Search

Blodprov upptäcker Alzheimers skador innan symptomen

Ett enkelt blodprov kan på ett pålitligt sätt upptäcka tecken på hjärnskador hos personer som är på väg att utveckla Alzheimers - till och med innan de visar tecken på förvirring och minnesförlust, enligt en ny studie från Washington University School of Medicine i St. Louis, USA och The German Center for Neurodegenerative Diseases i Tyskland.

Upptäckten, som publicerades i januari i Nature Medicine, kan en dag kanske be använt som ett snabbt och billigt sätt att identifiera hjärnskador hos människor inte bara med Alzheimers utan också andra neurologiskt nedsättande tillstånd som MS, traumatisk hjärnskada eller stroke.

Det här är någonting som skulle vara lätt att införliva i ett screening test på en neurologisk klinik. Testet validerades hos individer med Alzheimers eftersom forskarna vet att dessa personers hjärnor går igenom många förändringar, men markören i testet är inte specifikt för just Alzheimers.


Höga nivåer kan vara ett tecken på många olika neurologiska sjukdomar och skador.


Att hitta höga nivåer av det särskilt testade proteinet i en persons ryggmärgsvätska har visat sig ve starka bevis för att några av individens hjärnceller har skadats. Det här kan vara en bra förtest inför fördjupade kliniska undersökningar för att identifiera dem som kommer att utveckla kliniska symptom. Ett kommersiellt testkit finns redan tillgängligt för att testa proteinnivåerna i blodet, men det har ännu inte blivit godkänt av den amerikanska FDA för att diagnosticera eller förutse en individs risk för hjärnskada. Innan ett sådant test kan bli använt för enskilda patienter med Alzheimers eller andra neurologiskt nedsättande tillstånd, behöver forskarna fastställa hur mycket proteiner i blodet som är för mycket, och hur snabbt proteinnivåerna kan öka innan det är skäl till oro.


"Jag kan se att detta skulle kunna bli använt på en klinik inom ett par år för att identifiera tecken på hjärnskador hos individuella patienter", säger Cathrine Frye, läkare och ledningskonsult hos OMSORGSAKADEMIN. "I dagsläget är forskningen dock inte där vi kan säga till en person att 'Inom fem år kommer du att ha demens'. Alla professioner inom den medicinskt vetenskapliga världen arbetar dock parallellt med att nå dit, samtidigt som vi försöker finna ett botemedel."

 

Jessica Jonson är administratör och OMSORGSAKADEMINS stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter. #demensomsorg #demens #omsorgsakademin #aldreomsorg #omsorg #svenskomsorg

5 views0 comments

Recent Posts

See All