägledning.

- Din partner är mindre hämmad, pratar om sex, rör vid sig själv eller rör vid andra människor på ett opassande sätt. Det här kan vara väldigt generande och upprörande men det är viktigt att komma ihåg att demens kan påverka beteenden och känslor på alla möjliga sätt, så ta det inte personligt men ta stöd och hjälp utifrån. Försök att prata med en läkare eller sjuksköterska som har erfarenhet av demens, eller kontakta Demensföreningen som kan vara till mycket god hjälp.


Tre fakta att känna till

Forskning har visat på följande:

1. 60% av personer med mild till mellanstadiet av demens fortsätter att ha sex. 2. 22% av gifta par som hänvisades till minneskliniker var fortfarande sexuellt aktiva. 3. Individer med demens som fortsätter att vara sexuellt aktiva tenderar att ha högre poäng vid kognitiv testning än de personer som inte är sexuellt aktiva.

Samma men annorlunda?

Sex kanske inte innebär exakt detsamma som det brukade göra, och vissa förändringar i ditt sexliv kan kanske komma att vara oundvikliga allteftersom demensen fortskrider, men det finns ingen anledning till varför inte sex kan fortsätta vara en del av ditt liv. Fysisk intimitet - oavsett om det är att kela på soffan eller mycket mer än så - kan fortsätta ge ömhet, närhet, stöd och njutning för många fler år - för er båda två.

 

0 views0 comments

Recent Posts

See All