Search
  • Admin

Demensomsorg - Att skapa kontakt

Personer med demens återkommer gärna till minnen av sin barndom, oftast på grund av att de endast minns sina yngre år. Det här innebär att det många gånger är här som du lättare kan knyta kontakt.


Så nästa gång när du interagerar med din närstående eller boende, prova gärna en av följande aktiviteter för att skapa närhet:


Skapa en minneskorg Fyll en korg med saker som påminner om deras tonår och tidiga vuxenliv. Doftprodukter fungerar utmärkt för det här eftersom dofter är starkt förknippade med minnet. Använd tvål, parfymer, after shave, eller olika säsongsdofter såsom pepparkaka, pepparmint och gran.

Titta igenom fotoalbum Fotoalbum med bilder från deras barndom eller ungdomsår är bäst för det här. I flera av de demensboenden (eller minnesboende, som det också kallas) som vi arbetar med, skapas en inbunden minnesbok med både bilder och text, för varje boende. Äldre tidningar och tidskrifter är också bra alternativ.

Högläsning

Om din närstående/boendehar en favoritbok, läs för honom/henne. Låt hen hålla i boken och känna på sidorna. Uppmuntra dem att njuta av den tydlig doften av "gammal bok". Högläsning fungerar speciellt bra med poesi eftersom ljudet av de ofta flödande orden, har en familjär och lugnande effekt.

Lyssna på en låtlista med favoritmusik Ladda ner eller ställ in en radiokanal med låtar som påminner dem om deras ungdomsår. Många internetstationer spelar musik från olika årtionden, med allt från klassisk rock till storband, så att hitta deras specifika favoritmusik borde inte bli svårt.

Sjung gamla sånger Om de växte upp med återkommande kyrkobesök, sjung gamla psalmer med dem. Om det är högtidssäsong, sjung julsånger eller andra speciella sånger. Att sjunga tillsammans i skolan och ha musiklektioner var mycket vanligare innan elektronikålder. Faktum är att du sannolikt kommer att bli överraskad över hur många, och vilka, sånger som din närstående/boende känner till och minns från sin grundskola!

Titta på gamla filmer och tv-program Växte din närstående/boende upp med att titta på Västern-filmer eller olika familjedrama? Eller var de kanske intresserade i musikaler? Du kan hitta många favoritfilmer eller TV-program från 40-, 50- och 60-talet på NetFlix eller andra streamingtjänster.

Ta en promenad i naturen Använd naturen som stöd för att integrera sinnesupplevelser med er kommunikation. Lyssna på fåglarna som sjunger, rör vid det våta gräset, lukta på rosornas doft och känn solens strålar värma dina axlar. Fråga dem vad deras favoritaktivitet ute var under deras barndom och ungdomsår och försök skapa så liknande miljöer och upplevelser som möjligt. Naturen - precis som djur - har en mycket helande effekt.

Titta igen gamla kokböcker Förr i tiden, så tillbringade kvinnor en stor del av deras ungdomsår med att lära sig laga mat och med att bereda måltider för familjen. Prata om receptens bakgrund, variationer på gamla familjerecept, eller ännu hellre, tillaga några av de gamla favoriterna och njut av dem tillsammans.

Njut av gamla favoritgodsaker Titta om du kan hitta godis eller andra godsaker som var vanliga när din närstående/boende var ung. Det finns flera företag som specialiserar sig på "nostalgigodis" där du kan köpa traditionellt godis. Även enkla saker, som en apelsin, kan vara en speciell minnesupplevelse för en person som kommer ihåg den tidsperiod då du bara hade apelsiner under jultiden.

Besök och knyt an med djur Individer som växte upp på en lantgård kan verkligen blomma upp och njuta av ett besök på en 4H gård eller en familjegård där det finns möjlighet att röra vid, prata med och knyta an till djuren. Ställ frågor om de olika djuren som finns där, eller om hur det var att växa upp på en bondgård. Det här är också ett utmärkt tillfälle att inkludera barnbarn(sbarn) eftersom många unga idag tyvärr inte får tillfälle att besöka lantgårdar.

Reminiscera över leksaker från barndomen Få saker får igång barndomsminnen som gamla leksaker. Plåtbilar, gamla dockor och dockhus, miniatyrkök i trä, stenkulor och detaljerade gunghästar är alla exempel på populära leksaker under 40-, 50- och 60-talet. Det finns flera olika hemsidor - och företag - som är specialiserade på antika leksaker. Om du har några gamla leksaker liggandes, ta med dem när du besöker din närstående. Ställ frågor om leksakerna,eller när det gäller olika konstruktionsleksaker, bygg någonting tillsammans.

Återuppta gamla kunskaper och förmågor Tyckte din närstående/boende en gång i tiden om att sticka, knyppla eller virka? Ta med ett handgjort överkast eller ett garnnystan och låt dem känna tyngden av täcker och garnets strävhet. Du kan t.o.m. bli överraskad över att din närstående/boende fortfarande minns hur man sticker eller virkar, trots deras minnes- eller kognitiva svårigheter. Många gånger så minns musklerna sådant som vår hjärna har glömt bort.

De seniorer som du träffar på, oberoende av om det är en närstående eller någon som du vårdar, är i mångt och mycket inte densamma som den individ du en gång lärde känna.


Men en sak som inte ändras, oavsett diagnos eller ålder, är längtan efter närhet och kompanjonskap.


Du kan uppmuntra den kontakten genom att använda några av dessa aktiviteter för att berika era liv.

 

6 views0 comments

Recent Posts

See All