Search

Kan dofter vara nyckeln till minnet hos individer med demens?

"Ja, det har vi absolut märkt i vårt arbete", säger äldreomsorgsexperten och konsulten David Gustafson. Det är också en av många anledningar till att vi använder aromaterapi som stimulation i måltidsupplevelsen Värdig Måltid."Vi har alla upplevt någon gång att en doft har fört oss

tillbaka i tiden - till ett minne av något slag.Kanske det är doften av kardemummabullar som får dig att minnas ett ögonblick med din mor. Eller doften av bensin gör att du tänker på ett tillfälle under er familjesemester när du var barn. Kanske får doften av nyklippt gräs dig att tänka på underbara sommardagar under sommarlovet.

"Neurologisk forskning har visat oss att dofter är mycket nära sammankopplade till minnescentra i hjärnan. Och med tanke på det är det självklart för våra klienter att använda sig av aromer för att motverka åldersrelaterad minnesförlust", fortsätter Gustafson.


På The Bridge demensboende - eller Minnesvårds-boendet (Memory Care) som det kallas i USA - fylls en vägg med olika dofter, som boendet har kompletterat till sin stora samling av baseboll memorabilia. 87-åriga Cathrine Shinne ler när hon doftar på ett krus "Åh, minstingen i barnakullen", säger hon, "hans basebollvante som var för stor, wow." Hon tittar skrattande på mig och fortsätter stolt,"Mamma lär mig sy i läder. Det är jättesvårt." 


På väggen finns det också flera lagtröjor - några är skänkta av det lokala teamet -, signerade idolbilder, ett slitet slagträ och så finns förstås favoriten bredvid, den ofta använda popcorn-maskinen. 


Socialsekreteraren Molly West säger att "Aromer är en form av reminiscensterapi. Det förändrar inte sjukdomen men det ger en möjlighet att gå tillbaka i tiden och få en engagerande kontakt med individen som lever med diagnosen - att skapa ögonblick av glädje.”


Dessa tillfällen är så viktiga både för de boende och deras Nayakas. "Det är sådana ögonblick som skapar närhet i våra relationer - det är det bästa som finns", säger Eva Mendoza, certifierad Demensvårdsspecialist och Nayaka.


För Ken Youser tar dofterna honom tillbaka till hans första besök till det basebollstadium som fanns i hemstaden. Och minnet av hur stort och överväldigande det var kommer tillbaka. "Det är större än jag trodde. Sprang tillbaka hem och skrek 'OJ vad det finns plats att springa runt där'", säger Youser, 80. Det är tydligt att det här förbättrar livskvaliteten för dessa seniorer."I vårt arbete med olika kvalitetsförbättrande metoder, samarbetar vi alltid med organisationer inom andra branscher och studerar effekterna av de olika verktyg och metoder som vi tillsammans provar", säger Gustafson. "Individer med demens har ofta problem med sitt korttidsminne men minnen från svunna tider finns fortfarande där. Gömda. Och olika former av sinnesstimulering är ett effektivt sätt att få tillgång till dem."


West fortsätter, "Vi vet att när det sker en minnesförbättring hos en individ, följer färre tillfällen av upprördhet och en generellt ökad känsla av tillfredsställelse. Och det är det vi vill (åter)skapa. Våra boende blir hjälpta att känna sig mer stabila eftersom de blir förda till en tid då de inte var sjuka."

 

Jessica Jonson är administratör och SÖDERSTEDTS stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research-ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist,  certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter.

16 views0 comments

Recent Posts

See All