Search

Robotdjur kan snart ge vård förutom tröst

Robotdjur kan snart ge mer än tröst och sällskap för seniorer på äldre boenden med demens. Forskare arbetar på en prototyp av ett omdesignad robotdjur som kan komma att ge mer avancerade förmågor relaterade till omsorg, och de hoppas på att ha en produkt redo för marknaden redan nästa år.

Forskningen som sker på The University of Cincinnati, USA involverar pilotstudier och fokusgrupper med seniorer från boenden tillsammans med vårdgivare på olika äldreboenden runt om i landet. Baserat på den feedback som har kommit är forskningsgruppen fokuserad på att omdesigna robothunden till att ha en mer realistisk päls och mer verklighetstrogna rörelser, samt en tydligare näsa, ögon och tassar, medan man samtidigt gör plats för olika former av tekniska lösningar i själva kroppen.

Gruppen fokuserar främst på fyra olika områden: upptäcka/förhindra fallolyckor, sammankoppla användarna med vårdgivare och närstående, kolla vitala tecken och ge påminnelser av olika slag. De föreställer sig ett "Smart Halsband" för robotdjuren som kan ge de här olika funktionerna.

Gruppens arbete påbörjades redan år 2017 när man fick ett generöst forskningsbidrag och genom två stora studier som har gjorts har man funnit bevis för att robotdjur kan motverka social isolering, ensamhet och demens hos äldre vuxna. Och teamet på OMSORGSAKADEMIN följer detta arbete på nära håll genom vårt samarbete och nätverkande med olika forskningsgrupper och andra aktörer inom det framskridna området i USA.


Vi ser med spänning framemot att få delge dig som läsare nya framsteg som gör, som kan hjälpa dig och dina närstående i vardagen som senior.

 

7 views0 comments

Recent Posts

See All