Search

Djur + Seniorer = Bättre Livskvalitet

Om en äldre vuxen i ditt liv verkar vara ovanligt fäst vid sitt husdjur, är du inte ensam. Faktum är att ibland kan det verka som om att din förälder eller släkting föredrar ditt husdjur framför dig!


Nåväl, det är inget att oroa sig för. Du kanske själv har ett husdjur som du är extremt fäst vid... Både berättelser och vetenskaplig forskning visar på att det sällskap och den ovillkorliga kärlek som ett husdjur kan ge är en riktigt bra sak.


Oavsett om det är en familjemedlems husdjur, en terapihund, eller kanske t.o.m. en hund som besöker en seniors bostad eller äldreboende så är det nästan alltid så att fördelarna överväger utmaningarna. Sätt dig bekvämt tillrätta medan vi går igenom vilken fantastisk gåva våra husdjur kan vara för seniorer.Husdjur, människor och att leva ett hälsosammare, rikare liv


Två av tre hushåll räknar in ett eller fler husdjur som en medlem av familjen. Varför är det så många av oss som väljer djurägarskap? Jo, för att husdjur fyller många olika behov. En del säger att hundar och andra djur erbjuder ovillkorlig kärlek och ber inte om någonting i retur. Det kanske är därför som nästan hälften av alla seniorer har ett husdjur.


Forskare menar att husdjur har en speciell fördel för seniorer

och att de potentiellt erbjuder livsberikande effekter.


Låt oss titta på vilka fördelar som djur har på seniorer och varför det finns tydliga skäl till att uppmuntra seniorer att tillbringa kvalitetstid med en fluffig liten krabat:

  • Husdjur kan hjälpa till att minska blodtrycket. I jämförelse med äldre personer som inte har husdjur, har ofta seniorer som delar sin bostad med husdjur lägre blodtryck. En del menar även att bara en sådan sak som att komma i fysisk kontakt med eller klappa en hund, kan ha en lugnande effekt. Eftersom minskande blodtryck är kopplat till minskad risk för hjärtsjukdom, kan din närståendes husdjur vara ett recept för ett hälsosammare liv.

  • Kärlek från ett husdjur övervinner ensamhet. En studie som utfördes 2018 visade att en av fem personer i åldern 60 och över har att hantera demens eller något annat neurologiskt eller medicinskt tillstånd. Plus, många seniorer tillbringar betydligt mer tid ensam än vad de gjorde tidigare i livet, vilket kan leda till ökade nivåer av ensamhet och isolering. Närvaron av ett husdjur kan lyfta både humör och göra gott för själen.

  • Djur hjälper oss att vara i nuet. Du hittar inte en hund som går omkring och grubblar över gårdagens promenad. Det är trots allt så mycket att göra, se och lukta på här och nu under den här promenaden! Att hålla sina tankar i nuet kan vara riktigt fördelaktigt för seniorer - och oss andra - och speciellt för äldre människor med demens.

  • Husdjur får oss att röra på oss mer. Ok, det kanske är så att din pappas guldfisk inte är till särskilt stor hjälp med att få honom att röra på sig mer men många andra djur kan göra det på ett fantastiskt sätt. Som exempel, seniorer med hörselnedsättningar kanske har sina husdjur att påminna dem om när telefonen eller dörrklockan ringer, eller t.o.m. när ett larm ringer. Dessutom, hundar älskar att ta sina människor på promenader - ett enkelt och väl rekommenderat sätt till motion för alla som är rörliga.

Vad är det bästa djuret för seniorer?


När de flesta människor tänker på ett bra husdjur för en senior, kommer ofta hundar och katter i tankarna. Men det är viktigt att komma ihåg att liknande fördelar kan även fås från djur som kaniner, fåglar eller fisk. Och det här är en av anledningarna till att många äldreboenden väljer att vara, och kanske t.o.m. själva har, husdjur på boendet.


Oavsett om din familjemedlem redan äger ett husdjur, eller om du funderar på ett, är den huvudsakliga funderingen "vilket djur är det bästa?" eller "hur håller jag mamma eller pappa trygg?". Svara på de frågorna och din närstående kan mycket väl vara på väg till en livsberikande erfarenhet som bara ett djur kan erbjuda.

1 view0 comments

Recent Posts

See All