Search

Livet förändrat tack vare vårdgivare

Updated: Jun 11, 2021

Rickard Philips fick diagnosen Alzheimers i tidigt skede för två år sedan, när han var 57 år. För ungefär åtta månader sedan, så fick han en oväntad vårdgivare som förändrade hans liv fullständigt.


"Sam har gjort mer för mig än vad någon medicin överhuvudtaget skulle kunna göra," säger Rickard Philips, som fick diagnosen tidigt skede Alzheimer's för över två år sedan, vid 57 års ålder. "På en skala av 1-10 av stress och ångest, har han fått mig från 12 ner till 2 eller 3." Nå, Rickard refererar inte till en världskänd demensspecialist - faktum är, individen som han beskriver går inte ens på två ben.

Han pratar om Sam, en smart Golden Retriever som är en av en helt ny kategori servicehundar tränade till att hjälpa personer med mild till medelsvår Alzheimers.

Innan han fick sin K9-vårdgivare, kunde Philips inte ens gå och handla vid den lokala matbutiken eftersom han var rädd att bli förvirrad och sedan inte veta vilken dörr han skulle använda för att ta sig ut ur butiken. Nu, med Sam vid sin sida känner sig Philips mer bekväm med att ta våga ta sig ut på olika aktiviteter.

En uppmärksam beskyddare

Det tog ett tag för Philips att vänja sig vid hans vårdgivares konstant uppmärksamhet över vad han gjorde och vart han var på väg. Efter att han hade haft Sam ett par dagar, glömde Philips någonting i sin bil och började röra sig mot dörren för att gå ut och hämta det. Hunden positionerade sig lugnt mellan Philips och dörren, och blockerade hans väg till att gå ut. "Det var precis som om att han gjorde sig själv till ett hinder mellan mig och utsidan - han skulle helt enkelt inte låta mig gå ut genom dörren utan honom." säger Philips. För Philips är det precis som om att hunden har 100% uppmärksamhet på honom, och han är inte den enda. Träningsstället som han köpte Sam ifrån, tränar sina servicehundar till att ge 95% av deras uppmärksamhet till deras skötare/objekt. Den andra fem procenten är dedikerad till att säkerställa att deras omgivning och miljö är säker.

Alzheimers servicehundar kan bli tränade till att assistera deras kognitivt bristande skötare med flertalet olika dagliga aktiviteter, allt från att varna dem för att spisen inte är avslagen eller att någon elektrisk maskin är på, till att hjälpa dem identifiera deras bil på en parkeringsplats, eller deras hus om de blir vilse under en promenad.


Dessa skyddande varelser är också tränande på att känna igen deras skyddsobjekts dofter - Philips fick lov att skicka Sam´s tränare en del av sina gamla kläder så att Sam kunde bli van vid hans doft - vilket gör det möjligt för dem att spåra en vandrare med Alzheimers flera kilometer.

En kraftfull (och lekfull) vän

Sam verkar verkligen njuta av sitt uppdrag som hundvårdgivare. Philips är konstant imponerad över alla de olika sätt som Sam hjälper honom på, med att utföra vardagliga sysslor. "Han är så duktig, att det nästan får mig att gråta," säger han. Som exempel, om Philips går till sängs utan att ta på sig sitt Exelon plåster, kommer Sam dit och slickar på platsen där plåstret brukar sättas.

Sam har gett Philips möjligheten att leva ett engagerande och värdigt liv trots sin grymma sjukdom. Och han visste inte ens att det fanns servicehundar för personer med Alzheimers innan han blev tipsad det av sin geriatriker!


Idag så vill han sprida orden om vad dessa fantastiska individer kan göra till så många som möjligt, så när han reser landet runt för att föreläsa om sin sjukdom och sitt liv som Alzheimers diagnosticerad i yngre åldern - många gånger tillsammans med OMSORGSAKADEMINs äldreomsorgsexpert David Gustafson - har han alltid Sam med sig.

"Sam kan inte bota min sjukdom," säger Philips, "men han har definitivt förändrat hur jag lever mitt dagliga liv. Med Sams hjälp, styr inte längre min sjukdom mitt liv, jag styr det själv."

20 views0 comments

Recent Posts

See All