Search

Att hjälpa någon som inte förstår att de har demens


Närstående frågar ofta "hur berättar du för någon att de har demens"? Och i vissa fall är svaret att det kan du helt enkelt inte. Skador i hjärnan kan få personer med Alzheimer´s, demens, stroke, hjärntumörer och andra kognitiva svårigheter att tro att det inte är någonting fel med dem.

När det händer, kallas det anosognosia. Ordet innebär bokstavligen "att inte känna en sjukdom" och det är så mycket mer än att befinna sig i ett förnekelse stadie.

Vad är anosognosia vid demens?

Anosognosia är ett tillstånd som orsakar en person till att vara omedveten om deras mentala hälsotillstånd och hur det påverkar dem. Det är vanligt i vissa diagnoser, inkluderat vid demens. Det innebär att en person som har blivit diagnostiserad med demens men som har anosognosia, inte vet om eller tror att de har demens. Anosognosia symptom kan variera väldigt från person till person, förändras över tid och t.o.m. variera under dagens gång. Personen ifråga kan ibland förstå vad som händer men vid andra tillfällen helt bestämt vara övertygad om att det inte är någonting fel på dem. Hos andra individer kan det visa sig som att de endast delvis är medvetna om att någonting inte stämmer.

Den här omedvetenheten om den kognitiva nedsättningen kan relateras till minnet, generella tankeförmågor, känslor och fysiska förmågor. En person med demens kan ibland ha tillfälliga svårigheter med språkförmågor, som att hitta ord, men de kan förklara bort dessa situationer med ursäkter såsom glömska och utmattning.

Och även om de glömmer bort att duscha, missar bokade besök eller bränner maten på spisen, kommer de mest troligt att insistera på att dem inte behöver någon hjälp. De kommer säkerligen att säga att de är fullt kapabla att klara sig själva - trots bevis på det motsatta. Om någon påminner dem om deras kognitiva svårigheter, kan en person med anosognosia bli arg och defensiv efter de i deras tankar är 100% övertygade om att det inte är några problem.

Anosognosia vid demens är inte förnekelse

Det är viktigt att förstå att en person som har anosognosia vid demens inte bara försöker vara att vara svår eller i förnekelsestadiet - det här är någonting helt annat. När någon är i förnekelse, är de medvetna om ett fakta, men vägrar att acceptera det. Med anosognosia, gör den skada som demensen orsakar på deras hjärna, det helt enkelt omöjligt för personen ifråga att bli medveten om vad det är som händer med dem.


6 sätt att hjälpa en demensdiagnosticerad person med anosognosia

1. Försök inte att övertyga dem om att de har demens Att försöka resonera eller använde bevis för att förklara eller insistera att någon har demens kommer inte att hjälpa. Det kommer bara att göra dem mer upprörda och övertygade om att de har rätt och att du bara försöker diskreditera dem.

En mycket bättre strategi är att på ett diskret sätt göra de ändringarna som behövs för att hjälpa dem till ett tryggt liv. Överhuvudtaget, försök att hålla dig lugn och fokuserad på deras känslor när du uttrycker dina farhågor - gör det så diskret och positivt som möjligt.

2. Arbeta med deras läkare och vårdteam

När din vårdtagares demenssymptom påverkar deras dagliga livsföring, är det dags att börja arbeta mer intensivt med deras vårdteam - inklusive läkare, anhöriga, vänner, hemtjänstpersonal eller personal på det eventuella boendet.


Förklara problemet som din vårdtagare har och hjälp hela teamet att förstå att hen inte är medveten om sin sjukdom - förklara också varför det inte kommer att hjälpa att försöka övertyga honom/henne. Arbeta proaktivt tillsammans på ett kreativt sätt för att ge din vårdtagare den hjälp hen behöver, utan att vänta på att hen ber om det eller gör det tydligt att hen har ett problem.

3. På ett diskret sätt, försök att göra deras liv så tryggt som möjligt Att göra din vårdtagares vardagsliv enklare och tryggare kan hjälpa för att förhindra att någon med anosognosia vid demens skadar sig själva eller någon annan. En del individer kan försöka att köra bil, hantera ekonomin, laga mat eller göra andra aktiviteter som kan vara farliga på grund av deras kognitiva nedsättning.


Utan att nämna demens som orsaken, kan du behöva försöka hitta kreativa sätt att få dem att sluta köra bil, tillsammans arbeta för att förhindra problem med deras ekonomi, göra köket eller hemmet överlag till ett tryggare ställe. Använd sätt som är positiva när du erbjuder alternativ till att lätta på deras "börda" - genom att t.ex. säga att du vill ge dem tid till att göra mer av det som de njuter av. Fokusera på att låta dem göra så pass mycket som möjligt av det de kan göra självständigt, medan du eller en annan vårdgivare finns tillhands med hjälp när det behövs.

