Search

Att göra en sjukhusvistelse lättare för individer med demens

En resa till sjukhusets akutmottagning är speciellt stressande för seniorer med Alzheimers eller demens. Sjukhus kan vara högljudda, förvirrande miljöer som är fyllda av okända människor, stark belysning och reflekterande ytor.

Ännu värre,din senior mår inte riktigt bra eller har smärtor och hen blir rörd, petad på och utfrågad. Allt det här kan leda till irritation, delirium, ilska, förvärrade demenssymptom och andra utmanande beteenden. Men det finns sätt att göra situationen bättre för din senior.


Att minska deras rädsla och förvirring hjälper dem att hålla sig lugna och samarbeta med läkarna och sjuksköterskorna som behandlar dem. Här delar vi med oss av ett antal tips som kan hjälpa både dig och din senior vid er nästa sjukhusvistelse.

1. Ta med kopior på viktiga dokument Förutom din seniors personnummer och annan personlig information, ta med alla viktiga juridiska och medicinska dokument.

2. Ha deras grundläggande medicinska information nedskriven På lasarettet kommer personalen troligtvis fråga dig om grundläggande information såsom längd, vikt, tidigare operationer, hörselnedsättningar, medicinska tillstånd och en lista på läkemedel. Att ha den här information nedskriven gör att du inte behöver försöka komma ihåg all den här viktiga informationen i en redan pressad situation.

3. Var proaktiv och berätta för personalen att din senior har demens och varför det är viktigt att de vet det Många personer som arbetar på sjukhus förstår inte riktigt hur demens kan påverka beteende eller kommunikation. Typiskt sett finns det väldigt få utbildningar som tränar sjukhuspersonal och andra om hur de kan bemöta individer med demens - och den som finns är sällan obligatorisk för medicinsk personal. Det innebär att du lugnt och sansat behöver berätta för de personer som behandlar din senior, dels att hen har demens dels vad det innebär och hur de på bästa sätt kan hantera det.

4. Ta en annan person med dig Du kommer att behöva ge information och svara på frågor, särskilt när du först kommer till sjukhuset. Om det är möjligt, be en familjemedlem eller vän följa med dig eller möta dig på lasarettet. Det gör att de kan sitta hos din senior för att hjälpa dem hålla sig lugna och trygga medan du fokuserar på att kommunicera all viktig information till sjukhuspersonalen.

5. Håll dig vid din seniors sida

Så mycket som du kan, håll dig i närheten av av din senior. Du är det enda välkända ansiktet i den här förvirrande miljön och att du är i närheten, kommer att göra din senior lugnare. Att hålla dig i närheten gör också att du själv kan hålla ett öga på din seniors symptom och behov. Du vet också då direkt om hen har ont, behöver gå på toaletten, behöver vatten eller om deras symptom förändras - på det viset kan du också meddela personalen om eventuella förändringar som sker.

6. Håll dig lugn och positiv för att minska utmanande beteenden Människor med demens är väldigt mottagliga för kroppsspråk. Även om det här är en tuff och skrämmande situation så gör ditt bästa för att hålla dig lung och fokusera på det positiva. Det kommer att hjälpa in senior att hålla sig lugn och trygg vilket hjälper till för att minska utmanande beteende.

7. Hjälp din senior med att förstå vad det är som händer Att vara i en okänd miljö kan var förvirrande och skrämmande för en individ med demens. De kanske frågar varför du är där eller ber om att få gå hem. För att hjälpa dem känna sig lite tryggare kan du säga någonting enkelt som "vi är på sjukhuset för att du ramlade och gjorde dig illa". Och sen, om det är möjligt, distrahera dem med en trevlig aktivitet.

8. Lätta på en lång väntetid med trevliga aktiviteter Ofta innebär en resa till akutmottagningen att du behöver vänta i timmar om situationen inte är riktigt livshotande. Beroende på den specifika situationen kan det vara hjälpsamt att ta med eller utföra en enkel, lugnande aktivitet för att ge din senior någonting positivt att fokusera på och hjälpa hen att hålla sig upptagna medan hen väntar på behandling eller tester. Det här kan vara allt från en kortlek eller servetter att plocka med, ett fotoalbum att titta i, en terapeutisk docka eller ett mysdjur, eller helt enkelt möjligheten att lyssna på sin favoritmusik på din telefon.

 

Cathrine Frye - läkare, forskare och handledare - som med sin passion för att förbättra livskvaliteten för världens seniorer, är passionerat engagerad i äldreomsorgsfrågor. Med sin härliga och frikostiga personlighet, och sin djupa kompetens som läkare och forskare, är Cat (som hon kallas) en mycket efterfrågad handledare för ledande sjuksköterskor och direktörer inom äldre- och hemvårdsbranscherna. ​Hon arbetar ofta internationellt som konsult för organisationsledningar och börsnoterade företag som stöd i deras utvecklingsarbete inom äldrevården och omsorgen.​Tillsammans med David, har Cat också författat ett antal handböcker för anhöriga och medarbetare inom äldreomsorgen. #demensomsorg#äldreomsorg#socialomsorg

2 views0 comments

Recent Posts

See All