Search
  • Admin

Hjälp seniorer med demens att hålla händerna sysselsatta

Seniorer med Alzheimer´s och andra former av demens kan ibland visa sin ångest eller upprördhet genom att plocka och peta på saker eller med händerna. Tecken är bl.a. dra eller gnugga på kläder eller sängkläder, gnugga händerna mot varandra, röra runt med fingrarna, vrida på händerna och rent generellt hålla händerna i rörelse.


Olika former av sinnesterapi eller taktila hjälpmedel (inkl. s.k. fidget toys) är effektiva sätt att minska ångest, lugna nerver och ge tröst. Dessa ger enkla känselaktiviteter som hjälper individer med demens att hålla sina händer upptagna på säkra, tröstande sätt.

Välj säkra aktiviteter


Det är viktigt att hitta aktiviteter som är säkra. Du känner din vårdtagare bäst och kan välja det som fungerar bäst för honom eller henne.

Till exempel kan en del seniorer ha en tendens att stoppa saker i deras mun. Om så är fallet, undvik små saker som lätt kan bli en kvävningsrisk. Andra seniorer tycker om att knyta snören runt fingrarna (eller nacken!) och orsakar cirkulationsstopp. Om det stämmer in på din vårdtagare, undvik saker med långa snören eller trådar.

6 enkla och billiga sätt att hjälpa seniorer med demens att hålla sina händer upptagna

1. Taktila filtar (fidget filtar) och aktivitetskuddar

Du kan enkelt göra en egen fidget filt med minimal sömnad. Börja med en fluffig, mjuk badhandduk eller ett stort tygstycke fleece, och sy fast olika utsmyckningar på den. Ett tips är att titta på färdiga filtar för inspiration.

2. Sinnesleksaker

Alla former av leksaker som stimulerar sinnena är bra att använda. Det finns ett stort utbud på marknaden varav flertalet riktar sig specifikt till demensdrabbade., se t.ex. OnlyForHeroes, Demensbutiken eller titta på auktionsplatsen eBay. Du kan också använda hjälpmedel som egentligen är till för annat, exempelvis en massageboll med "piggar" eller olika träleksaker som går att rulla.

3. Enkel stickning eller virkning

Om din vårdtagare brukade sticka eller virka, fundera på att skaffa stora stickor eller virknålar och färgglatt garn. Det är möjligt att de fortfarande kommer att njuta av den avkopplande, upprepande aktiviteten även om de endast klarar av att göra långa oformliga "halsdukar".

4. Hjälp med hushållssysslorna

Att få hjälpa till med olika enkla hushållssysslor är en mycket uppskattad och trevlig aktivitet. Om det inte är lämpligt att låta dem göra riktiga hushållssysslor kan du istället be dem att t.ex.: - Vika tvätten - skaffa några billiga (eller använd gamla) handdukar och be dem att hjälpa dig vika dem. - Släta ut skrynkligt papper - skaffa färgglatt present- eller crepepapper och skrynkla ihop dem. Ge din vårdtagare de ihopskrynklade bitarna och be dem om hjälp att släta ut dem. - Organisera papper - samla ihop en hög med returpapper och be dem om hjälp med att organisera det. - Sortera gem - skaffa gem i olika storlekar och be om hjälp med att sortera de stora gemen från de små. - Organisera "alltiallo"-lådan - töm hela "alltiallo-lådan med pennor, suddgummin, och allt annat "smått och gott" som finns i den på ett bord och be om hjälp med att organisera innehållet. - Flytta runt och leka med en kortlek - skaffa en kortlek med fina bilder - exempelvis med hundar eller vackra färger - och låt dem göra vad de vill med korten.

5. DIY taktil låda Det är riktigt lätt att göra din egen taktillåda eller korg. Ta ut lådan när din vårdtagare behöver någonting speciellt att göra och lägg sedan tillbaka allting när de är klara. Du kan skaffa flera billiga saker att lägga i lådan eller korgen, - saker med dragkedja eller kardborreband, - små leksaker som man skruvar upp, -stressbollar att klämma på, - mini kramdjur och nallar, - en tygbit av mjukt fleece eller pälsimitation och gamla nycklar på en nyckelring.

6. Håll familjära saker i närheten En del seniorer tycker om at känner sig lugnade av att ha en familjär sak med sig, såsom t.ex. en plånbok eller handväska. Fyll plånboken eller handväskan med några sedlar, kronor, leksakspengar eller falska kreditkort så kan din vårdtagare "handla" och hantera sina pengar som de vill.

En del boenden har också möjligheter för vårdtagarna att "handla" med sina "pengar" på plats, genom exempelvis en kiosk eller ett café (där saken eller fikat egentligen adderas på månadsräkningen).

Oavsett vilken leksak eller aktivitet som din vårdtagare utför, kom ihåg att målet är att engagera din vårdtagare i någonting som är roligt och får deras händer positivt upptagna. Det finns inget rätt eller fel sätt att göra det på, och inte heller något speciellt mål att uppnå - vad som helst som får dem att känna sig bättre är perfekt!

 

Jessica Jonson är administratör och OMSORGSAKADEMINs stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research-ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter.

339 views0 comments

Recent Posts

See All