Search
  • Admin

FOMO - kan du ha det och hur påverkar det din hälsa?

Sociala medier är fantastiskt enkla sätt att hålla kontakten med olika personer i ditt liv, men trots det så har de potentialen att öka både din ångest och din kontakt med dig själv. Varför är det så?

FOMO = Fear Of Missing Out [översättning: Rädsla Att Missa Någonting]

Oxfords engelska ordbok definierar FOMO som: "Ångest över att en spännande eller intressant händelse möjligtvis sker någon annanstans, ofta stimulerad över notiser som har setts på ett social media forum."

FOMO är en endemisk sjukdom bland västvärldens befolkning. Visste du att medelstudenten på universitet tillbringar 8 till 10 timmar med att slösa tid på deras mobil, och minst 24% av tonåringarna är på nätet "nästan konstant", enligt nyutkommen forskning.

Till vår stora förvåning så gäller det inte bara ungdomar! Bland åldersgruppen 35-65 - den mest yrkesverksamma gruppen - slösar medelpersonen bort hela 5 timmar på mobilen. Undersökningen avslöjar däremot inte om det är arbets- eller familjesysslor som prioriteras bort. för ingenting särskilt.

Om du har för vana att ständigt vara tillgänglig och kolla dina e-postmeddelanden och sociala medier poster, är du mest troligtvis också i riskzonen för de skadliga effekterna av FOMO. Det är trots allt väldigt lätt att definiera våra liv baserade på den virtuella gruppen som tittar på, kritiserar och applåderar varje sak som vi gör. Det är ännu lättare att forma sig efter det som alla andra gör - att konstant mäta våra egna liv mot en kändis Instagram post eller en väns livshändelse.

I de studier som har gjorts, har FOMO visat sig vara kopplat till känslor av missnöje. Problemet med FOMO är att de individer som drabbas av det, börjar söka utåt istället för inåt efter tillfredsställelse. När du är så inställd på "det andra" eller "det bättre" (i dina tankar) tappar du bort dig själv och din egen identitet. Den här konstanta rädslan för att missa någonting, innebär att du inte deltar till fullo som en hel person i din egen verkliga värld.

För att motverka det negativa tankemönstret som kommer från FOMO - och kanske också från en konstant jämförelse med andra - är det viktigt att du "omprogrammerar" dina tankar. Håll koll på dina negativa tankar i en journal. Analysera dem för att lära dig mer om hur de påverkar, och kanske t.o.m. begränsar, dig i ditt arbets- och privatliv. Arbeta på att byta ut ditt negativa, självdestruktiva tankesätt mot mer hälsosamma funderingar.

Som exempel. Låt oss säga att en av alla dina vänner på ett socialt medium lägger upp bilder eller skriver om en otrolig semester till ett land som du själv alltid har drömt om att resa till. Du kanske känner dig lite avundsjuk eftersom du inte har möjlighet att fly dina åtaganden och ditt ansvar för ett sådant underbart äventyr. Fundera på hur din reaktion står i konflikt till ditt välmående. Analysera alla dina motsättande känslor. Och känn vid det faktum att även om du möjligtvis längtar efter en sådan resa, så fyller de åtaganden och beslut som du har tagit gentemot din familj, ditt arbete och dig själv med känslor av tillfredsställelse, stolthet och kanske t.o.m. glädje.

Att ändra fokus på dina känslor gör det möjligt för dig att känna dig genuint glad och lycklig över att du själv har skapat det liv som du har just nu. Att du gör vissa saker - och underlåter att göra andra - av en anledning. Och om inte det fungerar...tänk på att din vän knappt har lagt upp några bilder alls under året, förutom den resan... Sociala medier är fantastiska. Om de nyttjas på rätt sätt. Om du upplever att din tid på olika forum konstant ökar - oavsett om du tar från arbets- eller familjetid, att du är i riskzonen för FOMO eller helt enkelt känner dig mer nedstämd än glad efter en "rundtur"på dina forum så är det läge att koppla ner. För din hälsas skull.

 

Jessica Jonson är administratör och OMSORGSAKADEMINS stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter. #demensomsorg#demens#omsorgsakademin#äldreomsorg#vård#svenskomsorg

16 views0 comments

Recent Posts

See All