Search

Anklagelser - 8 sätt att hantera dem

Seniorer med demens anklagar ibland familjemedlemmar och andra vårdgivare för hemska saker: "Du stal min plånbok och mina pengar!" "Du håller mig fånge i mitt eget hem!" "Du försöker att förgifta mig!"


Det är vanligt att seniorer med Alzheimer´s och demens anklagar personer närmast dem för stöld, missbehandling och andra fruktansvärda saker. Medan fall av verkliga övergrepp naturligtvis förekommer, är många gånger dessa anklagelser helt osanna och orsakade av vanföreställningar - en stark tro på sådant som inte är verkligt.


Det är viktigt att komma ihåg att din senior inte skapar dessa vanföreställningar för att skada dig. Deras hjärna skadas mer och mer, och vanföreställningar och paranoia är symptom på sjukdomen. Nedan förklarar vi närmare varför det här händer och delar med oss av olika tips som du kan använda för att lugna ner en situation för att istället vänligt hantera dessa demensanklagelser.Varför anklagar seniorer med demens sina närstående och vårdgivare för saker?


Deras anklagelser kan låta men för dessa individer, är situationen verklig. Deras hjärna försöker att få världen att vara så normal som möjligt medan deras kognitiva förmågor försämras. Individer med demens känner sig ofta ångest, frustration och en känsla av förlust. Dessa känslor, plus minnesförlust och förvirring, kan leda till paranoia. Det är anledningen till att många seniorer med demens känner det som om att människor stjäl från dem eller begår övergrepp mot dem.


När de inte kan hitta någonting som de har förlagt, får deras hjärna dem att tro att någon stjäl från dem. När du hindrar dem från att vandra för långt borta från huset eller gå utomhus själv, tror de att dem är hållen som fånge av dig fruktansvärt sårande att höra, men det är viktigt att komma ihåg att de inte är personliga attacker på dig eller din duglighet som vårdgivare. Din vårdtagares hjärna kan helt enkelt inte förklara det som har hänt och har därför skapat en alternativ version av verkligheten som kompensation.


Så hur kan du hantera dessa falska anklagelser?


1. Ta det inte personligt

Kom ihåg att din vårdtagares anklagelser sker på grund av deras kognitiva förmåga. De försöker bara att skapa en form av förklaring till det som sker i deras värld, utifrån den begränsade förmåga som de har. Gör vad du kan för att behålla ditt lugn och ta inte anklagelserna personligt. Det kan vara svårt, jag vet. Men försök att fokusera på att visa dem att de är hörda och att du bryr dig om hur de känner sig.


2. Argumentation eller logik hjälper inte

Det är viktigt att inte argumentera eller försöka använda logik för att övertyga någon med demens att de har fel. Du kan helt enkelt inte vinna en argumentation med en person vars hjärna inte längre kan hantera logik på ett normalt sätt. Och att argumentera kommer bara att göra dem mer upprörd och övertygade om att de har rätt. Istället, låt dem helt enkelt uttrycka sina idéer, känslor och åsikter. Det kommer att bli lättare för dig att lugna ner och distrahera dem om de känner sig hörda och validerade.


3. Använd en lugn ton och ett positivt kroppsspråk

När du bemöter och svarar någon som är upprörd över någonting som de tror väldigt starkt på, är det viktigt att hålla sig lugn. Ta ner adrenalinnivån genom att prata i en lugn - inte nedsättande - ton. Du kan också försöka övertyga dem på ett icke-verbalt sätt såsom att exempelvis lätt röra vid dem eller ge en kram.


4. Skapa en lugn miljö

Att skapa en lugn miljö är ett annat sätt att sänka stressnivån i en upprörd situation. Minska oljud och andra störande moment genom att stänga av TV:n, be andra personer att lämna rummet, eller spela lugn eller klassisk musik på låg volym. Aromaterapi är ett annat sätt att skapa en avkopplande miljö.

5. Håll dig till enkla svar

När du svarar på någons anklagelser, håll dina svar så korta och enkla som möjligt. Långa förklaringar kan vara överväldigande och orsaka mer irritation och förvirring.

6. Distrahera med en trevlig aktivitet

Det bästa sättet att hindra dem från besatthet över deras anklagelse är att validera och sedan distrahera. Börja med en rolig, engagerande eller tillfredsställande aktivitet så snart som möjligt efter att du har uttryckt sympati över hur de känner det. Det kan kanske vara ett utmärkt tillfälle för en favoritdryck eller fika. Eller så kan du be om hjälp med att göra en aktivitet som du vet att de älskar att göra, som exempelvis att "vika tvätten" (aka massor av handdukar).

7. Håll ett förråd av saker som ofta blir borttappade

Om du upptäcker ett mönster där din vårdtagare ofta gömmer och sedan tappar bort en viss sak, fundera på om att köpa dubbletter. Som exempel, om de konstant tappar bort sin plånbok, köp en till likadan så kan du föreslå att ni letar och "hittar" den tillsammans. Flera av våra klienter använder också s.k. Tile:s för sina boende som ofta har gömt vissa saker (plånbok, iPad eller smyckeskrin) och sedan anklagar vårdgivare för att stjäla. Med en Tile instoppad i plånboken eller fäst på iPaden, kan vårdgivare enkelt spåra saken via en app i sin telefon och "hittar" den.

8. Få stöd och råd från personer som förstår

Att bli anklagad för att stjäla, begå övergrepp eller våld, eller andra hemska saker kan kännas fruktansvärt. Även om du kan dölja dina verkliga känslor för att undvika att ytterligare göra din vårdtagare upprörd, gör det fortfarande ont inombords. För att hjälpa dig, ta kontakt med en stödgrupp där du kan få goda råd och tips. Du kommer att se att det finns många människor som har upplevt samma saker. Du kan få hjälp av din kommun med kontaktnamn till stödgrupper,

 

Jessica Jonson är administratör och SÖDERSTEDTS stjärnskribent. Med sin erfarenhet och härliga personlighet - och en aldrig sinande nyfikenhet och vilja till utveckling - är hon den självklara research-ledaren. Jessica är dessutom Certifierad Demensvårdsspecialist, certifierad Mindfulness instruktör och ett uppskattat idé-bollplank hos våra klienter och studenter.

260 views0 comments

Recent Posts

See All