Search

Att bygga på minnen, skapa gemenskap och förbättra livskvaliteten med 3D berättelser

Scenario: Rummet är mörkt. Kvinnan tittar upp mot den stora skärmen. Bredvid henne sitter flera andra hyresgäster på äldreboende med ögonen mot skärmen. Precis som henne är många av dem i 80- och 90-årsåldern. En del har blivit vänner och andra, är bekanta som hon träffar på under dagens gång. Om hon har några minnesproblem så kanske hon inte alls känner igen eller känns vid någon eller alla av dem.

Hon tittar på skärmen allt eftersom berättelsen utvecklar sig. Det skulle kunna ha varit hennes berättelse. Det triggar igång ett minne som hon hade som ung flicka, under ett besök hos hennes farmor. Många av dem människorna som hon kände och älskade, familjen och vänner, har gått bort. Ledsamt nog, de familjemedlemmar som finns kvar i livet kommer allt mer sällan på besök. Hon är bortglömd i allt annat som pågår i deras liv - eller kanske mer på grund av den labyrint som kallas Alzheimers. Hon tittar på när den unga flickan, som för fram minnen av hennes yngre själv, går in i ett skjul i trädgården. I en stor, klädd korg, ligger en helt ny kull av små kattungar runt sin trötta kattmamma. Kvinnan kan nästan känna den mjuka pälsen när den unga flickan försiktigt plockar upp ett lite grått knyte och smeker dess huvud. Kvinnan är helt i det nuvarande ögonblicket.

Är hon stressad? Kanske. Finns det en del påfrestningar i hennes familjedynamik? Det är möjligt. Om minneskanaler är blockerade blir problem mer bortträngda. Just minnesomsorg ligger högt på listan av de terapier som används inom boendegemenskaper för äldre för att återuppleva det förflutna.


Kan en serie av 3D filmer hjälpa till med att föra hyresgästerna tillbaka i tiden och ge dem njutning och glädje? Kan det motverka den isolering och ensamhet som många seniorer upplever? Kan det föra tillbaka dem till samhälls- eller boendegemenskapen?

Den unga flickan lägger tillbaka kattungen i korgen hos sin mamma och går tillbaka till köket. Farmor håller på med att knåda en stor deg på köksbänken. Hon gör pepparkakor. Under ett kort ögonblick så lämnar hon knådandet och tar ett lite förkläde och knyter det runt midjan på flickan. Flickan tar ett hjärtformat mått och markerar ut flera pepparkakor. Det var så det var, eller hur? Farmor gjorde de där fantastiska kakorna och familjen älskade dem. Och flickan delade med sig av dem till sina vänner.

Dagens äldre vuxna är en del av en grupp vars storlek bara växer, något som märks tydligt i äldreboenden runt om i världen. För ägare, chefer och vårdgivare är den kontinuerliga utmaningen att komma underfund med hur man på bästa sätt kan ge dem här hyresgästerna den livskvalitet som de förtjänar, och med en kostnad som man har råd till.

Livskvalitet går två vågar. Vårdgivare har rätt att förvänta sig livskvalitet i deras dagliga interagerande med den här åldrande gruppen. Många fullkomligt älskar sitt arbete. För andra, är det helt enkelt ett jobb. Oavsett så förtjänar de det stöd som behövs för att säkerställa att deras arbete är produktivt och ger något, och är så stressfritt som möjligt - kom ihåg att omvårdnad av vissa hyresgäster kan vara väldigt svårt och tidskrävande.

Bilderna på skärmen försvinner sakta bort. Och sen kommer responsen... Kvinnan är inte den enda vars minnen har triggats igång. Reaktionerna är väldigt olika. Vissa hyresgäster gråter, andra skrattar, en del blir arga. Vissa som knappt har sagt ett ord på en väldigt, väldigt lång tid kanske säger något. Även individer med demens, som man inte trott skulle prata igen, ger intryck av att vara mottaglig.

Så vad lär sig vårdpersonalen? Förståelse. Samhörighet. En möjlighet att kunna få ta ännu bättre hand om den här hyresgästen. De har lärt sig mer om henne och hur de möter hennes behov. Elleratt hyresgästen behövde någonting som hennes eller hans familj inte var medveten om - helt enkelt att bli sagt att hon är älskad.

Kliniska studier om effektiviteten av de här 3D presentationerna sker för närvarande på senior boendegemenskaper och långtidsboenden runt om i USA och Kanada. Preliminära resultat visar att tillgång till dessa filmer, som också finns som Virtual Reality, inte bara gör hyresgästerna gladare och mindre isolerade, utan de gör också själva omsorgen mindre stressande, mer produktiv och ber givande.


Feedback som har kommit har lyft fram att de som går på de här filmvisningarna fortfarande pratar om det veckor och ibland t.o.m. månader efteråt. Berättelsen öppnade upp dem. Det gjorde att de kommunicerade med varandra - som en gemenskap. och det är en del av dessa filmvisningars möjligheter.

Oavsett hur framgångsrika olika en-med-en minnesterapier kan vara så fungerar de här 3D filmerna i andra grader. De påverkar fler människor samtidigt. De hjälper till att skapa en gemenskap. Så vad är de här berättelserna? De är berättelser om livet. De är speciellt designade att trigga minnen, och med det förstärka kontakten och kommunikationen och förbättra livskvaliteten för alla involverade. Det är löftet - när löfte är begränsat för tusentals äldre vuxna som är på väg att komma till landets senior boenden och långtidsomsorg, ångestfyllda och nervösa. Det här är ett försök till att skapa en gemenskap som faktiskt fungerar i praktiken, där ingen lämnas utanför.

"En äldre- och demensomsorg där seniorer frodas - oavsett ålder, diagnos och förutsättningar", som OMSORGSAKADEMINs grundare, den amerikanske äldreomsorgsexperten, David Gustafson säger och lever efter.

 

3 views0 comments

Recent Posts

See All