Search

Gömmer du dig från din läkare?

Som vårdgivare, är kontakten med din läkare den viktigaste relationen som du kan ha när det gäller din hälsa. Att ha en läkare som vet din bakgrund och alla aspekter av din hälsa och som du kan kontakta direkt när frågor eller problem uppstår, kan visa sig vara livsavgörande. Och trots det, är det många personer som undviker läkarmottagningen som pesten.


Om det gäller dig är det dags att du ställer dig frågan:

Vad är det som håller mig tillbaka? Låter det här bekant?


Jag är ju frisk, så varför göra sig besväret?

Det är en bra fråga. Här är svaret: Din primärläkare behandlar inte bara sjukdomar. Om du är frisk för närvarande så vill de faktiskt hjälpa dig att fortsätta att vara det.


Din primärläkare kan t.ex. hjälpa dig med

  • att få de rekommenderade återkommande testen för sjukdomar såsom cancer, diabetes, högt blodtryck och andra sjukdomar som finns i din familj

  • hålla dig uppdaterad med dina vaccinationer (de är inte bara för småbarn)

  • göra hälsosamma livsval - som att äta rätt, motionera och hantera stress


Och kom ihåg att vissa sjukdomar visar inga symptom alls till en början. Rutinkontroller ger din primärläkare chansen att hitta eventuella sjukdomar i ett tidigt skede - när behandlingsalternativen är fler eller fungerar bäst.


Läkare gör mig illa till mods

Sjukvård är personligt. Så det är mycket viktigt att du hittar en primärläkare som du litar på och känner dig bekväm med. Det kan hända att du behöver leta ett tag, eller hävda din rätt, för att få en läkare som du känner tillit till - men det är väl värt besväret.


När du ska välja din primärläkare, kan det vara hjälpsamt att fråga familjemedlemmar eller vänner för rekommendationer. Ta reda på hur de känner för sina läkare. Du kanske tycker detsamma som dem - eller så ger det dig idéer för vilka andra egenskaper du letar efter.Här är några andra tips för hur du kan hitta den perfekta läkaren för dig.


- Jag kan inte komma ifrån för att/hinner inte gå till läkaren för kontroller.

Se svar ovan på "Jag är ju frisk...".Dessutom, om du inte tar dig tid och/eller möjligheten att säkerställa din kontinuerligt goda hälsa, kommer du absolut inte att kunna ta hand om din(a) vårdtagare långsiktigt. Det är ingenting jag säger för att skrämma dig - det är återkommande fakta som vi möter konstant i vårt arbete som äldreomsorgsexperter. Vårdgivare som, med de allra bästa intentioner, låter sin egen hälsa bli ett sidospår i omvården av någon annan. Att vara vårdgivare är oerhört stressfyllt, och både fysiskt och psykiskt krävande. För att kunna vårda väl under en längre tid, krävs att du tar hand om dig själv på allra bästa sätt. Det inkluderar att minst årligen träffa din primärläkare - den främsta experten som kan hjälpa dig till bibehållen god hälsa.


- Jag oroar mig för kostnaden för att gå till läkaren.

Alla samhällsinstanser vill att du ska hålla dig frisk. Det innebär att återkommande läkarkontroller är ett grundläggande krav för att det ska kunna ske. Om det är svårt att få en tid för en årlig rutinkontroll, kan du vända dig till privatläkare eller ett annat landsting. I dag finns det begränsningar för hur mycket du behöver spendera per år. Ta reda på vad det är som gäller i ditt fall - du kan få mer information hos Försäkringskassan men även hos din lokala Patientnämnd.


- Det är fullbokat/tar för lång tid innan jag får träffa en läkare.

Vi vet att det tyvärr är fallet för många svenska idag och vi förstår att det kan finnas en viss väntetid för att få träffa din primärläkare. Kom dock ihåg att du inte är bunden till ditt eget landsting, eller de alternativ ditt landsting erbjuder. Du kan även boka tid hos en privat läkarmottagning där de har utökad service med förlängda öppettider, samma dags-besök, m.m.

 

Idag finns alla möjligheter att skapa en #äldreomsorg som är fantastiskt bra. Högkvalitativ omsorg är inte bara mycket kostnadseffektivt - det skapar också fantastiska miljöer där både #vårdtagare, #medarbetare och #ledare utvecklas och riktigt frodas i tillvaron. Hur vet vi det? Det är vad vi på #OMSORGSAKADEMIN har arbetat med de senaste 20+ åren! I samarbete med de internationellt absolut främsta äldreomsorgsföretagen och organisationerna arbetar vi med de frågor, metoder och verktyg som för äldreomsorgen framåt. Det som skapar livskvalitet för de individer som lade grunden vårt välstånd. Oavsett din roll eller ditt uppdrag inom äldreomsorgen så är det viktigt att du håller dig á jour med ny information och kunskaper, så att du hjälpa dina seniorer på det allra bästa sätt. Våra utbildningar och tjänster hjälper dig med det!

2 views0 comments

Recent Posts

See All