Search

7 sätt att minska Sundowning syndrom

Många individer med Alzheimers eller demens blir mer förvirrade, upprörda eller får ökad ångest under den senare halvan av eftermiddagen. Andra kan ha sömnstörningar eller rastlöshet under natten.


Dessa s.k. Sundowning symptom är störande för den enskilde individen och kan vara svåra att hantera för vårdgivare(n). Symptomen orsakar ofta stress för den drabbade och kan, i förlängningen, leda till minskad livskvalitet.


Vad är det då som gör att Sundowning sker, och hur kan du som vårdgivare minska eller hantera symptomen?


Nedan förklarar vi varför detta beteende sker och ger dig 7 tips på tillvägagångssätt för att minska din vårdtagares Sundowning symptom.


Vad är Sundowning och varför händer det?


Eftersom beteendet oftast sker senare på eftermiddagen eller under kvällen, kallas det för "Sundowning". En del studier säger att Sundowning påverkar upp till 20% av individer som är diagosticerade med Alzheimers. Och, det kan också påverka äldre personer som inte har demens.


Forskarna vet inte vad det är exakt som gör att Sundowning händer. men en vanlig teori är att det är orsakat av förändringar i hjärnan. De drabbades "kroppsklocka", som reglerar när vi är vakna och när vi sover, är möjligtvis påverkad.


När någon "går igenom" Sundowning, kan de vara:

 • uppretade, upprörda eller ångestfyllda,

 • förvirrade eller desorienterade,

 • rastlösa,

 • irriterade eller krävande, och/eller

 • misstänksamma.

De kan visa detta genom att:

 • bli arga eller skrika,

 • vandra omkring i rummet,

 • se eller höra sådant som inte finns, och/eller

 • ha humörsvängningar.


Vad kan du göra för att minska och hantera Sundowning symptom?

1. Följ deras beteende i en journal och leta efter vissa mönster

För att minska Sundowning symptom behöver du för det första komma underfund med vilken eller vilka som är din vårdtagares största utlösare - de(n) saken/sakerna som är mest troliga att få dem upprörda eller ängestfyllda.

Använd dig av journalen för att notera deras beteende och aktiviteter. Skriv ner din vårdtagares dagliga rutin och eventuella symptom som du märker av. Var särskilt uppmärksam på de få timmar innan deras Sundomning vanligtvis börjar.

Efter ett par dagar kommer du sannolikt kunna se olika mönster utifrån de aktiviteter, den omgivning eller behov som utlöser deras beteende eller gör symptomen värre. Att känna till dessa utlösare kommer att hjälpa dig att undvika dem.

2. Säkerställ att deras grundläggande behov är tillfredsställda En eller två timmar innan din vårdtagares symptom vanligtvis börjar, kontrollera så att hens grundläggande behov är tillfredsställda. Vänta inte på att din vårdtagare ska säga till - hen kanske inte är tillräckligt medvetna eller förmögna att tydligt uttrycka hens behov.

Det är mer troligt att Sundowning sker om någon är:

 • mentalt och fysiskt utmattad i slutet på dagen,

 • har ont eller obehag någonstans,

 • behöver gå på toaletten,

 • hungrig eller törstig,

 • uttråkad,

 • deprimerad,

 • för varm eller kall eller

 • har svårigheter att sova.

Som exempel, du skulle kunna säkerställa att de tar en liten fika eller äter ett mellanmål och dricker lite vatten runt kl. 14.30, använder toaletten varje eller varannan timme med början kl 15.00, eller ger dem deras smärtstillande läkemedel så att den börjar verka vid 4 eller 5-tiden.

3. Minimera oljud, störningar och skuggor Att hjälpa din senior att känna sig lugn och trygg kommer att minska symptomen på Sundowning eftersom det bl.a. visar sig vid överstimulation och rädsla. När dagsljuset försvinner, kan skuggor och dimmad belysning lätt spela din vårdtagares ögon och hjärna ett spratt, och därmed orsaka rädsla och ångest. Öka din seniors känslor av trygghet genom att dra för gardinerna och persiennerna innan solen börjar gå ner så att de inte ser olika reflektioner eller skuggor utanför fönstret. Tänd också flera olika belysningar så att du eliminerar skrämmande skuggor eller mörka hörn inomhus.

Det är också viktigt att hålla dem lugna genom att minska oljud och sådant som distraherar. Som exempel, stäng av TV:n, minska volymen på radion och ha inte besökare som kommer sent. Det här är också en tid att undvika vad som ofta är en upprörande dusch- eller badrutin. Undvik också högljudda vardagssysslor som dammsugning, att köra en högljudd diskmaskin, o.s.v.

4. Var uppmärksam på din egen stressnivå

Efter en lång dag, är det möjligt att du känner dig frustrerad, irriterad eller utmattad när kvällen kommer - det är bara naturligt. Även om det inte är tydligt, är individer med demens känsliga för sina vårdgivares sinnesstämning och känslor. De är ofta känsligare för kroppsspråk och tonläge på din röst.

Om din vårdtagare uppmärksammar din stress är det inte alls omöjligt att hen blir "sympati"-stressad själv, vilket leder till ökad upprördhet och ångest. För att minska din egen stress, använd olika tekniker såsom att exempelvis ta regelbundna "mini-raster" under dagens gång, ta hjälp från stödgrupper eller lägg in olika avkopplande aktiviteter som både du och din vårdtagare kan njuta av i dagsschemat

5. Etablera en daglig rutin Att hålla sig till en daglig rutin minskar på stressen, ökar känslan. av trygghet och förbättrar sömnen. Allt det är också sådant som minskar symptomen på Sundowning.

Sätt bestämda tider för uppstigning, måltider och läggdags. Boka in olika möten, utflykter, besökare och duschtider under dagens tidigare del när din vårdtagare är mer benägen till att må bättre.

6. Skapa en avkopplande och lugn miljö Att göra din vårdtagares miljö särskilt lugn och avkopplande senare på eftermiddagen ger dig en god start för att minska ångesten och upprördheten.

Som exempel, spela lite avkopplande musik på låg volym eller använd aromaterapi för att lätt parfymera rummet med rogivande lavender.

7. Förbättra nattens sömnkvalitet Att ha demens är utmattande, även om din vårdtagare inte gör särskilt mycket. Det är en av anledningarna till varför hen så gärna vill vila under dagen. Tyvärr kan dock alltför mycket dagsvila göra det svårt för din vårdtagare att sova under natten, vilket också är en av de största utmaningarna för många vårdgivare. Dålig nattsömn kan också öka tröttheten under dagen, vilket förstås skapar en negativ spiral som i slutänden ökar symptomen på Sundowning.

Strukturera din vårdtagares dagliga rutin till att minimera eftermiddagsvila. Om det är nödvändigt med en tupplur, se till att den tas tidigare under eftermiddagen och gör den kort. Dessutom, det är en bra idé att under dagens tidigare timmar uppmuntra din vårdtagare till lätt motion - det är ett fantastiskt sätt att förbättra sömnkvaliteten.

På kvällen, minska eller undvik stimulanter såsom stora måltider, rökning, koffein, socker och alkohol. För att förbättra din vårdtagares sömn, prova en viktfilt, aromaterapi eller experimentera med en skön rumstemperatur.

309 views0 comments

Recent Posts

See All