Search
  • Admin

Demens och Värdighet

När någon i din närhet har demens och tillbringar en allt ökande tid i ett förvirrat tillstånd, kan det vara svårt att komma minnas den person som de var innan sjukdomen tog över.


Oavsett, så är det viktigt att komma ihåg att din närstående är en vuxen - inte ett barn - och förtjänar att bemötas som så.

Att hedra din närståendes önskan - inklusive att få leva ett liv så likt det de tidigare hade som möjligt innan de blev sjuka - kommer att ge henne både lugn och trygghet.


Här följer några enkla tips på hur du kan hjälpa individer med demens att bibehålla sin värdighet


Var inte nedlåtande

När du är vårdgivare för någon - oavsett vem och i vilken omfattning - kan det vara svårt att inte ta en överförmyndarroll, även om det inte är gjort medvetet. Inställningen avspeglar sig naturligtvis också i ditt tonfall och gör lätt att du låter som en förälder.


Det här kan lätt uppfattas som nedlåtande, respektlöst eller få den du vårdar att känna sig som ett okunnigt barn. .Var uppmärksam på ditt tonfall och ditt ordval, och försök att prata med istället för till din vårdtagare så ofta det är möjligt. Undvik också att använda ord som refererar mer till spädbarnstid än vuxna människor, som t.ex. "blöja" - använd "underbyxor" eftersom det inte finns någon anledning att specifikt poängtera deras skyddande egenskaper, om inte din vårdtagare är orolig över det - och "förkläde"(vilket du faktiskt också kan använda) istället för "haklapp".


Ställ ledande frågor

Hjälp din vårdtagare till kommunikativ framgång genom att ersätta öppna frågor med sådana som är lättare att svara på. Som exempel, istället för att be Britta berätta för Greta om hur många barn hon har, be henne att berätta för Greta hur det var att uppfostra 5 barn.


Använda "terapeutisk dribbling"

"Terapeutisk dribbling" är ett koncept som är designat att minska den stress som kommer med skuldkänslorna av att ljuga för en närstående, även om den lögnen mycket väl kan vara det vänligast eller mest förmildrande du kan säga till dem i den situationen. Individer med demens har ofta problem med logiska, rationella tankar, frekvens och känslomässig kontroll.


Terapeutisk dribbling kan vara lämpligt när det mest troligt endast orsakar smärta, ångest, förvirring eller när personen med demens upplever livet och tillvaron i en annan tid. Istället för att säga till din vårdtagare som vill köra till livsmedelsaffären att hen av säkerhetsskäl inte längre är kapabel att köra själv, kan du säga att hen gärna får följa med dig till affären eftersom du är på väg ut på ett ärende själv.


Att planera en framgångsrik utflykt

För närstående som vårdar en individ med demens kan det vara lätt att isolera sig, av rädsla för vad olika sociala situationer kan orsaka. Men det behöver inte vara på det sättet! Med lite planering och eftertanke så kan en utflykt bli både roligt och ett välkommet avbrott i det dagliga livet.


När du har möjlighet att planera utflykten så kan det vara klokt att fundera på följande:

  • Avstånd: Hur långt borta är slutdestinationen? Behöver vi göra olika stopp på vägen?

  • Tidpunkt på dagen: Under vilken tid på dygnet är din vårdtagare i sin toppform? Är det på morgonen, vid lunchtid eller efter en eftermiddagsvila? Planera in lite extra tid för att ta er till slutdestinationen.

  • Omgivning: Tycker din vårdtagare om att sitta i en park för att titta på människor? Eller blir hen orolig vid extra yttre stimulans?

  • Val av mat: Om ni ska till en restaurang, serveras rätter som är enkla att äta, skära, o.s.v.?


En del individer mår bättre med en notis om att ni ska på utflykt medan andra istället blir oroliga och konstant frågar när utflykten ska ske. En del kommer inte att komma ihåg händelsen, oavsett hur många gånger du påminner dem. Använd dina kunskaper om din vårdtagare för att bestämma dig för huruvida en förhandsnotis är lämpligt eller inte.


Oavsett hur du planerar utflykten, försök att koppla av och njuta. Om du är nervös över hur det kommer att gå så kommer din vårdtagare att känna av den ångesten. En av effekterna av demens är förlusten av filter och det gör individer med sjukdomen mer påverkade av andras känslor än tidigare. Om du har möjlighet att hålla dig lugn och istället förväntar dig en trevlig utflykt, är chansen mycket större att både du och din vårdtagare får det roligt.

7 views0 comments

Recent Posts

See All