Search
  • Admin

Djur + Seniorer = Kärlek

Djur är generellt förknippade med kärlek och lycka - att tillföra glädje till deras ägare och andra individer som är välsignade att få ta del av deras livsnjutande attityd och kärleksfulla mysstunder.

Det här är speciellt sant när det gäller seniorer och en stor anledning till varför djur som hundar och katter används som terapidjur på olika äldreboenden, sjukhus och liknande ställen.


Som försäkringsbolaget PetInsurance.com poängterar, "Olika vetenskapliga studier har kommit fram till att fyrbenta vänner är en riktigt hälsoboost för äldre individer, hjälper dem att leva längre, hälsosammare och lyckligare liv". Här är ett urval av alla de fördelar som finns med att kombinera djur och seniorer.Djur kan sänka både blodtrycket och pulsen


Visst är det någonting speciellt lugnande med att klappa och mysa med en fyrbent, lurvig vän och det finns bevis för det:


Vetenskapliga studies som går tillbaka till 1988 visar på ett sammanhang mellan människa-hund interagerande som att prata och kela med en hund, och lägre bloodtryck - American Heart Association går t.o.m så långt som att konstatera att äga ett djur, kan skydda dig mot hjärtsjukdom.Lägre risk för hjärtsjukdom är kopplat till andra fördelar för seniorer med att ha husdjur


Det finns flera orsaker till att djurägare och individer som tillbringar tid med djur uppvisar lägre risk för hjärtsjukdomar. Djurägare, särskilt hundägare, tenderar att vara mer aktiva. Hundar behöver förstås motion och att dagligen ta sin hund för en eller två längre promenader är förstås bra både för kropp och själ.

Även katter behöver regelbunden skötsel med sådant som pälsvård, skötsel av kattlådan och lekstunder - allt det bidrar till ökad aktivitet hos de individer som sköter djuren. Att vara djurägare har kopplats samman med lägre stressnivåer och minskad risk för depression. Husdjur är mycket goda lyssnare och de är dessutom alltid glada att se dig.Djur motverkar och minskar känslor av ensamhet och isolering


För äldre som lever ensamma, kan känslor av ensamhet och isolering många gånger leda till depression. Att ha sällskap av ett husdjur kan inte bara minska känslor av ensamhet, utan också öka självförtroendet hos en senior.


Husdjur behöver och har tillit till sina ägare för att få mat, omsorg och kärlek - känslan av att någon behöver en kan både ge seniorer en känsla av mening och en välkommen distraktion när ensamheten pockar på.

Dessutom, enligt organisationen Pets for the Elderly, så tenderar äldre individer att ta bättre hand om sig själva när de har en fyrbent vän som litar på dem för mat och kärlek. De vill helt enkelt hålla sig friska så att deras lilla vän - som så lojalt och villkorslöst finns där - får den omvårdnad som de behöver. Seniorer med husdjur är mer benägna att vara noggranna med sin medicin, motionera dagligen och äta hälsosamt.Är det ett bra val för din närstående att ha husdjur?


Det är tydligt att människor och djur har ett otroligt band. Men även om husdjur kan medföra många positiva delar till din närståendes liv och hälsa, så är det inte alltid ett självklart val att skaffa ett husdjur.


Se till att du är riktigt säker på att din närstående, eller du själv, kan ge ett husdjur den vård och omsorg som den behöver och förtjänar. Det är ett beslut som du inte ska ta alltför lätt på.


Om ni bestämmer er för att ett husdjur är rätt beslut, säkerställ att ni väljer rätt djur. Katter är t.ex. lättare för seniorer att ta hand om eftersom de oftast inte kräver längre promenader utomhus och vissa hundraser är mer aktiva än andra.

Om ni kommer fram till att ett eget djurägarskap inte är det bästa beslutet, fundera på om det finns möjligheter för din närstående att hjälpa till på hos en lokal organisation som placerar om hundar och katter. Eller hör efter om det finns något aktivt terapidjursprogram hos era lokala äldreboenden - det kan vara ett utmärkt sätt för din närstående och andra seniorer att ta del av alla de positiva fördelarna som finns med husdjur, utan att behöva ansvara för omsorgen själva.

5 views0 comments

Recent Posts

See All