Search
  • Admin

Musik versus demens, en låt i taget - och 3 fler sätt att hålla sig mentalt alert

Visst kan det göra underverk på ditt humör när du kör runt i bilen med dina vänner samtidigt som ni lyssnar på svängande toner med Kelly Clarkson. Men visste du att det också är ett smart sätt att förbättra din hjärnhälsa? Det är sant. Faktum är att kopplingen mellan social sång och kognitiv hälsa är så stark att det i USA finns över 68 körer runt om i landet - var och en av dem skapad för och med personer med demens och deras vårdgivare - med syftet att stärka den mentala hälsan.

The Giving Voice Initiative, är en organisation som hjälper till med att skapa körer för personer som lever med Alzheimers. Det finns forskning som backar upp den här positiva verksamheten: När personer med demens sjunger tillsammans med sina familjemedlemmar och vänner, upplever de en förbättrad livskvalitet samtidigt som deras kommunikationsförmåga bibehålls under en längre period. Andra positiva fördelar med körsången är att de får förbättrat självförtroende och starkare socialt stöd.

Musik är så starkt förknippat till känslor att det fungerar som en trigger för den funktion - respons - i hjärnan som är direkt kopplat till minnesfunktionerna. Tillsammans med fortsatt inlärning, kan den här formen av terapeutisk aktivitet visa sig vara exceptionellt framgångsrik. Om du är tveksam till att sjunga i duschen, och ännu mindre så i en kör, finns det givetvis andra saker som du kan göra för att förbättra din kognitiva funktion. Här är förslag på tre andra sätt att hålla dig skärpt: 1. Fyll på med fibrer och hälsosamma fetter Hjärnhälsoexperten Max Lugavere har gjort det till sitt livsuppdrag att lära andra människor hur de på bästa sätt kan fylla på sina tallrikar så att det föder deras hjärnor på samma sätt som det föder deras kroppar. Den kortfattade versionen av hans hälsoråd: socker och behandlad mat är ute; fibrer, hälsosamma fetter, svamp och kött (i lagom mängd) är inne. 2. Dansa lite Kopplingen mellan musik-hjärna kommer inte bara av att sjunga - det förstärks ytterligare genom att dansa. På samma sätt som det är bra för din hjärna att du lär dig nya sångtexter så får din hjärna en kick av att du lär dig nya danssteg, båda hjälper till för att förhindra demens. 3. Gå barfota Ja, allvarligt. Ditt central nervsystem är starkt sammankopplat med dina fötter. Många människor inser inte ens att nerverna i dina fötter åldras. Ju mer vi använder skor, desto mer förvillar vi det naturliga informationsflödet mellan fötterna och hjärnan. Det är just därför som det är viktigt att vi går barfota så ofta vi kan, för att stimulera vårt centrala nervsystem på det sättet.

 

1 view0 comments

Recent Posts

See All