Att hitta alternativ som låter dem behålla sin värdighet och stolthet är det som kommer att ge störst effekt. Some exempel, kan du säga att du inte tycker om att äta ensam eller att du vill tillbringa mer kvalitetstid med dem, som en förklaring till att du vill äta middag med dem. Eller, säg att du har några riktigt bra nya recept som du behöver deras hjälp med att provsmaka, när du lämnar de tillagade rätterna i deras kylskåp för att åta under veckan. Andra har kommit på effektiva sätt att introducera en vårdgivare eller hemtjänst så att det inte verkar som om att vårdtagaren behöver hjälp.

4. Undvik att korrigera dem och att ha konfrontationer; välj dina strider När en individ har demens, är det möjligt att deras hjärna upplever en annorlunda version av verkligheten på grund av den skada som sjukdomen har orsakat. Demensvårdsexperter rekommenderar att du försöker sätta dig in i deras sits istället för att försöka rätta dem. Deras hjärna förlorar förmågan att hantera information och att tvinga dem till den "verkliga världen" orsakar bara förvirring, ångest, rädsla och ilska.

Om någonting är en allvarlig säkerhetsfråga kan det vara så att du helt enkelt inte har något val annat än att insistera på att göra saker på ditt sätt. Men så mycket som möjligt, försök att lösa problem utan att de vet, välj dina strider och låt de saker som inte är så allvarliga vara för att undvika konflikter så mycket som möjligt - stress gör bara utmanande demenssymptom svårare.

5. Föreslå lösningar på ett positivt och diskret sätt Ju mindre din vårdtagare känner att de blir begränsade av anledningar som de inte förstår, desto mindre är risken att de blir arga eller motsätter sig hjälp. Generellt sett, när en person har anosognosia, hjälper det väldigt mycket om du kan tänka kreativt och erbjuda lösningar på ett positivt sätt istället för att prata om problemen som finns. Om du t.ex. säger att "Det är jättefint väder ute idag - kom så går vi på en promenad tillsammans och njuter av lite frisk luft" är det mycket positivare och lättare för din vårdtagare att acceptera, än om du skulle säga att "Du vet att du inte kan gå ut själv, du kan ju ramla eller gå vilse. Jag måste gå med dig." Eller erbjud en kompromiss med ett positiv löfte, som "kom så städar vi tillsammans - vi blir klara dubbelt så snabbt och sen har vi gott om tid att titta på ditt favoritprogram på TV." Att påminna din vårdtagare om att ta sin medicin kan också göras på ett positivt sätt, genom att t.ex. säga "nu är det dags för oss båda att ta vår medicin. Vi behöver dem här för att hålla oss i tipptopp". Och själv kan du "ta" M&Ms, en fryst ärta, tuggummi eller vad som helst som verkar vara ett piller men är harmlöst.

6. Lär dig mer om demens och olika tekniker för att kunna hantera situationen Många av de mest effektiva demensvårds- och kommunikationsmetoderna är inte lätta att komma underfund med på egen hand. Ibland går de dessutom tvärtemot vad våra instinkter säger oss.

Att inte känna till dessa hjälpsamma tekniker kan orsaka extra frustration och stress, både för dig som vårdgivare och för din vårdtagare. Det är en stor anledning till att det är så viktigt att du utbildar dig själv. Att lära dig så mycket du kan om demens hjälper dig både att lösa de största utmaningarna och samtidigt göra livet lättare för er båda.

Hjälpsamma resurser:

 

Idag finns alla möjligheter att skapa en äldreomsorg som är fantastiskt bra. Högkvalitativ omsorg är inte bara mycket kostnadseffektivt - det skapar också fantastiska miljöer där både vårdtagare, medarbetare och ledare utvecklas och riktigt frodas i tillvaron.

Hur vet vi det? Det är vad vi på OMSORGSAKADEMIN har arbetat med de senaste 20+ åren! I samarbete med de internationellt absolut främsta äldreomsorgsföretagen och organisationerna arbetar vi med de frågor, metoder och verktyg som för äldreomsorgen framåt. Det som skapar livskvalitet för de individer som lade grunden vårt välstånd.

Oavsett din roll eller ditt uppdrag inom äldreomsorgen så är det viktigt att du håller dig á jour med ny information och kunskaper, så att du hjälpa dina seniorer på det allra bästa sätt. Våra utbildningar och tjänster hjälper dig med det!

215 views0 comments

Recent Posts

See All