Search

7 tips för att undvika värmestroke och utmattning hos seniorer

Varmt väder är farlig och seniorer är särskilt utsatta för dess faror


Värmestroke och utmattning - särskilt hos seniorer - är ett verkligt problem. Faktum är att i en nylig undersökning som gjordes av University of Chicago Medical Center fann man att 40% av värmerelaterade dödsfall fanns bland individer över 65 år.

Det finns flera anledningar till seniorers värmekänslighet. För det första minskar vår förmåga att upptäcka förändringar i kroppens temperatur allteftersom vi åldras. För det andra har många seniorer också underliggande hälsotillstånd som gör dem extra känsliga för värmeskillnader - deras kropp kan inte lika enkelt anpassa sig till den skiftande temperaturen. Dessutom, många av de mediciner som seniorer tar kan bidra till vätskebrist och i förlängningen uttorkning.


Inte bara seniorer i riskzonen


Det är dock inte bara seniorer som är drabbade av värmerelaterade hälsofaror. Bland yngre individer är också personer som tar mediciner, har nedsatt immunförsvar eller solar sitt ansikte och/eller kropp i riskzonen.


Lyckligtvis finns det ett par enkla förebyggande åtgärder som du kan ta till för att hålla dig själv och din(a) vårdtagare säkra. Nedan följer ett par tips på hur du håller dig och din(a) vårdtagare trygga i varmt väder:


Tips 1 Drick tillräckligt med vätska

Vätskebrist är grunden till många värmerelaterade hälsoproblem. Drick rikligt med vatten eller juice, även om du inte känner dig törstig. Bristande törst är inte en anledning till att strunta i vätskeintag - det kan istället vara ett tecken på att din kropp håller på att "stänga ner" vilket är ett mycket allvarligt symptom på vätskebrist.

Och nej, alkoholhaltiga drycker hjälper inte till att hålla din vätskebalans i ordning, de bidrar istället till vätskebrist. Samma sak med koffeinhaltiga drycker.


Tips 2 Ha (rätt) kläder på dig!


Som vi säger i Sverige, "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder." Vi som bor på nordligare breddgrader är många gånger snabba med att ta av oss våra skyddande kläder när solen kikar från - och dessutom ser en solbränna ganska fräscht ut eller hur?

Det är dock tyvärr inte speciellt klokt av dig att exponera din hud i solen. Ta istället vis lärdom av de individer som bor på varmare breddgrader och som vet att skydda sin hud från solens skadliga verkningar! Varmt väder innebär inte per automatik att du ska gå lättklädd med bara armar och ben. Det kan faktiskt vara skadligare för dig och din(a) vårdtagare. När det är varmt ut, ha på dig ljust färgade, lösa kläder och en rejäl solhatt, skärm eller keps för att skydda ditt ansikte.


Tips 3 Stanna inomhus under dagens varmaste timmar - mitt på dagen


Vid tider av värme eller hetta, är det bäst om du kan göra dina vardagliga ärenden eller andra utomhussysslor före kl. 10 på morgonen eller efter kl. 18 på kvällen eftersom temperaturerna sjunker lite grann då.


Tips 4 Ta det lugnt


Undvik motion och andra påfrestande aktiviteter, speciellt utomhus, när det är väldigt varmt ute.


Tips 5 Håll ett öga på Värmeindexet


När det är hög luftfuktighet, minskar kroppens förmåga att kyla ner sig själv genom svettning. Värmeindexet (Heat Index om du är utomlands) räknar in både luftfuktighet och temperatur för att få fram en ungefärlig siffra på hur vädret (temperaturen) verkligen känns för kroppen.

Det befintliga värmeindexet hittar du på många väderrelaterade websidor eller får fram själv med en app för din telefon.


Tips 6 Sök dig till luftkonditionerade miljöers


Seniorer som inte har luftkonditionering i sin bostad - och få har det i Sverige - bör söka sig till miljöer där det finns luftkonditionering när det är som varmast ute. Många gånger finns det luftkonditionering på köpcentrum, restauranger och andra offentliga platser.

Ett tips: Om du befinner dig utomlands på resa, särskilt i USA, kan det vara bra att veta att många städer upprättar s.k."kylcenter", luftkonditionerade offentliga platser som riktar sig särskilt till seniorer och individer med medicinska tillstånd. Seniorer som inte har tillgång till luftkonditionerad miljö kan också ta en kylande dusch eller ett bad.


Tips 7 Lär dig varningssignalerna på värmerelaterade hälsotillstånd


Yrsel, illamående, huvudvärk, hjärtklappning, bröstsmärtor, svimning och andningsproblem är alla varningssignaler på att medicinsk hjälp ska sökas omedelbart.

Tänk på att varmt väder kan var skadligt för din och din(a) vårdtagares hälsa - njut av värmen men gör det med förstånd!

17 views0 comments

Recent Posts

See All