Search
 • Admin

Demens och sexuellt olämpligt beteende

Sexuellt olämpligt beteende är inte ovanligt hos individer med Alzheimers eller demens, till många vårdgivares uppgivenhet. Som vårdgivare är det lätt att känna obehag, skam eller till och med rädsla över beteendet, och få pratar öppet om det.

Som vårdgivare kan det dock hjälpa att förstå vad som orsakar beteendet och hur du kan hantera det.Vad orsakar olämpligt sexuellt beteende hos individer med demens?


Det kan kännas konstigt att en person som du sedan länge känner till som en väldigt proper eller respektfull individ, helt plötsligt börjar ge uttryck för ett sexuellt olämpligt beteende.

Det viktigaste att förstå är att det här beteendet är orsakat av skador i deras hjärna och att det inte är någonting som de gör med flit. Demens påverkar delar av hjärnan som kontrollerar en individs förmåga att kontrollera sitt eget beteende. Mot den bakgrunden, är det därför viktigt att du vet hur du distraherar och omdirigerar din vårdtagare till mer lämpliga aktiviteter.

En person med demens kan agera med ett olämpligt sexuellt beteende gentemot deras partner, sina barn, professionella vårdgivare eller personer som de inte känner. Mest sannolikt så är de förvirrade över vem en person är, eller så har de helt glömt bort att de redan har en partner.

Olämpligt sexuellt beteende kan också vara orsakat av ett behov av intimitet, tröst eller vara ett tecken på att din vårdtagare är uttråkad. Ibland kan personer med demens t.o.m. ta av sig kläderna eller masturbera publikt. Det här kan vara orsakat av disorientering - de vet helt enkelt inte att de inte är på ett privat ställe. Det kan också vara en signal på att de känner sig illa till mods eller behöver använda toaletten.9 sätt att hantera demens och sexuellt olämpligt beteende

Eftersom varje enskild individ reagerar olika på de olika sätten att hantera sexuellt olämpligt beteende, har vi inkluderat ett antal olika tips och råd så att du kan experimentera dig fram till det som fungerar bäst för din vårdtagare.

1. Att hantera olämpligt beteende när det sker

 • Håll dig lugn och ha tålamod.

 • På ett varsamt men bestämt sätt, tala om för din vårdtagare att beteendet är olämpligt.

 • Matcha ditt kroppsspråk med dina ord - rynka på ögonbrynen och skaka på huvudet. Personer med demens är bättre på att läsa icke-verbala tecken.

 • Håll konsekventa, fasta gränser. Se till att du inte av misstag uppmuntrar ett olämpligt beteende genom att sända blandade signaler, som att t.ex. tillåta beteendet en gång och sedan reagera negativt en annan. Var konsekvent och bestämd varje gång, genom att säga "Nej, sluta. jag tycker inte om det där." eller "Sluta, det där är inte bra."

 • Distrahera dem och omdirigera till en positiv aktivitet. För att distrahera, ställ en fråga, sätt på TV eller erbjud dem en favoritgodbit. För att omdirigera, spela lite musik som de tycker om, ta en promenad eller plocka fram deras favorithobby.

 • Flytta din vårdtagare till en annan plats. Det här tar dem från det som utlöser deras beteende. Visa dem till en lugnare plats inom det allmänna utrymmet eller ta dem till deras lägenhet eller rum hemma.

 • Om ingenting annat fungerar, överraska dem lite gran genom att gå upp en ljudnivå med din "bestämda" röst och säg "Nej!" Ta deras hand och för den tillbaka i deras knä. Se dem i ögonen, rynka på ögonbrynen och skaka på huvudet för att visa dem att det här beteendet kommer inte att accepteras.

2. Att förklara sexuellt beteende för andra människor

 • Låt kollegor, familjen, vänner och andra besökare veta i god tid att kan komma att ske olämpligt beteende eller sexuella kommentarer och att det är orsakat av skador i hjärnan på grund av diagnosen. OBS! Om du är verksam inom omsorgen, kom ihåg sekretessregleringen och lämna inte ut information om enskilda vårdtagare till obehöriga mottagare av information.

