Search
  • Admin

När är det dags för att flytta till ett äldreboende?

Ett av de svåraste besluten som en närståendevårdare måste ta, är beslutet om att en närstående måste flytta till ett äldreboende. Frågan om när det är dags - hur vet man - är en av de vanligaste frågorna som vi på OMSORGSAKADEMIN får från anhöriga. Här delar en erfaren sjuksköterska med sig av råd om när det egentligen är dags för en närståendes flytt till ett äldreboende.

Bara tanken på att din närstående måste flytta till ett äldreboende kan göra att du känner dig fruktansvärt skyldig, särskilt om du någon gång under årens lopp har lovat att det aldrig skulle ske. Men tyvärr är det inte alltid möjligt att hålla det löftet, av det enkla skälet att det inte är realistiskt. Trygghetsbehov, allvarliga hälsoproblem och specialiserade omsorgsbehov är de främsta skälen till att faktiskt fundera på äldreboende.

För att hjälpa dig att fatta det här tuffa beslutet, har vi frågat den mycket erfarna demenssjuksköterskan, utbildare för Certifierat Alzheimers och Demensboende och äldrekonsulten Nicole Sanders om råd. Hon har arbetat internationellt med seniorer och deras familjer i mer än 30 år så hon har omfattande erfarenhet av att ge råd till familjer under deras resa av att komma underfund med vilket alternativ som är det bästa för deras närstående.

Så här får du klarhet Vi delar med oss av hennes topp 3 frågor som kommer att hjälpa dig med att bestämma om det är det rätta valet just nu med en flytt till ett äldreboende. Det är jättesvårt att fatta ett beslut när det finns så många motstridiga tankar och känslor som gör att du inte tänker klart. För att göra det enklare att svara på frågan "när behöver någon ett äldreboende?", är Nicoles råd att fokusera på de viktigaste sakerna genom att ställa dig själv följande 3 frågor.

1. Är det otryggt eller allt svårare att ge praktisk omvårdnad om din närstående?


2. Behöver din senior ha specialiserad omsorg?

Om din närståendes medicinska tillstånd kräver specialiserad medicinsk vård eller 24/4 översyn är det mycket sannolikt att du inte kan ge den omsorgen. Du är inte en medicinsk specialist (troligtvis) och oavsett så är det helt enkelt omöjligt för en enda person att vara "i tjänst" 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Som exempel, om din närståendes demens gör att de vandrar iväg på egna vägar titt som tätt - kanske t.o.m. under natten - så kan ett minnesboende (särskilt boende) med speciellt utbildad personal och specialdesignad omgivning vara det bästa sättet att hålla dem trygga 24/7. Eller om din närstående är sängliggande och behöver en försiktig men strategisk ompositionering varje timme för att förhindra liggsår, då kan 24/7 omsorg på ett speciellt äldreboende vara ett bra alternativ.

3. Känner du dig känslomässigt dränerad, irriterad eller kroniskt trött?

Vårdgivarstress och utbrändhet är en riktigt verklig sak. Det påverkar din livskvalitet på ett negativ sätt idag och din övergripande hälsa i förlängningen. Om du dessutom känner dig hatiskt mot din närstående, känner överväldigande känslor av irritation och avsky både mot din närstående och dig själv för att du känner som du gör? De är signaler på att det är dags för en förändring. Om du befinner dig på en sådan negativ plats är det inte möjligt för dig att ge den lugna, stabila och positiva omsorg som din närstående faktiskt behöver.


Fundera på fördelarna med ett äldreboende


De flesta människor säger att de vill bo kvar i sin bostad när de blir äldre men det är inte alltid som det är en möjlighet. I den rätta situationen kan olika former av äldreboenden betydligt öka livskvaliteten för din närstående och dig som vårdgivare.


Förutom att det är ett tryggt alternativ och med en högre nivå på omsorgen, får din närstående också möjligheten till ett socialt umgänge och gemenskap med andra människor. Som deras närståendevårdare gör det här att du också kan få en mer traditionell roll som partner istället för att vara fokuserad på deras fysiska omsorg.

 

249 views0 comments

Recent Posts

See All