Search

Dockor - terapeutiskt för demensdiagnosticerade

Ett välfungerande, icke-medicinskt sätt att lugna äldre med Alzheimer´s eller med demens är att ge dem en mjuk livsliknande bebis docka att gosa med. Dessa terapidockor kan t.o.m. vara effektiva för att lugna äldre vuxna som är väldigt irriterade eller vid andra allvarliga beteendeproblem.


Vad är det som gör att terapidockor fungerar vid arbete med demensdiagnosticerade?


Terapidockor hjälper seniorer att känna sig användningsbara, behövda och ger dem någonting positivt att fokusera på. Ungefär som med effekten av mjuka leksaker som kramdjur, hjälper det individer med demens att bli lugnare när de kramar någonting.


Ett annat skäl till att terapidockor hjälper är också att de får individen att minnas lyckliga barndomstider eller tiden av föräldraskap, både för män och kvinnor. Att ha ett barn att ta hand om kan också underlätta känslor av isolering och ledsamhet. De flesta av oss har sett eller upplevt det sätt på vilket kontakten med riktiga bebisar snabbt kan lyfta människors humör och lugna nerverna.


Många äldre vuxna njuter av att gunga eller mysa med deras docka. En del adopterar bebisen som deras egen och gör vårdandet till en del av deras dagliga rutin.Tips för att introducera dockterapi för dina seniorer


Den bästa vägen att introducera en docka till din vårdtagare är att låta dem bestämma sig för om de tycker om den eller inte. Om de inte alls är intresserade av dockan, gör ingen stor sak av det. Det kan hända att de ändrar sig framöver så det är möjligt att du kan försöka en gång till om ett par veckor eller månader.


Ett par goda råd:

1. Agera inte som om att dockan är en docka - hänvisa till den som bebisen och behandla den som ett riktigt barn.

2. Skaffa en verklighetstrogen docka, men inte en som gråter för det kan vara upprörande och stressande.

3. Var inte påtvingande, låt din vårdtagare lära känna dockan så sakteliga. Vi har träffat många vårdgivare som säger att deras seniorer är mycket lugnare och gladare nu när de har sin egen bebis docka. Många är dessutom tacksamma över att de har hittat sätt som lugnar, utan att behöva vända sig till mediciner för att hantera vissa demenssymptom. En del personer är oroliga att det på något vis skulle vara nedlåtande eller överförmyndande att ge en docka till deras äldre vårdtagare. Men när en person har demens, måste prioritering nummer ett vara att hjälpa dem att känna sig trygga och lyckliga i deras befintliga verklighet. Och ibland gör det att vi behöver använda oss av metoder som av vissa kan anses okonventionella, som t.ex. bebis dockor, terapitäcken och filtar, samt andra enkla aktiviteter och leksaker.

 

Idag finns alla möjligheter att skapa en äldreomsorg som är fantastiskt bra. Högkvalitativ omsorg är inte bara mycket kostnadseffektivt - det skapar också fantastiska miljöer där både vårdtagare, medarbetare och ledare utvecklas och riktigt frodas i tillvaron.

Hur vet vi det? Det är vad vi på OMSORGSAKADEMIN har arbetat med de senaste 20+ åren! I samarbete med de internationellt absolut främsta äldreomsorgsföretagen och organisationerna arbetar vi med de frågor, metoder och verktyg som för äldre- och demensomsorgen framåt. Det som skapar livskvalitet för de individer som lade grunden vårt välstånd.

Oavsett din roll eller ditt uppdrag inom äldreomsorgen så är det viktigt att du håller dig á jour med ny information och kunskaper, så att du hjälpa dina seniorer på det allra bästa sätt.

160 views0 comments

Recent Posts

See All