Search

Paus - en nödvändighet för vårdgivare

Vårdgivare behöver regelbundna pauser - så är det bara. Det är helt enkelt en nödvändighet för en långsiktigt god hälsa och det finns inget sätt att komma runt det enkla fakta.

Som människor många gånger säger, vårdgivning är ett maraton så det är är nödvändigt att du gör dig redo för att lunka för att orka i längden. Ett av de mest effektiva sätten att hålla din energinivå på en jämn nivå är att ta mikropauser under dagens lopp. De här stunderna av minivila kommer faktiskt att kunna passas in i ditt dagliga schema och fortfarande vara fördelaktiga för din fysiska och psykiska hälsa.

5 minuters pauser är mycket effektiva för att minska stress och hjälpa dig att tänka klart. Du kanske tror att du måste tillbringa en semesterhelg på stranden för att stressa ner men det är faktiskt inte sant. Att ta korta pauser under dagen ger både din hjärna och din kropp chansen till återhämtning. De här välbehövliga avbrotten minskar stress, håller dig fokuserad på viktiga uppgifter och hjälper dig att tänka klarare. När ditt schema är fullpackat och det känns som om din Att Göra-lista bara växer så är det ännu viktigare att du hittar små stunder - ibland mikrokorta 5 minuters sådana - för att ta en paus.


Vi har samlat 10 fantastiska sätt på vilka du kan ta en snabb paus så nästa gång som du har ett par enstaka minuter, prova någon av dessa:

  1. Blunda, andas lugnt och regelbundet och räkna till 10 - väldigt sakta - och sedan tillbaka till 1. Upprepa.

  2. Drick ett glas vatten och var medveten om varje gång du sväljer en klunk. Brist på vätska gör dig trött, på dåligt humör och kan dessutom ofta ge dig huvudvärk.

  3. Gör en 2 eller 5 minuters guidad meditation. Det finns många att välja på på din telefon, i App Store.

  4. Sätt dig ner på en köksstol och genomför en helkroppsstretching. Var medveten om varje kroppsdel och muskulatur som du sträcker på.

  5. Lyssna på lite musik som får dig att vilja dansa lite grann.

  6. Ta en 5 minuters promenad utomhus. Om du inte kan lämna din vårdtagare ensam så gå bara utanför dörren och andas in ett par djupa andetag av frisk luft. Du kan till och med ha dörren öppen så att du fortfarande har uppsikt över din vårdtagare.

  7. Gör en hjärndump. Det här är ett mycket effektivt verktyg som används inom livs- och ledarskapscoaching. Sätt dig ner och skriv ner alla dina tankar som kommer - utan att filtrera. Skriv ner allt och sluta inte förrän din hjärna känns uttömd. Tänk inte på att det behöver se organiserat, snyggt eller förståeligt ut.

  8. Motionera lite - gör 10 knäböj, sväng med armarna 10 gånger och hoppa 10 gånger. Upprepa det tills din kropp känns mer uppiggad.

  9. Börja planera för en rolig aktivitet för dig själv. Bestäm dig för vad du vill göra, fundera på hur mycket tid du behöver och be familj och vänner om hjälp med att ta hand om din vårdtagare medan du får göra din roliga aktivitet. Det behöver inte vara avancerat - du kan gå på en massage, gå på restaurang för en trevlig lunch, ta en fika med en vän som du inte har kunnat träffa på ett tag, osv. Planeringen och arrangemanget omkring aktiviteten kan kräva mer än en enstaka 5 minuters paus men det är väl värt du. Och du - dina vänner och din familj kommer att bli GLADA över att du har tilltro till deras vänlighet, hjälp och stöd.

  10. Titta på en rolig video som får dig att skratta - det finns många att välja på på t.ex. YouTube eller olika prenumerationstjänster på TV (Roku, Google, Amazon Fire m.m.)

 

0 views0 comments

Recent Posts

See All