Search

Hantera vårdgivarstress

Långvarig stress kan ha allvarliga fysiska och känslomässiga konsekvenser. Men det finns ett par saker som du kan göra för att hantera stressen:


Ta hand om din hälsa


Se till att du äter näringsrik mat; ge inte efter för stressande frestningar såsom sötsaker eller överdriven alkoholkonsumtion. Få tillräckligt med sömn; om du vaknar under natten försök att få en tupplur under dagen för att ta igen din missade sömn. Missa inte dina regelbundna hälsoundersökningar. Motionera regelbundet; se till att du får din återkommande motion även om det innebär att du måste hitta någon som kan ta över dina sysslor som vårdgivare.


Om du har några symptom på depression (kraftig ledsamhet, svårigheter att koncentrera dig, apati, hopplöshet, tankar på döden) så se en läkare omedelbart. Depression är en sjukdom som måste behandlas.


Behåll och underhåll ditt social nätverk


Det här kan kräva en viss planering men det är värt det. Att isolera dig ökar din stress, medan socialisering, ha kul, skratta och fokusera på någonting annat än dina problem kan hjälpa dig att bibehålla din känslomässiga balans. Kontakta dina vänner och släktingar för att få hjälp. Skaffa ytterligare hjälp från samhällsinstanser och organisationer Om du är vårdgivare till en närstående, använd dig av olika samhällstjänster för att kunna få ett avbrott. Känn dig inte skyldig över att ta nödvändig tid för dig själv utan kom ihåg att om du inte tar hand om dig själv, kan du i förlängningen inte ta hand om din närstående. Det finns flera olika alternativ såsom kommunala och privata korttidsboenden, kommunala och privata hemtjänster, privata vårdgivare/undersköterskor att hyra in, dagis för äldre och så vidare - kontakta din kommun för att få information om vilket stöd som finns tillhanda för närstående där just du bor.


Ta stöd från andra


Det finns forskning som visar att det är skadligt för ditt immunförsvar och kan leda till fysisk sjukdom om du håller dina känslor och tankar inombords för dig själv. Prata med vänner och bekanta om fördelar och nackdelar med att vara vårdgivare. Dela med dig av dina erfarenheter till dina kollegor som är i samma situation. Meditera, reflektera, be eller för journal - dessa är de vanligaste metoder som används av professionella vårdgivare för att hantera och bearbeta allt det som de ser, upplever och hanterar i sin viktiga men ibland mycket krävande yrkesroll. Om det behövs, ta stöd av en professionell terapeut eller din företagshälsovård. Du kan också få stöd och rådgivning från olika intresseorganisationer för vårdgivare och närstående.


Försök att hitta - eller boka in, om det behövs - tid för dig själv


Gör någonting som du njuter av, som t.ex. läsning, simning, promenader, lyssna på musik eller lös korsord. Som jag nämnde ovan, är det många vårdgivare som känner att det hjälper att meditera eller använda sig av andra avkopplande tekniker för lugn och ro i själen.


Hantera negativa känslor på ett konstruktivt sätt


Det är inget "fel" med att uppleva negativa känslor. Att inte hantera dina negativa känslor däremot påverkar din hälsa på ett sätt som inte är bra för dig. Det gäller oavsett om du är vårdgivare eller inte. När du känner dig irriterad eller har andra negativa känslor, fundera på hur du kan förändra saker. Känn vid den mycket vanliga ilska-skuldkänslor-ilska känslospiralen och sluta med det omedelbart genom att förlåta dig själv för att du är arg. Distansera sedan dig själv från situationen, försök komma underfund med vad som orsakade ilskan, och bestäm dig för hur du kan hantera det mer konstruktivt nästa gång. Fokusera på det positiva. Håll familje- eller medarbetarmöten för att direkt lösa konflikter mellan olika individer. Påminn dig själv om allt det positiva du gör som vårdgivare, istället för att fokusera på det negativa.

 

Jessica Jonson är administratör och OMSORGSAKADEMINs stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara researchledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter.

7 views0 comments

Recent Posts

See All