 • Be lugnt andra att ta ett steg tillbaka medan du hantera situationen.

 • Behåll lite distans mellan din vårdtagare och andra individer. När du går in i ett rum, lämna tillräckligt med mellanrum mellan personerna så att din vårdtagare inte så lätt kan röra vid någon annan, särskilt om de har tendensen att gripa tag.

3. Identifiera sådant som utlöser beteendet och försök att förebygga det olämpliga beteendet från början

 • Håll deras händer upptagna med olika sensoriska aktiviteter.

 • Tillhandahåll alternativ till att mysa - en mjuk filt, ett mysdjur eller en docka kan tillfredsställa behovet att röra vid någonting.

 • Uttråkhet kan också orsaka sexuellt beteende. Håll din vårdtagare lyckligt upptagen med olika sorters engagerande aktiviteter.

 • Skriv journal. Notera i din vårdgivarjournal när de olämpliga beteenden sker. På det sättet kan du komma underfund med vad det är som utlöser beteendet. Du kan till exempel se ett upprepat beteende av att Karin lyfter på sin kjol eller Erik rör vid sig själv när de behöver använda toaletten.

4. Gör det svårare för dem att ta av sig kläderna

För att förebygga spontana avklädningar, skaffa särskilt designade kläder som stängs vid ryggen för att göra det svårare för din vårdtagare att ta av sig kläderna.

5. Prata med en läkare, sjuksköterska eller annan omsorgspersonal

Prata med någon av din vårdtagares omsorgspersonal. Det kan vara möjligt för dem att komma underfund med vad som orsakar beteendet hos din vårdtagare och hur det kan behandlas.

6. Ta stöd från pålitliga familjemedlemmar, vänner eller personal

Fundera på att prata med pålitliga familjemedlemmar eller en vän. På det sättet har du möjlighet att få känslomässigt stöd. För många hjälper det att helt enkelt inte känna sig ensamma med den upplevda skammen. Om du är verksam inom omsorgen är det viktigt att ni pratar om det i er personalgrupp så att alla medarbetare förstår och kan hantera beteendet på bästa sätt.

7. Gå med i en anhörig- eller annan stödgrupp

Som anhörig är du absolut inte ensam om att hantera känsliga ämnen som dessa. Olika stödgrupper för vårdgivare är en fantastisk källa av stöd. Och tänk på att om det är så att du känner dig alltför blyg för att kunna diskutera sex med andra personer i person, så finns det flera olika stödgrupper på nätet. Du kan också prata med personalen inom din kommunala omsorg. Ledare på de kommunala seniorboendena - särskild de särskilda boendena - besitter en enorm kunskap om demens och kan ofta hjälpa dig med råd och tips på lokala stödgrupper. Det viktigaste är att du vet om att du inte är ensam och det finns hjälp att få. Om och när du är redo.

8. Partners kan anpassa relationerna och hitta andra sätt att möta behovet av närhet

Sex mellan dig och din partner med demens är ett komplicerat ämne. Det är viktigt att förstå att sexuella drivkrafter och behov kan förändras för er båda. I ett tidigt skede, uppmuntra dem att prata om deras känslor och förtydliga värdet av er relation med eller utan sex. En terapeut kan också hjälpa till med dessa dialoger om det känns svårt att göra det på egen hand.

Ytterligare tips för en partner:

 • Ge extra uppmuntran och fysisk uppmärksamhet genom att t.ex. mysa när ni tittar på TV, kramas, ge massage eller dansa tillsammans.

 • Att visa kärlek genom att röras vid eller kyssas kan också ge den trygghet och säkerhet som kommer från att vara tillsammans med den person som de litar på.

 • Om det känns rätt för dig, överväg att ha separata sovplatser.

9. Förbered för sexuellt beteende på ett senior- eller särskilt boende

Fråga boendet om deras policy för sexuella förhållanden och beteenden. Det är särskilt viktigt att diskutera policies relaterade till sexuellt ofredande och en boendes förmåga att ge ett meningsfullt samtycke.

250 views0 comments

Recent Posts

See All