Search
  • Admin

Ny teknik som förbättrar omsorgen om seniorer

I dag har vi tillgång till en enorm mängd nya teknologiska lösningar som syftar till att göra våra liv bättre, tryggare och enklare. För dagens och kommande generationer seniorer är det en självklarhet att få tillgång till dessa lösningar, även efter en flytt till ett stödboende. Och för anhöriga, oavsett om det är på distans eller på plats, är det ibland dessutom en nödvändighet att kunna använda dessa verktyg för en bättre omsorg.

Det finns en stor mängd innovativa och nya verktyg som kan hjälpa till med allt från att följa upp och assistera seniorer med motion och förflyttning, påminnelser att ta sina mediciner, förbättra hjärnhälsan och att vara mer engagerad med andra människor. Och om du är vårdgivare på distans, kan användningen av tekniska lösningar få både dig och din vårdtagare känna sig mer trygga och självsäkra i era liv och omsorgsuppdrag.


Den mängd teknologi som nu finns är både bättre, mer avancerad och omfattande än vad som funnits tillgängligt för någon annan generation före oss. Den befintliga seniora befolkningen är dessutom mycket mottagliga och positivt inställda till den här förbättringen, och förväntar sig att få kunna använda olika tekniska lösningar i sin vardag.

Många nya produkter som kommer blir snabbt bortglömda. Men hemligheten bakom en bra design är att den måste vara enkel och lätt att använda. Om du inte kan komma underfund med hur den fungerar, kan den inte hjälpa dig!

Teknik som kan hjälpa seniorer med motion

Motion är en viktig del i att hålla sig aktiv och hälsosam. Motion håller både vår kropp och hjärna hälsosammare. Nya tekniska verktyg och lösningar kommer kontinuerligt in på marknaden - verktyg som kan hjälpa till med både rörlighet och motivation. Det finns bärbara lösningar som t.ex. Fitbit och BellaLeaf, båda två är exempel på verktyg som hjälper dig och din senior att se hur mycket du/ni rör på er och uppmuntrar till att sätta nya motionsmål.

Inom området som tidigare ansågs vara science ficton utvecklas för närvarande en kostym eller dräkt som kan användas för att träna balansen och uppmuntrar trötta muskler till stimulation.

Teknik som ger påminnelser om läkemedel

Att hålla reda på när du eller din senior sist tog din/sin medicin kan vara svårt; särskilt när du/ni tar mer än ett läkemedel. Bland individer som är 65+ år är det beräknat att så många som 40% tar mer än 5 läkemedel per dag. Nu finns det appar till telefonen och fristående verktyg som alarmerar när det är dags för dig att ta din medicin. En del lösningar är också visuella och visar en bild på de läkemedel som det är dags att ta. Ett mer avancerat system som PillPack kombinerar samtliga dina läkemedel och dina naturtillskott, förpackar dem i ett dagligt system och levererar det direkt hem till dig. Systemet håller också reda på när det är dags för en förnyelse av dina recept och kontaktar din läkare när det behövs förnyas (PillPack finns för närvarande inte i Sverige).

Teknik som förbättrar din hjärnhälsa

Hur du interagerar med din omgivning och det som är viktigt för dig som konsument är det som driver ny utveckling inom produktområdet "hjärnhälsa". Designers och utvecklare har insett att individer över 65 är en enormt stor marknad som dras till och vill engagera sig med ny teknik på olika kreativa sätt. Det gör att det kontinuerligt kommer nya produkter som både hjälper till med den dagliga omsorgen och förbättrar livskvaliteten för seniorer.

Teknik som ger minnesstöd

BlipIQ är ett program som designades specifikt för individer med minnesförlust. Programmet ger användare och familjemedlemmar möjligheten till att ladda upp och engagera sig i och med olika former av personliga minnen. Genom historier, videos, ljud, pussel och texter så kan du engagera dig med andra familjer. BlipIQ hjälper till att hålla de olika pusselbitarna av ett liv levt aktivt i minnet.

Teknik som ökar engagemang

Ensamhet och isolering är två av de största hälsoproblemen hos seniorer idag. Teknik som smartphones, iPads och datorer ger seniorer möjligheten att hålla kontakten med familj och vänner. Och trots att det en gång ansågs vara till för 20-åringar, har delning och användning av textmeddelanden, Facebook och bildmeddelanden verkligen fått fart med hjälp av seniorer.

Det finns en hel del verktyg, program och appar som hjälper dig att hålla kontakten med omvärlden. Lyft, t.ex. är ett samåkningsföretag som erbjuder människor möjligheten till att boka en chaufför för en bekväm och enkelt sätt att ta sig runt på olika ärenden trots att man kanske inte längre kör. För ett antal månader sen ingick Lyft partnerskap med olika äldreboenden, hälsoinstitutioner och butikskedjor för transporter p ett smidigt sätt.

Explosioner av nya uppfinningar, teknik och hjälpmedel kan vara exalterande när du upptäcker hur du kan använda alla dessa designer för att förbättra livskvaliteten för dig själv och dina närstående.

 

0 views0 comments

Recent Posts

See All